ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μεγάλη επιβάρυνση για το σύστημα υγείας η απόσυρση φθηνών φαρμάκων

Μεγάλη επιβάρυνση για το σύστημα υγείας η απόσυρση φθηνών φαρμάκων

Οι φαρμακοποιοί ζητούν τη διατήρηση και στήριξή τους στην αγορά

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των πολύ φθηνών φαρμάκων ώστε να μην αποσύρονται από την αγορά ζητά με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνοντας ότι αυτό παρατηρείται ολοένα και συχνότερα αφαιρώντας αφενός από τη φαρέτρα των ιατρών φαρμακευτικά σκευάσματα που παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς, αφετέρου δημιουργώντας συνθήκες να υποκατασταθούν από άλλα ακριβότερα ή να εισαχθούν από το εξωτερικό σε πολλαπλάσιες τιμές, επιβαρύνοντας τελικά τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών.

Το πόσο δίκιο έχουν οι φαρμακοποιοί για την τοποθέτησή τους αυτή το αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα.

Ας δούμε όμως πρώτα απ’ όλα τι λέει αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΦΣ:

«Παρατηρείται ολοένα και συχνότερα το φαινόμενο, φαρμακευτικά σκευάσματα χαμηλού κόστους να αποσύρονται από την αγορά φαρμάκου, όπως για παράδειγμα πρόσφατα συμβαίνει με το σκεύασμα  prezolon tabl 5mg που έχει λιανική τιμή 1 ευρώ και η κυκλοφορία του σταματά μετά από αίτημα της εταιρείας που το παράγει, επειδή δεν παρουσιάζει πλέον ουσιαστικό εμπορικό και οικονομικό ενδιαφέρον για την εταιρεία.

Το φαινόμενο αυτό αφορά αρκετά φάρμακα αντίστοιχης χαμηλής τιμής, τα οποία όμως παραμένουν πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους ασθενείς που τα λαμβάνουν.

Είναι βέβαιο ότι, εφόσον και αυτά αποσυρθούν, είτε θα υποκατασταθούν στη συνταγογράφηση από ακριβότερα σκευάσματα και θεραπείες, είτε θα αναγκαστεί η κρατική φαρμακαποθήκη ΙΦΕΤ να εισάγει τα σκευάσματα της ίδιας δραστικής ουσίας από το εξωτερικό με πολλαπλάσια τιμή, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την τσέπη των ασθενών, καθώς  αυξάνεται η συμμετοχή την οποία καταβάλουν λόγω της αύξησης της τιμής.

Με τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης της λιανικής τιμής των φαρμάκων αυτών και τη διαμόρφωση κατάλληλης πολιτικής στο χώρο του φαρμάκου, θα μπορέσει να αποτραπεί το φαινόμενο της απόσυρσης από την αγορά, φαρμάκων των οποίων η τιμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ώστε να  προστατευθεί η κυκλοφορία τους για λόγους δημόσιας υγείας και να συνεχισθεί η απρόσκοπτη διάθεσή τους στους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη».

Από το ρεπορτάζ του DailyPharmaNews επιβεβαιώνεται του λόγου το αληθές και μάλιστα με συγκεκριμένο αριθμό για το σκέλος εκείνο της ανακοίνωσης των φαρμακοποιών που αφορά την οικονομική επιβάρυνση του συστήματος,

Το σκεύασμα Prezolon περιλαμβάνει τη δραστική ουσία πρεδνιζολόνη. Μέχρι τώρα υπήρχαν στη χώρα μας δύο διαθέσιμα σκευάσματα που περιείχαν αυτή τη δραστική ουσία εκ των οποίων το ένα είναι αυτό στο οποίο αναφέρεται στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ.

Με την απόσυρσή του σκευάσματος αυτού σε χάπια που είχε λιανική τιμή ένα ευρώ, μένει σε κυκλοφορία ένα σκεύασμα σε σιρόπι (πόσιμο διάλυμα) το οποίο έχει λιανική τιμή 36,59 ευρώ.

Αναγκαστικά ο γιατρός που θέλει να δώσει –είναι θεραπευτική του επιλογή- πρεδνιζολόνη αναγκαστικά θα πάει στο πόσιμο διάλυμα που είναι 36 φορές πιο ακριβό!

Το Υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί στις αρχές του χρόνου ότι θα προχωρήσει σε ανατιμήσεις των φαρμάκων με λιανική τιμή κάτω των 5 ευρώ ακριβώς για να προστατευθούν και να αποτραπεί η απόσυρσή τους από την ελληνική αγορά. Ωστόσο κάτι τέτοιο στην πράξη δεν έγινε.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Βασίλης Μπιρλιράκης μιλώντας στο DailyPharmaNews «επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα απόσυρσης φαρμάκων λόγω πολύ χαμηλής τιμής η οποία, υπενθυμίζω, ορίζεται από το κράτος. Υπενθυμίζω επίσης ότι στο κείμενο 17 προτάσεων της ΟΣΦΕ για την επίλυση/άμβλυνση του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, είχαμε μία πρόταση για την ανακοστολόγηση των φαρμάκων αυτών που έχουν πολύ χαμηλή τιμή».

Στην ερώτηση για το πόσα τέτοια φθηνά φάρμακα έχουν αποσυρθεί από την ελληνική αγορά τους τελευταίους μήνες ο κ. Μπιρλιράκης απαντά ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει ένα παρατηρητήριο το οποίο με ένα συνεχή τρόπο να καταγράφει τέτοιου είδους διαδικασίες. Υπάρχει μία γενική εικόνα. Το prezolon tabl 5mg πράγματι αποσύρεται όπως και πριν λίγο καιρό αποσύρθηκε κι άλλο αναντικατάστατο φάρμακο, το celestone chronodose».

Για τις φαρμακαποθήκες το πρόβλημα με αυτές τις αποσύρσεις έχει να κάνει με «τα αιτήματα των φαρμακείων που δεν μπορούμε να καλύψουμε το οποίο προφανώς δημιουργεί δυσκολίες στην καθημερινότητά μας με τον ίδιο τρόπο που δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα των φαρμακείων η δυσκολία στην ικανοποίηση των αιτημάτων των ασθενών».

Ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανώλης Κατσαράκης δήλωσε το DailyPharmaNews πως «το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν απανωτές αναστολές κυκλοφορίας σκευασμάτων μετά από αίτημα των Κατόχων Άδειας Κυκλοφορίας –ΚΑΚ των προϊόντων αυτών και προφανώς ο λόγος ήταν η χαμηλή λιανική τιμή τους που ήταν κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, κάτι το οποίο γνωρίζουμε στα φαρμακεία ότι οφείλεται στο χαμηλό εμπορικό ενδιαφέρον και το χαμηλό οικονομικό όφελος που έχουν οι εταιρείες από τη διάθεση των σκευασμάτων αυτών. Προφανώς όμως αυτά τα σκευάσματα ρυθμίζουν τα προβλήματα υγείας ασθενών για πολλά χρόνια έχοντας αποδειχθεί και ασφαλή και πολύτιμα και αναντικατάστατα για τους συγκεκριμένους ασθενείς».

Με την απόσυρση/αναστολή κυκλοφορίας τους λοιπόν, όπως λέει ο κ. Κατσαράκης ταλαιπωρούνται αυτοί οι ασθενείς γιατί προφανώς θα πρέπει να αναζητήσουν ένα εναλλακτικό σκεύασμα, πράγμα που σημαίνει καινούργιο κύκλο επισκέψεων στα ιατρεία, ενδεχομένως εξετάσεων ενώ βεβαίως σε περίπτωση που το φάρμακο είναι αναντικατάστατο, έχει παρατηρηθεί η πρακτική το ΙΦΕΤ (σ.σ. Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας)  να παραγγέλνει το σκεύασμα το οποίο πια δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα επειδή σταματά η αντιπροσώπευσή του, με τις ποσότητες συνήθως να μην είναι επαρκείς να καλύψουν τη ζήτηση ενώ ταυτόχρονα συνήθως εισάγονται  και σε πολλαπλάσια τιμή από αυτήν που είχε το σκεύασμα το οποίο σταμάτησε να κυκλοφορεί. Επομένως έχουμε επιβάρυνση των ασθενών αλλά και του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων».          

Για το τι σημαίνει αύξηση κόστους ενός φαρμάκου που επειδή αποσύρθηκε, εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ ο κ. Κατσαράκης φέρνει ως παράδειγμα τον αντιτετανικό ορό Tetagam. «Το Tetagam inj. από 11.82 ευρώ που είχε όταν κυκλοφορούσε κανονικά, με την εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ έφτασε το 20,38 ευρώ και τώρα είναι στα 31 ευρώ».         

Ο κ. Κατσαράκης τονίζει ότι θα πρέπει «αυτά τα πολύ φτηνά σκευάσματα που κινδυνεύουν με απόσυρση από την αγορά στοχευμένα να στηριχθούν έτσι ώστε να συνεχίσουν να κυκλοφορούν γιατί ακριβώς οι συνέπειες της απόσυρσης και της μη στήριξής τους τις επωμίζονται όλοι, ασθενείς και ασφαλιστικό σύστημα».

Υπάρχουν αρκετά τέτοια φάρμακα που αποσύρονται. Η περίπτωση απλά του  prezolon είναι για τον ΓΓ του ΠΦΣ «πολύ τρανταχτή» γιατί «πολλοί ασθενείς ρυθμίζονται μέσω του συγκεκριμένου φαρμάκου που είναι μία κορτιζόνη –μία από τις δύο που κυκλοφορούν στην αγορά. Το prezolon tabl χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ρευματοειδών νοσημάτων, αναπνευστικές και νευρολογικές παθήσεις, παθήσεις όπως αυτές του αίματος και των νεφρών αλλά και δερματικών βλαβών,  όπου χρησιμοποιείται ακόμη και στην Παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων.  Είναι λοιπόν ένα φάρμακο που σίγουρα θα λείψει από πολύ κόσμο».

Αυτή τη στιγμή, σημειώνει ο κ. Κατσαράκης ότι «το prezolon δεν έχει αντικατασταθεί ακόμη, ωστόσο όλοι οι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι θα γίνει έκτακτη εισαγωγή του γιατί ακριβώς είναι απαραίτητο για πάρα πολλές θεραπείες. Υπάρχει έταιρη κορτιζόνη που κυκλοφορεί αλλά δεν είναι το ίδιο σκεύασμα».