NEA

Αύξηση των τιμών για μείωση των ελλείψεων στα φάρμακα

Αύξηση των τιμών για μείωση των ελλείψεων στα φάρμακα

Τις τελευταίες μέρες τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα, έχουν επαναλάβει αρκετές φορές στις τηλεοπτικές τους κυρίως συνεντεύξεις ότι το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα ξεκινά πρωτίστως από τη χαμηλή τιμή που έχουν κάποια από αυτά, γεγονός που τα καθιστά ασύμφορα για τις εταιρείες που αναγκάζονται να τα αποσύρουν αλλά επίσης και η έλλειψη σε πρώτες ύλες που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Μάλιστα η κ. Γκάγκα σε τηλεοπτική εκπομπή το Σαββατοκύριακο έφερε προσωπικό της παράδειγμα όπου μία κρέμα που στην Ελλάδα κόστιζε 3,5€, έχει αποσυρθεί και η ίδια την αναζήτησε στην Γερμανία όπου η ίδια κρέμα κόστιζε 80€, θέλοντας να τονίσει την διαφορά στις τιμές.

Αυτό βέβαια, είναι και ένα από τα δεδομένα που δημιουργεί το ζήτημα των παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων στη χώρα. Η τεράστια διαφορά στην τιμή, καθιστά συμφέρουσα την εξαγωγή τους σε άλλες χώρες.

Έτσι, το υπουργείο, όπως ανέφερε η υπουργός, προσανατολίζεται στο να κάνει κάποιες αυξήσεις στα πολύ φθηνά φάρμακα που θα επιβαρύνουν περισσότερο το κράτος και λιγότερο τους πολίτες. Μάλιστα είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ότι ένα φάρμακο που κάνει σήμερα 3€, θα μπορούσε να πάει στα 4€ μεταβάλλοντας τη συμμετοχή των ασφαλισμένων μόλις κατά 25 λεπτά.

Αναφερόμενη στις ελλείψεις που υπάρχουν στα παιδιατρικά φάρμακα αλλά και στα εισπνεόμενα η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι εάν δεν βρίσκει κάποιος παρακεταμόλη σε σιρόπι, η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία προτείνει, και έχει αναρτήσει οδηγίες στο site της, ότι μπορούν οι γονείς να «σπάσουν» ένα αναβράζον δισκίο ενηλίκων και να δώσουν στα παιδιά την αντίστοιχη δοσολογία (πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους). Όσον αφορά στα εισπνεόμενα η υπουργός είπε ότι η αγορά έχει καλυφθεί ήδη σε μεγάλο ποσοστό, με την είσοδο 90.000 εισπνεόμενων φαρμάκων.