NEA

Σφοδρές αντιδράσεις για την μεταφορά του μοναδικού παιδοψυχιατρικού τμήματος του Πειραιά από το «Τζάνειο» στο «Αγία Βαρβάρα»

Σφοδρές αντιδράσεις για την μεταφορά του μοναδικού παιδοψυχιατρικού τμήματος του Πειραιά από το «Τζάνειο» στο «Αγία Βαρβάρα»

Τι απαντά η 2Η ΥΠΕ

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Αναταραχή στην ιατρική κοινότητα του Πειραιά και στους κατοίκους του έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Υγείας, να κλείσει το μοναδικό δημόσιο Παιδοψυχιατρικό Τμήμα της περιοχής που βρίσκεται στο «Τζάνειο» Γενικό Νοσοκομείο Πειραιά, και να το μεταφέρει στο Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα».

Η συγκεκριμένη Παιδοψυχιατρική Μονάδα λειτουργεί από το 1983, και η Μονάδα Εσωτερικής Νοσηλείας από το 2010, εξυπηρετώντας τους κατοίκους του κεντρικού Πειραιά, την ευρύτερη περιοχή, όμορους δήμους και τα νησιά του Αιγαίου. Όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews η διευθύντρια του τμήματος Δήμητρα Κοττορού, στα εξωτερικά ιατρεία προσέρχονται ετησίως 1500 παιδιά, ενώ στις πέντε κλίνες που υπάρχουν, νοσηλεύονται, περίπου 40 παιδιά το έτος, με μέσο όρο νοσηλείας 55 μέρες για κάθε παιδί. «Στα εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούνται παιδιά έως 14 ετών, ενώ στη μονάδα εσωτερικής νοσηλείας νοσηλεύονται παιδιά έως και 16 ετών, ενίοτε και από όλη την Ελλάδα. Διασυνδετικά με την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου μας, εξετάζουμε πάνω από 100 παιδιά και εφήβους το χρόνο».

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προγράμματος ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης του υπουργείου Υγείας «Ψυχαργώς», οι παιδοψυχιατρικές κλινικές πρέπει να αναπτύσσονται σε γενικά νοσοκομεία, γιατί δημιουργούνται προβλήματα που μπορεί να χρειάζονται και τη συνδρομή άλλων ειδικοτήτων, λέει η κ. Κοττορού

 

Χωρίς 24ωρη παιδιατρική κάλυψη θα γίνεται η παιδοψυχιατρική νοσηλεία στο Αγία Βαρβάρα

«Η παιδοψυχιατρική νοσηλεία πρέπει απαραιτήτως να πλαισιώνεται από παιδιατρική 24ωρη κάλυψη. Το «Αγία Βαρβάρα» όμως μπορεί να λέγεται γενικό νοσοκομείο, αλλά λειτουργεί ως το μεσημέρι. Επίσης παρά το γεγονός ότι το καλοκαίρι εγκαινιάστηκε μέσα στο «Αγία Βαρβάρα» με δωρεά του Ιδρύματος Αγγελικούση η Μονάδα Εφήβων, με δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας για ενίσχυση των δομών εσωτερικά, καλούμαστε εμείς τώρα να φύγουμε από το Τζάνειο, για να το στελεχώσουμε, και μάλιστα αιφνιδίως και χωρίς καμία προειδοποίηση και ενημέρωση από κανένα. Χωρίς να ερωτηθούμε καν, χωρίς να πάρουν τη γνώμη μας μέσα από την τόσο μεγάλη εμπειρία που έχουμε.

Με αυτή την απόφαση θα μείνει ακάλυπτη μία τόσο μεγάλη περιοχή όπως είναι αυτή του Πειραιά, των όμορων δήμων, και των νησιών και θα υποβαθμιστούν οι παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες. Επίσης σύμφωνα με το κληροδότημα η μονάδα είναι για εφήβους 14-18, οπότε ο προβληματισμός που ανακύπτει είναι τι θα απογίνουν τα παιδιά κάτω των 14 ετών».

 

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα πηγαίνουν στο «Ασκληπιείο»

Τα παιδιά κάτω των 14 ετών θα εξυπηρετούνται από το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του «Ασκληπιείου» Βούλας δηλώνει στο DailyPharmaNews, ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Χρήστος Ροϊλός, εξηγώντας ότι ήδη λειτουργούν τα εξωτερικά ιατρεία και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει και η μονάδα νοσηλείας σε πλήρως ανακαινισμένο κτίριο με 7 κρεβάτια. «Η υποδομή που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο «Τζάνειο» είναι τριτοκοσμική, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργεί ένα ψυχιατρικό τμήμα, που καταρχήν θα πρέπει να είναι στο ισόγειο και όχι στον 5ο όροφο, που στεγάζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ροΐλος.

«Από το 2012 παίρνουμε πιστοποίηση ISO για την ποιότητα της λειτουργίας και της ασφάλειας της κλινικής μας» λέει από την πλευρά της η διευθύντρια του παιδοψυχιατρικού τμήματος.

«Δεν υπάρχει χώρος εργοθεραπείας, χώρος διαδραστικών δραστηριοτήτων, μονάδα οξέων (ήσυχο δωμάτιο δηλαδή για τα περιστατικά που βρίσκονται σε έξαρση), χώρος ομαδικών θεραπειών, ειδικός χώρος συνεδριών με μονόδρομο καθρέφτη κ.λπ.», προσθέτει ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «από τη νομοθεσία απαγορεύεται να υπάρχουν τρίκλινα δωμάτια και πρέπει να είναι μονόκλινα και δίκλινα. Εμείς αυτό που θα κάνουμε, σε καμία περίπτωση με βιασύνη, και μόνο αφότου εξασφαλιστεί ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, στους χώρους, βάσει των διεθνών προδιαγραφών, είναι να μεταφέρουμε όλη την κλινική στο «Αγία Βαρβάρα» και να λειτουργήσει η πρώτη και μοναδική δημόσια παιδοψυχιατρική μονάδα για εφήβους από 14 ετών, χωρητικότητας 15 κλινών. Η μεταφορά θα γίνει σε χρόνο που θα εξασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα τόσο σε γιατρούς και  νοσηλευτές, όσο και σε ασθενείς». 

 

Ν. Βλαχάκος: Η απόφαση υποβαθμίζει τον Πειραιά και τους πολίτες της περιφέρειας μας - Να ανακληθεί και να επενεξεταστεί

Η απογοήτευσή μας για τα προβλήματα που προφανώς θα δημιουργήσει η συγκεκριμένη μεταστέγαση εντείνεται από το γεγονός ότι η απόφαση ήταν αιφνιδιαστική και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση ή ενημέρωση έστω της τοπικής κοινωνίας και ιδιαιτέρως του Δήμου μας, προκειμένου να καταθέσει το λιγότερο την δική του άποψη. Νομίζω ότι κάθε καλόπιστος πολίτης αντιλαμβάνεται πλήρως ότι αυτή η απόφαση υποβαθμίζει τον Δήμο του Πειραιά αλλά και τους πολίτες όλης της περιφέρειας μας.

Η ευαισθησία μας δεν επιτρέπει να αποδεχθούμε την εξέλιξη αυτή και καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε αρχικά να ανακληθεί η απόφαση και μετά με ψυχραιμία και συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία, να επανεξεταστεί το σοβαρό αυτό θέμα, αναφέρει σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο FB ο διευθυντής της Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής του «Τζανείου», πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, και επικεφαλής της Παράταξης Πειραιάς Πόλη Πρότυπο, Νίκος Βλαχάκος. Και προσθέτει: «Αν πραγματικά υπολειτουργεί μια μονάδα υγείας, υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, ή όποιου άλλου υπευθύνου, είναι η λήψη πρωτοβουλιών, η κατάθεση των κατάλληλων προτάσεων και τελικά η λήψη των σωστών αποφάσεων, προκειμένου αυτή να λειτουργήσει ορθότερα και όχι να κλείσει, για να μεταφερθεί σε άλλο Δήμο και μάλιστα εκτός όχι μόνο του Δήμου, αλλά και της περιφέρειας του Πειραιά. Εύχομαι και ελπίζω ότι παρόμοια στάση θα κρατήσει το σύνολο των αιρετών της πόλης, ώστε να αποδείξουμε όλοι μαζί και ανεξάρτητα κομματικών ή ιδεολογικών διαφορών, ότι όταν πρόκειται για τον Πειραιά μας, τις μάχες τις δίνουμε όλοι μαζί».