ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Σ. Ζήκας: «κ. Λουράντο, είστε συστηματικά αντίθετος σε όσα πετύχαμε!»

Σ. Ζήκας: «κ. Λουράντο, είστε συστηματικά αντίθετος σε όσα πετύχαμε!»

Ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κατηγορεί τον Πρόεδρο του Φ.Σ. Αττικής ότι θέτει εαυτόν «απέναντι» χωρίς θέσεις και χωρίς επιχειρήματα

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του Νομικού Συμβούλου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Ηλία Δημητρέλλου απέναντι στην ψήφιση του νέου Νόμου για τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας και για τον ΠΦΣ -ο οποίος κ. Δημητρέλλος σε σχετική ανάρτησή του στο fb έκανε λόγο για ιστορική μέρα για τα συνδικαλιστικά όργανα εκπροσώπησης των φαρμακοποιών- ο Α’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ) και τ. Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θήβας κ. Σεραφείμ Ζήκας την οποία και ο ίδιος συμμερίστηκε –σημειώνοντας στην προσωπική σελίδα του στο fb ότι είναι «η πιο ιστορική ημέρα στη σύγχρονη ιστορία του φαρμακευτικού επαγγέλματος!»- έκανε ένα συνοπτικό απολογισμό των δράσεων της διοίκησης του ΠΦΣ τα τελευταία 4 χρόνια.

Ουσιαστικά με την ανάρτησή του ο κ. Ζήκας υποστηρίζει, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνο Λουράντο ότι «σταδιακά, αμετακίνητα και με πράξεις, μέσα από κοινές δράσεις και διεκδικήσεις, μέσα από υπεύθυνες διαδικασίες που προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την εποικοδομητική συνεργασία, στηρίζουμε και ενισχύουμε την ενότητα του κλάδου, την οποία θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία του, τη διαρκή αναβάθμιση του ρόλου μας στην κοινωνία καθώς και την μετεξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού φαρμακείου σε μία σύγχρονη, βιώσιμη και σε τροχιά ανάπτυξης μονάδα υγείας, με σκοπό την ολοένα και πιο ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη και τον ασθενή».

Στο πλαίσιο αυτό, τα τέσσερα τελευταία χρόνια και με δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, συνεχίζει ο κ. Ζήκας, πετύχαμε τα εξής:

  1. Καταφέραμε μέσα στην περίοδο της πανδημίας με δράσεις όπως: ραντεβού εμβολιασμών, δωρεάν διάθεση self-tests, διενέργεια rapid tests κλπ. να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, τον ασθενή και την κοινωνία, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, αναδεικνύοντας τον κλάδο σε βασικό πυλώνα της ΠΦΥ, και εξασφαλίζοντας επιπλέον οικονομικούς πόρους, καθοριστικούς για τη ρευστότητα των φαρμακείων μας.
  2. Καταφέραμε με νομοθετική ρύθμιση, να παραμείνουν τα ΜΗΣΥΦΑ στο φυσικό φαρμακείο, αποφεύγοντας την διακίνησή τους μέσα από το διαδίκτυο και τα eshops με όλα τα επακόλουθα.
  3. Καταφέραμε την ψήφιση του νόμου 4999/22 για τις συνεργασίες και συνενώσεις φαρμακείων, πρόταση και όραμα του κλάδου τα τελευταία 40 χρόνια, δυνατότητα, ασπίδα και προοπτική του μικρού και μεσαίου φαρμακείου.
  4. Καταφέραμε να εξαιρέσουμε τα φαρμακεία από το clawback στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στην ύλη που αποκλειστικά διακινούμε μέσω των φαρμακείων μας πχ. αναλώσιμα ΣΔ, βρεφικά γάλατα σε παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδας, πρόωρα και λιποβαρή νεογνά κ.α.
  5. Καταφέραμε την επιτυχή και “αναίμακτη” μετάβαση του κλάδου από τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο στον τακτικό έλεγχο, εξασφαλίζοντας ελάχιστες περικοπές σε σχέση με τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και διπλασιασμό σχεδόν στη ρευστότητά μας, με ένα νόμο, την εφαρμογή του οποίου καθυστερούσαμε από 1/7/2017, λαμβάνοντας διαρκείς παρατάσεις και αιτούμενοι ύπαρξη προϋποθέσεων που θα μας εξασφάλιζαν το επιθυμητό αποτέλεσμα, κάτι το οποίο συνέβη και μας δικαιώνει.
  6. Καταφέραμε και ψηφίστηκε εχθές 5/4 στη Βουλή με δική μας πρόταση, ο νόμος για την αναμόρφωση του απαρχαιωμένου και ξεπερασμένου εδώ και 95 χρόνια ισχύοντος ν.3601/28, ο οποίος θα μας δώσει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης σε όλα τα επίπεδα των ΦΣ και του ΠΦΣ, καθώς και τη μετατροπή του ΙΔΕΕΑΦ σε Ινστιτούτο μέσα στον ΠΦΣ, το οποίο θα προάγει την εκπαίδευση, εξειδίκευση και πιστοποίηση των φαρμακοποιών και των βοηθών φαρμακείου.
  7. Καταφέραμε να διευρύνουμε το ρόλο μας ως πάροχοι υπηρεσιών ΠΦΥ, αποζημιούμενοι για τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου ΚΑΙ χωρίς συνταγή ιατρού, με έκδοση συνταγής και καταχώρηση της διενέργειας από το φαρμακοποιό.
  8. Καταφέραμε την ψήφιση πλήθους νομοθετικών ρυθμίσεων, προς την κατεύθυνση διευκόλυνσης των φαρμακοποιών, σε σχέση με τη χορήγηση ναρκωτικών και αντιβιώσεων, τη ρύθμιση σε δόσεις συσσωρευμένων οφειλών rebate, την απαλλαγή ΜΟΝΟ των φαρμακείων από το πρόσκαιρο υποχρεωτικό κλείσιμο λόγω φορολογικών παραβάσεων καθώς και την ένταξη των ασφαλισμένων ΥΠΕΘΑ (ΓΕΣ,ΓΕΑ,ΓΕΝ) συνταγογραφικά στον ΕΟΠΥΥ.
  9. Επίσης πετύχαμε με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις την άρση αρκετών στρεβλώσεων σχετικά με τη δυνατότητα υπερήλικων συναδέλφων να διεκδικούν αδίκως εις βάρος των νέων συναδέλφων, τις κενές θέσεις φαρμακείων».

Για τον κ. Ζήκα -και προφανώς εκεί βρίσκεται η ουσία της ανάρτησής του- ο κ. Λουράντος, όπως υποστηρίζει, «τυφλά και εξ’ ορισμού είναι σε όλες αυτές τις δράσεις απέναντι, χωρίς θέσεις και επιχειρήματα, με μοναδικό όπλο την ασφάλεια του Facebook, όπου προβαίνει σε χαρακτηρισμούς περί “προθύμων και δεδομένων συνδικαλιστών”, περί “συνδικαλιστών που απαρτίζουν το γραφείο τύπου του ΕΟΠΥΥ” και περί “κυβερνητικών συνδικαλιστών”…»

To θέμα είναι ότι αυτό συμβαίνει «σε μια δύσκολη και διαρκή προσπάθεια της διοίκησης του ΠΦΣ, για σταδιακή ανάκτηση του απορυθμισμένου θεσμικού πλαισίου λόγω των μνημονιακών επιταγών και εφαρμοστικών νόμων», τη στιγμή μάλιστα που, όπως αναφέρει ο κ. Ζήκας, ο ίδιος ο κ. Λουράντος «ήταν διορισμένος επί κυβερνήσεων ΝΔ στη θέση του προέδρου του ΙΦΕΤ και μάλιστα όταν κανείς από την παρούσα διοίκηση δεν υπήρξε ποτέ αμειβόμενος κυβερνητικός συνδικαλιστής». 

 

K. Λουράντος: Δικαίωση για το θέμα του ελέγχου της σταθερής λιανικής τιμής

O κ. Λουράντος –τουλάχιστον μέχρι την ώρα της δημοσίευσης του θέματος- δεν προέβη σε μία επί της ουσίας απάντηση στα όσα αναφέρει ο κ. Ζήκας, κάτι που ενδεχομένως να κάνει κατά τη διάρκεια των εργασιών του Hellas Pharm το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (δες εδώ), με ανάρτησή του με τίτλο «Είμαστε ακόμα ζωντανοί…» μιλά για το τι έγινε με το θέμα της παράλειψης του άρθρου που όριζε ως ελεγκτή της κρατικής διατίμησης τους πρωτοβάθμιους Φαρμακευτικούς Συλλόγους. 

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Η αλήθεια δεν πρέπει να κρύβεται… και έχω υποχρέωση να την λέω.

Αντιθέτως δια του “κρυψίματος” της αλήθειας μεθοδεύονται όλα όσα επιδιώκονται εναντίον του κλάδου…

Ιδού λοιπόν τι συνέβη…

Κατά την διαβούλευση στην Βουλή του νομοσχεδίου για τον ΠΦΣ, που … κατάρτισε ο ίδιος ο ΠΦΣ, η συνάδελφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Αγαθοπουλου Ειρήνη έθεσε στον πρόεδρο του ΠΦΣ μια ερώτηση σχετική με την παράληψη του άρθρου 6 που όριζε ως ελεγκτή της κρατικής διατίμησης τους πρωτοβάθμιους Φαρμακευτικούς Συλλόγους.

Αργότερα σε τηλεφωνική επικοινωνία μου με την βουλευτή, την ενημέρωσα πως ΚΑΙ αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της αποδυνάμωσης των πρωτοβάθμιων Συλλόγων, πράγμα που ο πρόεδρος του ΠΦΣ επιδιώκει διακαώς.

Άλλωστε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι κομμένα και ραμμένα, έτσι ώστε να δώσουν υπερεξουσίες στον ΠΦΣ εις βάρος των πρωτοβάθμιων Συλλόγων που αποτελούν τα κύτταρα του κλάδου.

Εξήγησα στην κυρία Αγαθοπούλου πως ο ΠΦΣ δεν έχει μέλη φαρμακοποιούς αλλά συλλόγους και πως ο έλεγχος ουσιαστικά για την τήρηση της σταθερής λιανικής τιμής πρέπει να παραμείνει στους πρωτοβάθμιους, ώστε να ελέγχονται τα μέλη.

Η εποχή της καλής προαίρεσης και του φιλότιμου δεν υφίσταται πλέον και μόνο ο έλεγχος είναι αυτός που μπορεί να σώσει το τελευταίο προπύργιο άμυνας του κλάδου: την σταθερή λιανική τιμή στα φάρμακα.

Την ίδια στιγμή συνάδελφοι από το περιβάλλον του προέδρου και του Κυβερνητικού συνδικαλισμού αναρτούσαν στο διαδίκτυο τον νόμο που διέπει την κρατική διατίμηση, συμφωνώντας προφανώς με την μεθόδευση απαλοιφής του άρθρου 6 περί ελέγχου ως … υπερβολής εφόδου υπάρχει νόμος, ειρωνευόμενοι ταυτόχρονα όλους εμάς που ζητούσαμε την επαναφορά του ελέγχου στους συλλόγους…

Ταυτόχρονα ο ΦΣΑ απέστειλε έντονη διαμαρτυρία στον Υπουργό Υγείας αναφέροντας πως σε περίπτωση μη επαναφοράς του άρθρου θα σημειωθούν ανυπέρβλητα προβλήματα που θα έχουν επίπτωση στην δημόσια Υγεία…

Το έγγραφο απεστάλη με την σύμφωνη γνώμη των επτά (7) από τα εννέα μέλη του ΔΣ του ΦΣΑ.

Δικαιωθήκαμε και εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσω την συνάδελφο Ειρήνη Αγαθοπούλου και όλους όσους βοήθησαν για να μη χαθεί ακόμα μια κατάκτηση του κλάδου που αφορά την δημόσια υγεία…

Συνεχίζουμε τον δύσκολο αλλά ειλικρινή αγώνα μας απέναντι σε ένα σύστημα που αρέσκεται σε μεθοδεύσεις, ψευτιές και δολοφονίες χαρακτήρων…».