ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΟΣΦΕ καλεί τα κόμματα: «Πάρτε θέση στα όσα απασχολούν τους συνεταιρισμένους φαρμακοποιούς»

Ο ΟΣΦΕ καλεί τα κόμματα: «Πάρτε θέση στα όσα απασχολούν τους συνεταιρισμένους φαρμακοποιούς»

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τις θέσεις των κομμάτων για τα θέματα που αφορούν το χονδρεμπόριο φαρμάκων και τους αστικούς συνεταιρισμούς ζητά η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) από τα κοινοβουλευτικά κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα διεξαχθούν στις 21 Μάϊου.

Με επιστολή της προς τους Υπεύθυνους Εκλογικού Προγράμματος των κομμάτων που μετέχουν στην παρούσα Βουλή, η ΟΣΦΕ καλεί τα πολιτικά κόμματα που φιλοδοξούν να συμμετέχουν στο νέο κοινοβούλιο να εκθέσουν τις απόψεις και προτάσεις τους πάνω σε εννέα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα με τα πέντε από αυτά να αφορούν το χονδρικό εμπόριο φαρμάκων και τα υπόλοιπα τέσσερα τους αστικούς συνεταιρισμούς.

Σε ό,τι αφορά το χονδρικό εμπόριο φαρμάκων τα δύο πρώτα από τα πέντε συνολικά ερωτήματα έχουν να κάνουν με το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Πιο συγκεκριμένα η ΟΣΦΕ ρωτά ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνονται για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων και ποια από αυτά αφορούν ιδιαίτερα το χονδρικό εμπόριο φαρμάκων αλλά και ποια συγκεκριμένα μέτρα προτείνονται για την ρύθμιση (αδειοδότηση & λειτουργία) των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χονδρικό εμπόριο φαρμάκων και τη διασφάλιση πως αυτές ανταποκρίνονται στην υποχρέωση δημόσιας υπηρεσίας.

Επίσης ζητείται από τα κόμματα να τοποθετηθούν στο ζήτημα της διακίνησης φαρμάκων από τα κρατικά «φαρμακεία» του ΕΟΠΥΥ καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. με κρατικά φαρμακεία τα οποία διακινούν φάρμακα στον ασθενή παρακάμπτοντας φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, με εμφανή αρνητική επίπτωση στην ποιότητα εξυπηρέτησης του ασθενή.

Από τα ερωτήματα προφανώς και δεν θα μπορούσε να λείπει το διαχρονικό ζήτημα που θέτουν οι φαρμακαποθήκες για αναπροσαρμογή του περιθωρίου κέρδους τους ενώ και λόγω της γενικότερης κρίσης –ενεργειακής/οικονομικής- που επηρεάζει τις φαρμακαποθήκες ζητείται από τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο ερώτημα ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να ληφθούν για την ενεργειακή ελάφρυνση των φαρμακαποθηκών και για την ελάφρυνση των δανειακών βαρών τους.

Για το θέμα των αστικών συνεταιρισμών η ΟΣΦΕ ζητά από τα πολιτικά κόμματα να πουν ποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν για την ανάπτυξη των αστικών συνεταιρισμών στη βάση του Άρθρου 12 Παράγραφος 4 του Συντάγματος  που ορίζει ότι προστατεύονται και εποπτεύονται από το Κράτος που είναι υποχρεωμένο να μεριμνά για την ανάπτυξή τους.

Τίθενται ακόμη ερωτήματα για το ποιες πρωτοβουλίες είναι έτοιμα να αναλάβουν για τη διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ αστικών συνεταιρισμών όπως και για την αναγνώριση του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους σε επιμέρους τομείς της πολιτικής και της νομοθεσίας όπως π.χ. η φορολογική πολιτική και το φορολογικό δίκαιο.

Τέλος, θέτει ως ζήτημα την προώθηση του συλλογικού πνεύματος και των συνεταιρισμών στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης ζητώντας από τα πολιτικά κόμματα να απαντήσουν στο ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να πάρουν στο θέμα αυτό. Όπως σημειώνει «κάθε χώρα, αλλά ιδιαίτερα μια χώρα ακριτική όπως η δική μας, θα πρέπει, κατά την άποψη μας, να τονίζει και να ενισχύει το συλλογικό πνεύμα και αυτό έμπρακτα μπορεί να γίνει με την προαγωγή των σχολικών και πανεπιστημιακών συνεταιρισμών στις διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, αυτό θα λειτουργούσε καταλυτικά και για τη δημιουργία επαγγελματικών συνεταιρισμών κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου των πολιτών».

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής της ΟΣΦΕ.