NEA

Γ. Καργιολάκης: Η αδιαφορία προς τους ευπαθείς, σημαντική παθογένεια της πανδημίας

Γ. Καργιολάκης: Η αδιαφορία προς τους ευπαθείς, σημαντική παθογένεια της πανδημίας

Υπό διερεύνηση το αν κάποιοι ιοί ενεργοποιούν άλλους ιούς

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Η πανδημία δεν δημιούργησε τόσο καινούρια προβλήματα, όσο ανέδειξε διαχρονικές παθογένειες σε άτομα, κυβερνήσεις, συστήματα υγείας ακόμη και ιδεολογίες.

Μια από αυτές τις παθογένειες είναι η διαχρονική αδιαφορία προς τις ευπαθείς ομάδες και η αποφυγή οποιασδήποτε ευθύνης σχετίζεται με πραγματική επένδυση στη Δημόσια Υγεία, δηλώνει στο DailyPharmaNews o βιολόγος με εξειδίκευση στην ιολογία Γιώργος Καργιολάκης. «Ειδικά τώρα, που φαίνεται ο ιός να προκαλεί λιγότερες νοσηλείες και θανάτους, βλέπουμε μια πλήρη αδιαφορία, ακόμη και από ανθρώπους που παλαιότερα κατηγορούσαν άλλους για αδιαφορία, σε όλους τους τομείς».

Ο καθαρός αέρας και η διασφάλισή του τα επόμενα χρόνια θα είναι μια πραγματική πρόκληση για κυβερνήσεις και υποδομές, αναφέρει ο κ. Καργιολάκης για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι το κάπνισμα έχει να κάνει και αυτό με τον καθαρό αέρα, αλλά και με το γεγονός ότι ήταν σημαντικός παράγοντας κινδύνου τόσο στην πανδημία, όσο και για εκατοντάδες άλλες ασθένειες, διαχρονικά. «Η παχυσαρκία επίσης ήταν και είναι παράγοντας κινδύνου μέσα στην πανδημία και παραμένει κι αυτή συνδεδεμένη με μια σειρά από νόσους και συννοσηρότες. Στην Ελλάδα η παιδική παχυσαρκία έχει χτυπήσει κόκκινο και πέρα από τις μάσκες που δεν φοράνε τα παιδιά μας, ειδικά όταν υπάρχει έξαρση ιώσεων, υπάρχει μια γενικότερη αδιαφορία για την υγεία τους, γιατί σκεφτόμαστε ότι το ιδανικό είναι να νιώθουν προσωρινά χαρούμενα, δίνοντάς τους αυτό που θέλουνε. Κι έτσι θα πουλάμε σοκολάτες και σφολιατοειδή στο κυλικείο του σχολείου πάμφθηνα, δεν θα δίνουμε φράγκο σε υποδομές για καλύτερο αερισμό των σχολείων, θα στέλνουμε άρρωστα τα παιδιά μας ή με συνάχι και κρύωμα και ας σταματήσει να κάνει μάθημα ολόκληρη τάξη γιατί ένα παιδί τα κόλλησε όλα».

 

Γιατί έχει μειωθεί η προστασία των εμβολίων στην παρούσα φάση

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τον φετινό χειμώνα δεν θα φτάσουμε σε επίπεδα των προηγούμενων 2 ετών, τουλάχιστον σε ότι αφορά θανάτους και νοσηλείες COVID-19. Τα τελευταία δεδομένα από το CDC δείχνουν αυτό που γνωρίζουμε από τότε που έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια, ότι προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο, αναφέρει ο κ. Καργιολάκης. Παράλληλα εξηγεί γιατί παρατηρείται μείωση στην προστασία που παρέχουν τώρα τα εμβόλια, σε σχέση με την αρχή της πανδημίας:

«Α. Καθώς περνάει ο καιρός πέφτει αναμενόμενα ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, πολύ περισσότερο δε στις ευπαθείς ομάδες.

Β. Παρατηρείται ανοσιακή διαφυγή των νέων παραλλαγών που κυριαρχούν ως αποτέλεσμα ευνοϊκών εξελικτικών διαδικασιών, καθώς βρίσκουν νέους ξενιστές, άρα καθώς πολλαπλασιάζονται στον πληθυσμό.

Γ. Όσο περνάει ο καιρός μολύνονται 2, 3 φορές ή και παραπάνω, ανεμβολίαστοι, με αποτέλεσμα να αποκτούν μια φυσική ανοσία που τους προστατεύει σχετικά, όχι όμως τόσο αποτελεσματικά όσο τα εμβόλια.

Δ. Από μόνα τους τα εμβόλια δεν μπορούν να αποκλείσουν τη μετάδοση. Ο ανεμβολίαστος είναι σαν να έχει χάλια άμυνα και στα 10 σουτ τρώει 3 γκολ, ενώ ο εμβολιασμένος μπορεί να φάει 3 γκολ στα 100».

 

Εξαιρετικό εργαλείο η μάσκα σε περίοδο εξάρσεων

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα πήγε αρχικά καλά και μέχρι και την πρώτη αναμνηστική δόση, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήμασταν σχετικά σε καλό επίπεδο. Αυτό όμως δεν συνεχίστηκε και πλέον η εμβολιαστική ενημερότητα, τόσο στη χώρα μας, όσο και στις άλλες χώρες δεν είναι τόσο καλή όσο πριν λίγους μήνες. Είμαστε χωρίς ουσιαστικά μέτρα από τον Μάιο του 2021 και με μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό, συμπεραίνει ο βιολόγος, τονίζοντας εμφατικά ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη εμβολιαστική μέριμνα στους ευπαθείς, στους φροντιστές τους και σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές. «Πολύ κακώς δεν έχει δοθεί έμφαση και στον εμβολιασμό των παιδιών, ειδικά στις μικρές ηλικίες, που είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης. Εμβολιάζουμε τα παιδιά μας για πολύ λιγότερο μεταδοτικές και επικίνδυνες για τα ίδια ασθένειες, για να τα αφήνουμε την ίδια στιγμή, χωρίς καμία προστασία απέναντι στον ιό αυτό».

Ο SARS-CoV-2 ακολουθεί εξελικτικά μονοπάτια που του επιτρέπουν να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό, αναφέρει ο κ. Καργιολάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι « πέρα από την ανοσιακή διαφυγή υπάρχει και το θέμα της συνέργειας κάποιων ιών, αλλά και του ανταγωνισμού τους. Υπάρχουν ιοί που επανενεργοποιούν άλλους ιούς ή δρουν σε συνέργεια μαζί τους. Είναι ο SARS-CoV-2 ένας τέτοιος ιός; Υπάρχει κάποια δράση συνέργειας με άλλους ιούς, όπως ο Epstein, η γρίπη ή και ο RSV; Θα μάθουμε στο μέλλον. Μέχρι τότε, προσέχουμε για να έχουμε».

Ο βιολόγος εμφανίζεται κατηγορηματικά υπέρ της μάσκας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το γεγονός ότι δουλεύουν για οποιαδήποτε παραλλαγή του ιού και για οποιονδήποτε ιό, τις καθιστά εξαιρετικά εργαλεία σε περίοδο εξάρσεων, ειδικά το χειμώνα σε κλειστούς χώρους και must για τις υγειονομικές δομές».