ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο ΠΦΣ αναμένει τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στη συνταγογράφηση ΜΗΣΥΦΑ και ναρκωτικών του κρατικού μονοπωλίου

Ο ΠΦΣ αναμένει τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στη συνταγογράφηση  ΜΗΣΥΦΑ και ναρκωτικών του κρατικού μονοπωλίου

Την άμεση διευθέτηση δύο πολύ συγκεκριμένων ζητημάτων που ταλαιπωρούν και εκθέτουν χωρίς λόγο τους φαρμακοποιούς με το ένα εκ των οποίων μάλιστα να τους αναγκάζει - δικαιολογημένα, όπως υποστηρίζουν - στην…παρανομία

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας έχει στείλει εδώ και μία εβδομάδα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θέτοντας δύο συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν αφενός με λανθασμένες τιμές σε Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) κατά την εκτέλεση των συνταγών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ), αφετέρου θέτουν θέμα προσαρμογής του ΣΗΣ ώστε η μορφίνη και η πεθιδίνη όταν συνταγογραφούνται για εξωνοσοκομειακή χρήση και διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, να χορηγούνται με το μηδενικό ποσοστό συμμετοχής για τον ασφαλισμένο και οι συνταγές τους να συμπεριλαμβάνονται στις καταστάσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Μιλώντας για το θέμα στο DailyPharmaNews o Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ και Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων κ. Μανώλης Κατσαράκης εξηγεί ότι τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα από τον Ιούνιο του 2017 υπόκεινται σε ελεύθερη διατίμηση από τους Κατόχους Αδείας Κυκλοφορίας, τις εταιρείες δηλαδή,  οι οποίες διαμορφώνουν ελεύθερα τις χονδρικές τιμές, χωρίς τους περιορισμούς των διατάξεων τιμολόγησης των υπολοίπων συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η διαμόρφωση της χονδρικής τιμής συμπαρασύρει αυτόματα και τη λιανική τιμή, με την οποία διατίθεται από τον φαρμακοποιό στην ελεύθερη πώληση καθώς αυτά τα σκευάσματα δίνονται στο φαρμακείο με τη συμβουλή και ευθύνη του φαρμακοποιού.

Σε περιπτώσεις όμως που αυτά τα σκευάσματα περιλαμβάνονται σε συνταγές φαρμάκου – στις εξαιρέσεις δηλαδή εκείνες του νόμου, όπου τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται από τον ιατρό σε συγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης – οι τιμές που εμφανίζονται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης παρατηρήθηκε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν είναι σωστές. Γι’ αυτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στο Υπουργείο, έτσι ώστε άμεσα να επιλυθεί το θέμα καθώς ως τότε, για τις συνταγές αυτές βάσει των υποχρεώσεων του φαρμακοποιού όπως προκύπτει από το Προεδρικό Διάταγμα 121/2008 αλλά και από τη Σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, από τη στιγμή που δεν εισπράττεται το ακριβές ποσό με το οποίο θα έπρεπε να αποζημιωθεί  νομίμως ο φαρμακοποιός, καθίσταται μη νόμιμη η εκτέλεσή τους. Συγκεκριμένα δόθηκε η οδηγία στις περιπτώσεις αυτές που συνταγογραφούνται μη (υποχρεωτικώς) συνταγογραφούμενα φάρμακα να εισπράττεται από το φαρμακείο το ποσό της τιμής του φαρμάκου και να μην προχωρά ο φαρμακοποιός στην εκτέλεση της συνταγής για τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Πρόκειται για μία στρέβλωση, ένα προφανές λάθος στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων αυτών, σημειώνει ο κ. Κατσαράκης, το οποίο και θα πρέπει άμεσα η πολιτεία να το λύσει. Ο φαρμακοποιός εφόσον δεν λύνεται το θέμα είναι υποχρεωμένος να διαθέτει φάρμακα στις πραγματικές τιμές λιανικής αυτών και όχι βέβαια να καταγράφει και να επωμίζεται ζημία. Γι’ αυτό και ειδοποιήσαμε τα μέλη μας να προσέχουν κατά την εκτέλεση των συγκεκριμένων συνταγών και να εισπράττουν το αντίτιμο του φαρμάκου, σαν να επρόκειτο για ΜΗΣΥΦΑ σε ελεύθερη πώληση εκτός εκτέλεσης συνταγής.

Ο αριθμός βέβαια αυτών των συνταγών δεν είναι μεγάλος ούτε είναι συνήθης διαδικασία της συνταγογράφησής τους - αφορούν περιπτώσεις όπως για παράδειγμα εκείνες του συνδρόμου Sjorgen, έλλειψης L-καρνιτίνης, ηπατικής εγκεφαλοπάθειας ή για προετοιμασία κολονοσκόπησης κα. Επιπλέον δεν αφορά ακριβά φάρμακα, αφού η τιμή τους δεν ξεπερνά τα 10-15 ευρώ, παρόλα αυτά, έχει δημιουργηθεί αυτό το πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τα ναρκωτικά φάρμακα του κρατικού μονοπωλίου, μορφίνη και πεθιδίνη, όταν συνταγογραφούνται για εξωνοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο κ. Κατσαράκης αναφέρει ότι ο ΠΦΣ με επιστολή του σημειώνει ότι προσφάτως έχει ψηφιστεί ο νόμος – σ.σ. Nόμος 5007 ΦΕΚ Α’ 241/23.12.2022 «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» και το άρθρο 81, τα ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεούνται να αποζημιώνουν τα φάρμακα του κρατικού μονοπωλίου τα οποία μέχρι τώρα ενώ εκτελούνταν ηλεκτρονικά, αποζημιώνονταν με δαπάνη από τον ασφαλισμένο στο 100% της αξίας τους. «Αυτό είναι κάτι που προφανώς πρόκειται να αλλάξει», εκτιμά ο Γ.Γ. του ΠΦΣ, «απαιτεί υλοποίηση σχετικής εφαρμογής στο ΣΗΣ και ζητάμε με καινούργια επιστολή ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, να επισπευθεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής εκτέλεσης της συνταγής με δαπάνη των ασφαλιστικών Ταμείων – οπότε θα πρόκειται για συνταγές που θα κρατάμε και θα τις υποβάλλουμε στα ασφαλιστικά Ταμεία ενώ μέχρι τώρα απλά τις κρατούσαμε στο αρχείο μας – και ταυτόχρονα να διορθώσουν και την τιμή διάθεσης των φαρμάκων αυτών στο ΣΗΣ (σ.σ. εκείνων στα οποία έγινε αναφορά στην αρχή του κειμένου) καθώς εμφανίζονται με τη χονδρική τιμή πώλησης κι όχι με τη λιανική.

Είναι σημαντικό αφού θα φτιαχτεί ολόκληρη  εφαρμογή για να εκτελούνται αυτές οι συνταγές για να τις κρατάει ο φαρμακοποιός για να τις υποβάλλει κατόπιν στα ασφαλιστικά Ταμεία, να διορθωθεί και η λιανική τους τιμή, διότι είναι ολοφάνερο ότι έχει γίνει λάθος και στη θέση της λιανικής τιμής έχει τεθεί η χονδρική, με αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός να πρέπει να παρανομήσει, να ζητά περισσότερα χρήματα από αυτά της απόδειξης που βγαίνει online κατά την εκτέλεση της συνταγής από τα προγράμματα φαρμακείου, κατ’ ουσία παρανομώντας».