NEA

Έξαρση των ιώσεων και αύξηση των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Έξαρση των ιώσεων και αύξηση των εισαγωγών στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Γ. Παππάς: «Πρέπει να ανακόψουμε την πορεία του SARSCOV

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Ιδιαίτερη ανησυχία σε επιστήμονες και γονείς προκαλεί η έξαρση ιώσεων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα παιδιά με τη νοσηρότητα να αυξάνει κατά περίπου 20% κάθε εβδομάδα.

Το σενάριο της τριπλής πανδημίας γίνεται ολοένα και πιο ορατό και σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αποκλείεται να υπάρξει ταυτόχρονη επιδρομή κορονοϊού RSV και γρίπης, ίσως λίγο αργότερα, καθότι ο χειμώνας ακόμη δεν έχει δείξει τα δόντια του και η κυκλοφορία του κόσμου δεν έχει προς ώρας περιοριστεί αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.

Στην παρούσα φάση τα κρούσματα της covid19 καταγράφουν δυναμική πορεία, χωρίς όμως να επιβαρύνουν το ΕΣΥ, ενώ o συγκυτιακός ιός RSV ως γνωστόν πλήττει περισσότερο τα παιδιά μικρής ηλικίας 0-4, και στέλνει περισσότερο στο νοσοκομείο την ηλικιακή ομάδα 0-2.

Ωστόσο εξαιτίας της γρίπης που φαίνεται να παίρνει κεφάλι, σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος, τη στιγμή που οι ιατρικές επισκέψεις για γριπώδη συνδρομή τις τελευταίες ημέρες παρουσίασαν αύξηση σχεδόν 30% και στα παιδιατρικά νοσοκομεία είναι δυσεύρετα τα κρεβάτια στις παθολογικές κλινικές, καθότι νοσηλεύονται παιδιά κυρίως με γρίπη και RSV.

Σύμφωνα με τον παθολόγο, με μεγάλο ερευνητικό έργο στις λοιμώξεις, διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Παππά, αν νοσήσεις από τον κορονοϊό γίνεσαι μετά περισσότερο ευάλωτος σε άλλα παθογόνα, σύμφωνα με δεδομένα που είναι δημοσιευμένα σε υψηλού επιπέδου επιστημονικά έντυπα. «Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι κάποιες παράμετροι της ανοσίας μας εξασθενούν δραματικά, αφού νοσήσουμε από κορονοϊό, και επακόλουθα μας κάνουν περισσότερο ευάλωτους σε διάφορες άλλες λοιμώξεις. Προφανώς δεν συμβαίνει σε όλους, αλλά συμβαίνει σε πολλούς. Πάνω από 700.000 παιδιά ηλικίας 0-17 στην Ελλάδα μολύνθηκαν από τον κορονοϊό κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2021-2022, και αρκετά ξαναμολύνθηκαν (ή μολύνθηκαν για πρώτη φορά) από τον Μάιο μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα, μόλις το 26,3% των παιδιών έκανε έστω μία δόση εμβολίου».

 

Επαναφορά της μάσκας στις σχολικές αίθουσες

Δεν είναι τυχαίο πάντως που οι Έλληνες παιδίατροι εδώ και περίπου δέκα ημέρες ζητούν την επαναφορά της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αρχής γενομένης από τις σχολικές αίθουσες ,καθότι τα παιδιά αποτελούν δεξαμενές των λοιμώξεων.

Όσον αφορά το φαινόμενο της τριδημίας ο κ Παππάς σχολιάζει: «Ξέρουμε ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ιών. Θα πρέπει να σταματήσουμε την κυκλοφορία του κορονοϊού. Κάθε μόλυνση και επαναμόλυνση ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας. Σταματώντας αυτή, μπορούμε παράλληλα να σταματήσουμε και κάθε πιθανή "τριδημία"».

Η γειτονική μας Ιταλία πάντως καταγράφει το τελευταίο διάστημα έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 με τον δείκτη μεταδοτικότητας να είναι ξανά μεγαλύτερος της μονάδας (1,0),γεγονός που υποδηλώνει εξάπλωση της πανδημίας. (σσ για κάθε ασθενή που αναρρώνει αντιστοιχεί πάνω από μία νέα μόλυνση).

Μετά από την πρώιμη έναρξη της, η γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται σταθερά στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα. Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές που παρακολουθούν τη μια χώρα μετά την άλλη να καταγράφουν αυξητική πορεία των κρουσμάτων RSV.

 

Σε έξαρση ο RSV στην Ευρώπη- Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC), τουλάχιστον 11 χώρες της Ευρώπης αναφέρουν κρούσματα αναπνευστικών λοιμώξεων και βρογχιολίτιδας εξαιτίας του RSV τον τελευταίο μήνα. Όσον αφορά την Ελλάδα, δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των κρουσμάτων, καθώς ο RSV δεν περιλαμβάνεται στην υποχρεωτική επιδημιολογική επιτήρηση. Και στον Καναδά η εικόνα δεν είναι καλή, αφού σύμφωνα με τον δρ. Μοριακής Βιολογίας, ερευνητή στο Mount Sinai Hospital και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Γιάννη Πρασσά, οι παιδιατρικές ΜΕΘ στο Οντάριο είναι εντελώς μπουκωμένες, εδώ και περίπου 3 εβδομάδες. «Οι εισαγωγές παιδιών είναι σχεδόν τριπλάσιες από ότι συνήθως τέτοιους μήνες, και είναι κυρίως για λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σε ΜΕΘ έχουμε πολύ περισσότερα παιδιά από ότι είχαμε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας ως τώρα, και από αυτά πολύ λίγα είναι δηλωμένα ως covid. Μάλιστα τα περιστατικά που δεν χωράνε στις παιδιατρικές ΜΕΘ μπαίνουν πλέον σε ΜΕΘ ενηλίκων. Και ο χρόνος αναμονής στα επείγοντα είναι πλέον στις 15 ώρες αντί για 2-3 που είναι συνήθως».