ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΟΣΦΕ: Ιστορικό το ψήφισμα από τον ΟΗΕ που προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

ΟΣΦΕ: Ιστορικό το ψήφισμα από τον ΟΗΕ που προωθεί την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ως μια ιστορική στιγμή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και φυσικά για τους Συνεταιρισμούς χαρακτηρίζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) την 66η συνεδρίαση της ολομέλειάς του ΟΗΕ που διεξήχθη στις 18 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το ψήφισμα «Προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη» (A/77/L.60).

Το εν λόγω ψήφισμα παρέχει έναν επίσημο ορισμό για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και αναγνωρίζει ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη και τον εντοπισμό των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η διοίκηση της ΟΣΦΕ εργάστηκε για την προώθηση αυτού του ψηφίσματος, αφού ήδη φρόντισε να ενημερώσει με επιστολή της προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβη κ. Ευάγγελο Σέκερη, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη για τη σημασία που είχε για την ΟΣΦΕ η ψήφισή του, παρακινώντας τους να το υποστηρίξουν.

Στην επιστολή, αφού σημειώνεται πως η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, εκπροσωπεί 25 Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών, με 45 κέντρα Logistics, 1,5 δισ. κύκλο εργασιών, 5500 χιλιάδες μέλη φαρμακοποιούς με φαρμακείο και 1200 εργαζομένους καθώς και το ότι «οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών αποτελούν τους πλέον επιτυχημένους αστικούς συνεταιρισμούς της Πατρίδας μας με μερικούς από αυτούς να πλησιάζουν τα 100 έτη αδιάλειπτης λειτουργίας», εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών όπως και το σύνολο των συνεταιρισμών έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το προσχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για την προαγωγή της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Μάλιστα στην επιστολή η ΟΣΦΕ περιλαμβάνει δύο συνδέσμους που αφορούν:

- Το σκεπτικό του προτεινόμενου ψηφίσματος

- Έκθεση για τη συμβολή της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η ΟΣΦΕ, ως μέλος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA) συνέδραμε στην προσπάθεια καθώς η ICA ζήτησε από τα μέλη της να ασκήσουν επιρροή, επικοινωνώντας με την μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας τους στα Ηνωμένα Έθνη (εδώ η επιστολή της ΟΣΦΕ).

Όπως προαναφέρθηκε, η ΟΣΦΕ χαιρέτισε την έγκριση του ψηφίσματος το οποίο, όπως σημειώνει εκτός του ότι παρέχει έναν επίσημο ορισμό για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και αναγνωρίζει ότι μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη και τον εντοπισμό των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, επίσης:

  1. Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να προωθήσουν και να εφαρμόσουν εθνικές, τοπικές και περιφερειακές στρατηγικές, πολιτικές και προγράμματα για τη στήριξη και την ενίσχυση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως ένα πιθανό μοντέλο για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες, σχέδια και προτεραιότητες, μεταξύ άλλων, αναπτύσσοντας, κατά περίπτωση, ειδικά νομικά πλαίσια για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, καθιστώντας ορατή, όταν αυτό είναι εφικτό, τη συμβολή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην κατάρτιση εθνικών στατιστικών και την παροχή φορολογικών κινήτρων και κινήτρων για δημόσιες συμβάσεις, αναγνωρίζοντας την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την έρευνα και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων διευκολύνοντας την πρόσβαση των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και χρηματοδότηση, και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στη διαδικασία χάραξης πολιτικής,
  2. Ενθαρρύνει τις σχετικές οντότητες του αναπτυξιακού συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ομάδων των Ηνωμένων Εθνών ανά χώρα, να λαμβάνουν δεόντως υπόψη την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ως μέρος των μέσων σχεδιασμού και προγραμματισμού τους, ιδίως του πλαισίου συνεργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να παρέχουν στήριξη στα κράτη, κατόπιν αιτήματός τους και σύμφωνα με τις εντολές τους και να προσδιορίζουν, να διαμορφώνουν, να εφαρμόζουν και να αξιολογούν συνεκτικά και ευνοϊκά μέτρα πολιτικής και πλαίσια για την ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ως εργαλείου για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, και αναγνωρίζει εν προκειμένω το έργο της διυπηρεσιακής ομάδας εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία,
  3. Ενθαρρύνει τα πολυμερή, διεθνή και περιφερειακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις αναπτυξιακές τράπεζες να στηρίξουν την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, μεταξύ άλλων μέσω υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών μέσων και μηχανισμών προσαρμοσμένων σε όλα τα στάδια ανάπτυξης,
  4. Ζητά από τον Γενικό Γραμματέα να εκπονήσει έκθεση, στο πλαίσιο των υφιστάμενων πόρων, σε συνεργασία με τη Διυπηρεσιακή Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, σχετικά με την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος, λαμβάνοντας υπόψη τη συμβολή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και σε μια χωρίς αποκλεισμούς, πλούσια σε θέσεις εργασίας, ανθεκτική και βιώσιμη ανάκαμψη, και αποφασίζει να συμπεριλάβει στην προσωρινή ημερήσια διάταξη της εβδομηκοστής ένατης συνόδου του, στο πλαίσιο του σημείου με τίτλο "Βιώσιμη ανάπτυξη", ένα υποσημείο με τίτλο "Προώθηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη"

Διαβάστε το ψήφισμα στην αγγλική γλώσσα