NEA

Μ. Τρυφωνίδη: Πρόχειρο και με ασάφειες το ν/σ για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων

Μ. Τρυφωνίδη: Πρόχειρο και με ασάφειες το ν/σ για το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων

«Δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε από το πουθενά», λέει η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Φλόγα»

Όπως αναμενόταν, ψηφίστηκε επί της Αρχής στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων «Αγία Σοφία», ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Ψήφισε υπέρ του ν/σ μόνο η ΝΔ, καθώς κατά τάχθηκαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση διατηρούν επιφυλάξεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το σχέδιο νόμου για τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» αναμένεται -σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διάσκεψης των προέδρων- να εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα.

Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που ένα τμήμα νοσοκομείου (το οποίο λειτουργεί άριστα, κατά γενική ομολογία) αποκόπτεται από το υπόλοιπο ίδρυμα, με μόνη και ασαφή εξήγηση από το υπουργείο Υγείας τον εκσυγχρονισμό του!

 

Ποιοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Κέντρου του Παίδων

Κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν σήμερα (Παρασκευή 10/3), οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Παίδων «Αγία Σοφία», που διαφωνούν –όπως και πολλοί συνάδελφοί τους εργαζόμενοι του ΕΣΥ– με το «εν αιθρία» σχεδιαζόμενο με τόση βιασύνη και ασάφεια νομοσχέδιο, που κανείς δεν έχει καταλάβει ακόμα τι σκοπεύει να «βελτιώσει».

Ως άμεσα ενδιαφερόμενος, ο σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες «Φλόγα», έχει εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα του ν/σ και τη λειτουργικότητα της εφαρμογής του και αντιδρά στην ψήφισή του υποστηρίζοντας πως «είναι ένα πρόχειρα γραμμένο νομοσχέδιο που αφήνει πάρα πολλά κενά για το πώς θα ρυθμιστούν πολλά βασικά σημεία. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο DailyPharmaNews, η πρόεδρος του συλλόγου ‘Φλόγα’, κα Μαρία Τρυφωνίδη.

«Το ‘Ογκολογικό Κέντρο Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ’ δεν είναι νοσοκομείο. Κάνουν συγκρίσεις με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου που είναι ιδιωτικού δικαίου, αλλά το Παπαγεωργίου είναι νοσοκομείο… Αυτό δεν είναι νοσοκομείο, για αυτό ρωτάμε σε όλους τους τόνους γιατί να γίνει αυτή η αλλαγή στο νομικό καθεστώς; Το ‘Ελπίδα’ έχει μόνο θαλάμους νοσηλείας και εξωτερικά ιατρεία. Δεν έχει νοσοκομειακές υποδομές και λειτουργίες, δεν κάνει ούτε μία γενική εξέταση αίματος, ούτε μία ακτινογραφία… Όλα αυτά γίνονται στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία και ανησυχούμε για το πώς θα γίνει η διασύνδεση που σχεδιάζεται. Μέχρι τώρα, ήμαστε ενταγμένοι στο ΕΣΥ. Τώρα, θα ιδρύσουν ένα ιδιωτικό φορέα που θα συνεργάζεται με το ΕΣΥ, χωρίς να περιγράφονται ακριβώς οι όροι αυτής της συνεργασίας.

Είμαστε οι γονείς των παιδιών που έχουν ένα νεοπλασματικό νόσημα, δεν είμαστε συνδικαλιστές! Δεν έχουμε ποτέ εκφράσει κανένα παράπονο σχετικά με τη λειτουργία του ογκολογικού κέντρου στο Παίδων Αγία Σοφία, ούτε οι γονείς ούτε οι γιατροί. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πλήρη φαρμακευτική κάλυψη και χωρίς πολλές διαδικασίες. Δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα ως προς την κάλυψη των παιδιών μας. Ως «Φλόγα», χρηματοδοτούσαμε πολλές από τις δραστηριότητες που θα έπρεπε να έχει το νοσοκομείο. Απασχολούσαμε 11 υπαλλήλους εμείς εκεί, γιατρούς και νοσηλευτές. Χρηματοδοτούσαμε πρωτόκολλα θεραπείας και είμαστε ευχαριστημένοι που μπορούσαμε και στηρίζαμε.

Είχαμε δει τον υπουργό Υγείας και συζητήσαμε επί του θέματος πριν πάει στη Βουλή. Η θέση του υπουργού είναι ότι θα έχουμε καλύτερες υπηρεσίες. Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό! Αν δούμε ένα νομοσχέδιο με σωστή καταγραφή σε όλες του τις λεπτομέρειες, ίσως, συμφωνήσουμε, αλλά δεν μας προτάθηκε κάτι αναλυτικό ώστε να συμφωνήσουμε με αυτό. Είναι πάρα πολλές οι ασάφειες, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε «από το πουθενά» στις 15 Φεβρουαρίου και άφησε περιθώριο 4 ημερών για διαβούλευση...

Έχουμε ζητήσει να οριστικοποιηθούν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου με λεπτομέρεια και μετά να συζητήσουμε την εφαρμογή του. Να δούμε έναν κανονισμό λειτουργίας που θα κάνει το υπουργείο Υγείας να δούμε τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και αφού δούμε ότι εφαρμόζονται να μπει σε λειτουργία, σε εφαρμογή.

Αυτή την αναταραχή φοβόμαστε ότι θα την πληρώσουν τα παιδιά! Όταν οι γιατροί δεν έχουν ένα σαφές περιβάλλον λειτουργίας, ώστε να δουλέψουν με ασφάλεια δεν θα μπορούν να αποδώσουν… Έχουμε άριστους γιατρούς στο ογκολογικό κέντρο του Αγία Σοφία και έχουμε πολύ καλή συνεργασία μαζί τους. Έχουμε ένα επίπεδο νοσηλείας πολύ καλύτερο από αυτό που έχουν οι ενήλικοι ασθενείς. Οι γιατροί μας έχουν απόλυτη συνεργασία με την Ευρώπη.

Είναι περιορισμένοι οι παιδιατρικοί ογκολογικοί ασθενείς και μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Και εμείς, ο σύλλογος «Φλόγα», μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε κάποια απαραίτητα προγράμματα και να βοηθήσουμε σημαντικά. Έχουμε συμβάλλει και στη συνεργασία των γιατρών για τα Πρωτόκολλα θεραπείας, αλλά και στη συμμετοχή τους σε συνεδρία. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι οι στόχοι που λέει το νέο σχέδιο νόμου είναι ήδη όλοι καλυμμένοι! Είναι κέντρο αριστείας, κάτι το οποίο οφείλεται στους γιατρούς μας, δεν οφείλεται στο κτίριο!

Οι γονείς των παιδιών που έχουν μία νεοπλασματική ασθένεια συνοδεύουν τα παιδιά τους και βρίσκονται στο χώρο του νοσοκομείου για μήνες και για χρόνια. Δεν  είναι γονείς παιδιών που έκαναν μία επέμβαση. Έχουμε άποψη για τη λειτουργία του νοσοκομείου γιατί είμαστε εκεί κάθε μέρα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», κατέληξε η κα Τρυφωνίδη.

 

Τι δηλώνει ο υπουργός Υγείας σχετικά με τη λειτουργία του νέου Ογκολογικού Κέντρου Παίδων

Ο κ. Θάνος Πλεύρης, κατά την ολοκλήρωση και της επί των άρθρων συζήτησης του σχεδίου νόμου, χθες, Πέμπτη, στη Βουλή, τόνισε ότι στο Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «δεν αλλάζει σε τίποτα το καθεστώς χρηματοδότησής του από το κράτος. Δεν αλλάζουν σε τίποτα οι εργασιακές σχέσεις. Αυτά είναι ξεκάθαρα στο νομοσχέδιο».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του νέου Κέντρου, υπογράμμισε πως «δεν πηγαίνουμε στο μοντέλο της Καρδιοχειρουργικής του ‘Ωνασείου’, όπου δίνεται μέρος κρατικής χρηματοδότησης. Εδώ η κρατική χρηματοδότηση θα παραμείνει η ίδια, όπως δινόταν στα δύο Νοσοκομεία Παίδων. Συνεπώς, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής των σχέσεων με τους ασθενείς. Οι ασθενείς θα πηγαίνουν δωρεάν, και μάλιστα προστίθεται και η διάταξη για την κάλυψη των ανασφαλίστων».

Επίσης, με δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης έχει διευκρινίσει ότι «Οι οργανικές θέσεις παραμένουν στα Νοσοκομεία Παίδων και απλά μεταφέρεται το προσωπικό στο Κέντρο. Μάλιστα, υπάρχει και η πρόνοια να καθοριστούν οι σχέσεις και με το επικουρικό προσωπικό ή και με το προσωπικό του ΟΑΕΔ».