ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Οι φαρμακοποιοί επιδιώκουν ρύθμιση του ζητήματος διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία

Οι φαρμακοποιοί επιδιώκουν ρύθμιση του ζητήματος διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Προσπάθεια να βρεθεί λύση έστω και στο 90ο λεπτό ή αλλιώς λίγο πριν ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία για να προχωρήσει η διευθέτηση της διάθεσης των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους -ή Φαρμάκων Ειδικού Χειρισμού, όπως πολλοί πλέον προτιμούν να τα ονομάζουν- από τα φαρμακεία της κοινότητας θα καταβάλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του DailyPharmaNews κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς μετά από αναλυτική ιστορική αναδρομή που αφορά το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και όλων των προσπαθειών που μέχρι σήμερα έχουν γίνει σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας και σε επίπεδο ΕΟΠΥΥ οι οποίες έχουν φέρει αποτελέσματα, σημείωσε ότι πλέον η προσπάθεια έχει επικεντρωθεί στο να βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσει στην πράξη η υλοποίηση αυτής της προεκλογικής δέσμευσης. Μάλιστα αναφέρθηκε σε επιστολή που έχει ήδη σταλεί στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με την οποία ζητά συνάντηση για να συζητηθεί το σημαντικό αυτό για τους φαρμακοποιούς ζήτημα.

Όπως προαναφέρθηκε πρόκειται για ένα ζήτημα που ήταν μέσα στις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης –με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό μάλιστα να το θέτει ως προτεραιότητα- αλλά που εκκρεμεί η υλοποίησή του παρά τις προσπάθειες της διοίκησης του ΠΦΣ.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι όχι ο τρόπος που αυτό θα γίνει αλλά το ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος της διάθεσης των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, κάτι στο οποίο προφανώς θα πρέπει να δώσει απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά το ερώτημα είναι μέχρι ποιο ύψος και από ποιον κωδικό είναι διατεθειμένη η πολιτεία να καλύψει την αύξηση του προϋπολογισμού λόγω της πληρωμής των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών –στο μερίδιο που θα τους αναλογεί- για το νέο τρόπο χορήγησης των όποιων ΦΥΚ αποφασισθεί να δίνονται από τα φαρμακεία της κοινότητας προς διευκόλυνση των ασθενών.   Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί μιλούν όχι για το σύνολο των ΦΥΚ αλλά για ένα μέρος τους με το κόστος της διάθεσής τους από τα φαρμακεία, εφόσον εν τέλει αυτό αποφασισθεί να προχωρήσει, να μην ξεπερνά τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Στη Γενική Συνέλευση πέρα από αυτό το θέμα συζητήθηκαν κι άλλα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο. Έγινε λεπτομερής καταγραφή όχι μόνο των δράσεων και παρεμβάσεων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και ανάλυση με προβολή των παρεμβάσεών του σχετικά με το νομοθετικό έργο που αφορά τον κλάδο και είχαν ως αποτέλεσμα να προωθηθούν, να ρυθμιστούν και να κατοχυρωθούν σημαντικά για τους φαρμακοποιούς ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι συνενώσεις των φαρμακείων και η ίδρυση και λειτουργία του Επαγγελματικού τους Ταμείου.

Μεγάλο κομμάτι της συζήτησης αφορούσε τις υπηρεσίες από τα φαρμακεία, με έμφαση σε αυτά που ήδη έχουν γίνει αναδεικνύοντας το ρόλο των φαρμακοποιών όπως το κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς κατά της covid 19 και η διενέργεια των αντιγριπικών εμβολιασμών χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και στηρίζοντας τους οικονομικά σε μία δύσκολη περίοδο όπως για παράδειγμα η διενέργεια των rapid tests και από τα φαρμακεία.

Μάλιστα τις επόμενες μέρες ο ΠΦΣ θα προχωρήσει στην παρουσίαση μελέτης που διενέργησε για το τι αντίκτυπο είχαν οι υπηρεσίες που παρείχαν οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία.

Η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ εξέδωσε τέλος και Ψήφισμα εις μνήμην των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.