NEA

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών

Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών

14 βασικά δικαιώματα επικαιροποιήθηκαν στη φετινή εκδήλωση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

 

Με κεντρικό μήνυμα ότι «Κάθε ασθενής και κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία!», πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εκδήλωση με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων Ασθενών, την Τρίτη 18.04.2023.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Ο διττός σκοπός της εκδήλωσης επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Νίκο Δέδε: α) ανάλυση των 14 δικαιωμάτων τα οποία θεσπίστηκαν το 2002 με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών και β) η επικαιροποίησή τους εν έτει 2023.

Το ενδιαφέρον προσέλκυσαν τα 14 βίντεο μικρού μήκους της Ένωσης Ασθενών, με ιστορίες εμπνευσμένες από βιώματα ασθενών για τα δικαιώματα τους, τα οποία παρουσίασε ο Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας κ. Δημήτρης Κοντοπίδης. Τα βίντεο περιλαμβάνονται στη νέα ιστοσελίδα greekpatientsrights.gr με αναλυτική παρουσίαση του κάθε δικαιώματος καθώς και τη σχετική νομοθεσία, συνδράμοντας στην ουσιαστική πληροφόρηση και εγγραμματοσύνη των πολιτών και των ασθενών αναφορικά με τα δικαιώματά τους.

 

«Από το Δικαίωμα στην Υποχρέωση»

Στην πρώτη συζήτηση με θέμα: «Από το Δικαίωμα στην Υποχρέωση», την οποία συντόνισε η κα. Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, Αν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, η

Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κα. Μαρία Γκάνα, μίλησε για την νομική πλευρά των δικαιωμάτων των ασθενών στην υγεία τα οποία όπως τόνισε εδράζονται σε θεμελιώδη αρχή του δικαίου που διαπνέει όλο το Σύνταγμα.
Η κα Κατερίνα Νομίδου, Μέλος του Δ.Σ. Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, από την οπτική των ασθενών έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο στίγμα που υπάρχει στους ασθενείς με ψυχικές διαταραχές του ψυχωσικού φάσματος και στην καταπολέμηση των διακρίσεων έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν κι εκείνοι τα δικαιώματα τους, τα οποία ενώ διασφαλίζονται από την κείμενη νομοθεσία, στην πράξη συχνά καταπατώνται.
Η Καθηγήτρια Σύγχρονης και Νεότερης Φιλοσοφίας και Βιοηθικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης κα Σταυρούλα Τσινόρεμα, μέσα από την παρουσίασή της έδωσε την ηθική διάσταση των δικαιωμάτων ενώ ο κ. Ανδρέας Ποττάκης, Συνήγορος του Πολίτη, απαρίθμησε τις 4 βασικές προκλήσεις στον Τομέα της Υγείας σύμφωνα και με την τελευταία ετήσια έκθεση του ΣτΠ, ήτοι την ενδυνάμωση των Γραφείων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, την ενίσχυση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ για την αντιμετώπιση υπερκοστολογήσεων και παράνομων χρεώσεων ιδιωτών παρόχων, την εγγραμματοσύνη στην υγεία και το burnout των εργαζομένων στην υγεία.  

«Για άλλη μια χρονιά, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα με πλήθος ομιλητών, αναδείχθηκε η σημασία της προάσπισης των δικαιωμάτων των ασθενών και του ενεργού ρόλου των ασθενών στη χάραξη και υλοποίηση πολιτικών που τους αφορούν.

Και αυτό ίσως να είναι και το μεγαλύτερο βήμα που μπορούμε να κάνουμε για την επίτευξη των στόχων μας και τη βελτίωση της εμπειρίας των ληπτών υπηρεσιών υγείας κατά τη χρήση των υπηρεσιών υγείας», δηλώνει η κα Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή.

 

«Δημοκρατία στην Υγεία σημαίνει περισσότερη υγεία για κάθε πολίτη!»

Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, η Αν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω Ραφαέλα Βακουφτσή, αναφέρει, μιλώντας στο DailyPharmaNews, για την καθιέρωση της αφιερωματικής αυτής Ημέρας το 2007 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία διακηρύσσει 14 θεμελιώδη δικαιώματα των ασθενών, τα οποία έχουν ως στόχο να εγγυηθούν ένα «υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» και να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε όλους τους πολίτες.

Επισημαίνει ότι «κάθε λήπτης υπηρεσιών υγείας έχει θεσμοθετημένα και απαράγραπτα δικαιώματα που αξιώνουν σεβασμό και προστασία και στόχο έχουν την ισότιμη και αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους», ενώ σχολιάζει σχετικά με το αν γνωρίζουμε όλοι τα δικαιώματα μας ως λήπτες υπηρεσιών υγείας και εάν τηρούνται πάντοτε τα δικαιώματα των ασθενών:

«Αναμφίβολα υπάρχει ένα ποσοστό ανθρώπων που δεν τα γνωρίζει και για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα των δικαιωμάτων των ασθενών.

Δυστυχώς, οι συνθήκες δεν είναι πάντοτε ευνοϊκές κι έτσι κάποιες φορές ορισμένα δικαιώματα δεν τηρούνται ή τηρούνται μερικώς.

Η κατάσταση σαφώς είναι καλύτερη από το παρελθόν, ωστόσο ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για να φτάσουμε σε ένα ιδεατό επίπεδο και χρειάζεται συστηματική δουλειά για να το πετύχουμε. Αισιοδοξώ, όμως, προσωπικά πως μπορούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την κατάσταση», υπογραμμίζει η Αν. Γραμματέας Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, τονίζοντας: «Δημοκρατία στην Υγεία σημαίνει περισσότερη υγεία για κάθε πολίτη!».

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μεταξύ των χαιρετισμών και των ομιλιών που πραγματοποιήθηκαν κατά την εκδήλωση:

Ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να βλέπουμε την πρόοδο που έχει γίνει για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών με βασική στόχευση της πρώτης διακυβέρνησης την πρόληψη και τη δόμηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ταυτόχρονα, επισήμανε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο δικαίωμα των ασθενών στην πρόληψη με τα πέντε προληπτικά προγράμματα ενώ αναφέρθηκε και στο δικαίωμα της ισότιμης και χωρίς διάκριση πρόσβασης το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με άλλα δικαιώματα όπως αυτό της πληροφόρησης, της συναίνεσης, της ελευθερίας επιλογής θεραπευτικής μεθόδου, της ποιότητας αλλά και της καινοτομίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «όταν μιλάμε για δικαιώματα ασθενών μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για δικαιώματα δικά μας». Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση και την ανάδειξη της σημασίας και του καθοριστικού έργου που επιτελούν οι ενώσεις ασθενών και συγκεκριμένα επεσήμανε ότι πολλά πράγματα που έχουν γίνει στο πεδίο της Υγείας, έχουν τη σφραγίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, μια κοινή πρωτοβουλία των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι στην Επιτροπή η οποία θα συντονίζει, θα επιβλέπει και θα παρακολουθεί όλο αυτό το έργο, θα συμμετέχει και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στο σχεδιασμό των πολιτικών καθώς και την σπουδαιότητα της διαρκούς συνεργασίας γιατρών και ασθενών επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου και της Πολιτείας.

Ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας για όλα τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, ώστε να μπορεί το Υπουργείο να χαρτογραφεί σε πραγματικό χρόνο τις καταγγελίες και την αντίστοιχη ανταπόκριση. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας οριζόντιος κανονισμός λειτουργίας του κάθε Γραφείου σε συνεργασία και με τον ΟΔΙΠΥ.

 

Ο κ. Σπύρος Σαπουνάς, Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ, αρμόδιος για τα Μη Μεταδοτικά Νοσήματα

μίλησε για τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει να γίνονται στον ΕΟΔΥ αναφορικά με το πλαίσιο για την διασφάλιση της ποιότητας στα νοσοκομεία αλλά και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος σε συγκεκριμένες συνθήκες καθώς και στο ζήτημα της λογοδοσίας.

Τέλος, ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αναφέρθηκε στα κυριότερα σημεία των τοποθετήσεων που έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας. Ο κ. Σουλιώτης μίλησε για τις αισιόδοξες εξελίξεις που έχουν υπάρξει στο χώρο της δημόσιας υγείας και έδωσε έμφαση στην υπεύθυνη πλέον στάση των Ενώσεων Ασθενών με ώριμα αιτήματα γεγονός που τους καθιστά άξιους συμμάχους στο πολιτικό σύστημα.

Από τα κυριότερα μηνύματα της εκδήλωσης ήταν πως:

  • όλοι μας οφείλουμε να συμβάλλουμε στην εξασφάλιση και τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών και των φροντιστών τους, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.
  • η διασφάλιση και η προστασία των 14 δικαιωμάτων των ασθενών είναι παράγοντας ενίσχυσης της δημοκρατίας και βασικό δείκτη κοινωνικής ωριμότητας.
  • είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει στους πολίτες υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου είναι απαραίτητη η συνεργασία και ο διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ακανθώδη ζητήματα όπως η μείωση της δημοσίας δαπάνης για την υγεία και η ανεπάρκεια του προσωπικού στις δημόσιες δομές εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την τήρηση των δικαιωμάτων των ασθενών.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών ολοκληρώθηκε με τον φωτισμό του κτιρίου του Ελληνικού Κοινοβουλίου με το έμβλημα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε μια κίνηση ύψιστου συμβολισμού, που υπογραμμίζει την κοινή βούληση Πολιτείας και ασθενών για ενίσχυση της Δημοκρατίας στην Υγεία.