NEA

Ανησυχητική αύξηση της μητρικής θνησιμότητας το 2021 στις ΗΠΑ

Ανησυχητική αύξηση της μητρικής θνησιμότητας το 2021 στις ΗΠΑ

Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ αυξήθηκε αλματωδώς το 2021, τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού, υπέδειξαν δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη και δείχνουν πως οι μαύρες αμερικανίδες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου απ’ ό,τι οι λευκές.

Με βάση τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη μητρική θνησιμότητα συμπεριλαμβάνεται κάθε θάνατος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού, και των 42 ημερών μετά την κυοφορία, σε περιπτώσεις που η αιτία θανάτου οφειλόταν στη γέννα ή επιδεινώθηκε από αυτή.

Συνολικά 1.205 γυναίκες πέθαναν στις ΗΠΑ το 2021, έναντι 861 το 2020 και 754 το 2019, καταγράφει έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικών Υγείας (NCHS).

Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας έφθασε έτσι τους 32,9 θανάτους ανά 100.000 γεννήσεις το 2021, έναντι 23,8 το 2020 και 20,1 το 2019.

«Η πιο ισχυρή χώρα του κόσμου δεν θα έπρεπε να αποδέχεται αυτή την πραγματικότητα, πρόκειται για κατάσταση κρίσης», τόνισε χθες κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στην αμερικανική προεδρία η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η τελευταία φορά που καταγραφόταν τόσο υψηλός δείκτης μητρικής θνησιμότητας στη χώρα ανάγεται στα μέσα των χρόνων του 1960 — αν και χρησιμοποιείται νέα μεθοδολογία από το 2018.

Η χώρα βρίσκεται στη χειρότερη θέση ως προς αυτόν τον δείκτη μεταξύ των βιομηχανικών κρατών.

Η μητρική θνησιμότητα μειώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα από τον 20ό αιώνα, χάρη στις προόδους της ιατρικής. Όμως από τα χρόνια του 2020, στις ΗΠΑ καταγράφεται ξανά δυσμενής τάση, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες άλλες χώρες με συγκρίσιμα επίπεδα ανάπτυξης.

Τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης μεγάλες ανισότητες.

Το 2021, ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας έφθασε στο επίπεδο των 69,9 θανάτων ανά 100.000 γεννήσεις για τις μαύρες: ήταν διπλάσιος από αυτόν των λευκών (26,6).

Το NCHS δεν έδωσε εξηγήσεις για τη μεγάλη άνοδο του δείκτη το 2021, ούτε τη θεαματική διαφορά ανάμεσα σε γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές φυλές.

Όμως, σύμφωνα με ειδικούς σε ιατρικά θέματα, η πανδημία ήταν σημαντικός παράγοντας, όπως και οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και η έλλειψη πρόσβασης σε προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα για πολλές μαύρες.

«Η πανδημία (...) είχε δραματικό και τραγικό αντίκτυπο στους δείκτες μητρικής θνησιμότητας, όμως δεν μπορούμε να συσκοτίζουμε το γεγονός ότι υπήρχε —και συνεχίζει να υπάρχει ακόμη— κρίση μητρικής θνησιμότητας», τόνισε η Ίφαθ Αμπάσι Χόσκινς, η πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Γυναικολόγων και Μαιευτήρων.

«Οι μαύρες έγκυες και όσες έχουν μόλις γεννήσει συνεχίζουν να αντιπροσωπεύουν δυσανάλογο αριθμό των μητρικών θανάτων, με αυξανόμενο και τρομακτικό ρυθμό», πρόσθεσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε. «Αυτή η τάση πρέπει να σταματήσει».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας στηλίτευσε τις επανειλημμένες προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν τον νόμο που είναι γνωστός ως «Obamacare» και επιτρέπει άνθρωποι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας να μπορούν να έχουν ασφάλιση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούνται επίσης ότι θέλουν να περιορίσουν το πρόγραμμα «Medicaid», σύστημα υγειονομικής κάλυψης για όσους διαθέτουν λιγότερα μέσα.

«Είναι ακατανόητο και απίστευτα επικίνδυνο αυτό που βλέπουμε από μέρους των Ρεπουμπλικάνων (...) στο Κογκρέσο», πέταξε η κυρία Ζαν-Πιερ. Η αντιπολίτευση «θέλει να καταστρέψει την υγειονομική περίθαλψη των Αμερικανών», επέμεινε.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, το 40% των γυναικών πρακτικά εξαρτάται από το πρόγραμμα Medicaid όταν γεννά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ