ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αγγλία: Το κράτος, ζητά περισσότεροι πολίτες να χρησιμοποιούν τα φαρμακεία

Αγγλία: Το κράτος, ζητά περισσότεροι πολίτες να χρησιμοποιούν τα φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχελο

 

Περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν έναν γιατρό σύμφωνα με ένα σχέδιο που δρομολόγησαν αξιωματούχοι στην Αγγλία.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC το συγκεκριμένο σχέδιο ζητάει από τους ασθενείς να χρησιμοποιούν τα φαρμακεία της κοινότητας για ορισμένες συνήθεις συνταγές φαρμάκων και εξετάσεις ρουτίνας έτσι ώστε να μειώσουν την πίεση στους πολυάσχολους γιατρούς.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) της Αγγλίας λέει ότι το σχέδιό του θα ελευθερώσει 15 εκατομμύρια ραντεβού για Γενικούς Γιατρούς τα επόμενα δύο χρόνια - περίπου το 2% του συνόλου.

Υπάρχουν ωστόσο ανησυχίες για το πώς τα φαρμακεία θα αντιμετωπίσουν την επιπλέον ζήτηση.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχουν πλέον λιγότερα τοπικά φαρμακεία από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2015. Το φταίξιμο γι’ αυτήν την κατάσταση έχει αποδοθεί στα αυξανόμενα λειτουργικά έξοδα, στις ελλείψεις προσωπικού και στη μειωμένη κρατική οικονομική υποστήριξη.

Οι φαρμακοποιοί προειδοποιούν ότι πολλές περισσότερες τοπικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κλείσουν χωρίς βοήθεια.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του NHS της Αγγλίας, Amanda Pritchard, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες φαρμακείων θα λάβουν 645 εκατομμύρια λίρες τα επόμενα δύο χρόνια για να ενισχύσουν το προσωπικό και τους πόρους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει πίεση με τον αριθμό των ραντεβού για επεμβάσεις ο οποίος έχει αυξηθεί μετά την πανδημία. Ένα μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι όπως λέει η Pritchard  εντός του επόμενου έτους, εννέα στους 10 ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο ιστορικό του Γενικού Ιατρού τους από ένα smartphone για να ελέγχουν πράγματα όπως τα αποτελέσματα των εξετάσεων, χωρίς να χρειάζεται να καλέσουν τον γιατρό τους.

 

Τι αφορά το νέο σχέδιο;

Το σχέδιο ανάκαμψης υπόσχεται να αναθεωρήσει τις εκτεταμένες υπηρεσίες των Γενικών Ιατρών μεταθέτοντας μέρος της εργασίας τους σε άλλα τμήματα των υπηρεσιών υγείας.

Τα φαρμακεία καλούνται να αναλάβουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων για ορισμένες κοινές παθήσεις, όπως πονόλαιμο, πόνους στο αυτί, ιγμορίτιδα, μολυσμένα τσιμπήματα εντόμων, έκζεμα προσώπου, έρπη, μη επιπεπλεγμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Επίσης οι γυναίκες θα μπορούν να πάρουν από τα φαρμακεία από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ασθενείς, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, θα μπορούν από μόνοι τους χωρίς να χρειάζεται να ρωτήσουν πρώτα τον οικογενειακό τους γιατρό να μπουν σε αναζήτηση υπηρεσιών του NHS για ορισμένες ανάγκες τους, όπως να κάνουν κράτηση για φυσιοθεραπεία ή ποδολογία.

Ο Sir Stephen Powis, ο ιατρικός διευθυντής του NHS Αγγλίας, δήλωσε στο Πρόγραμμα Today του BBC: «Γνωρίζουμε ότι αυτό λειτουργεί. Το έχουμε δει να λειτουργεί σε τοπικά προγράμματα και παρόμοια προγράμματα λειτουργούν στη Σκωτία και την Ουαλία. Γνωρίζουμε επίσης ότι το φαρμακείο θέλει να το κάνει».

Το σχέδιο GP έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για τις υπηρεσίες

Η τελευταία έρευνα ασθενών με Γενικό Ιατρό δείχνει ότι το 13% αξιολογεί την υπηρεσία ως κακή ή πολύ κακή συνολικά, με σχεδόν τους μισούς να παραπονιούνται ότι δεν τους ήταν εύκολο να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφώνου και σχεδόν το ένα τέταρτο να δηλώνουν ότι δεν ήταν ευχαριστημένοι με το ραντεβού που τους προσφέρθηκε.

Οι ηγέτες των γιατρών λένε ότι η ουσία του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί.

Ο κυβερνητικός στόχος να προσλάβει επιπλέον 6.000 γενικούς γιατρούς μέχρι το τέλος της θητείας αυτού του κοινοβουλίου φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα χαθεί.

Όταν δόθηκε η υπόσχεση στα τέλη του 2019, υπήρχαν λίγο περισσότεροι από 28.000 Γενικοί Ιατροί πλήρους απασχόλησης. Στα τέλη Μαρτίου, ο αριθμός αυτός είχε πράγματι μειωθεί σε λιγότερο από 27.500.

Ωστόσο, ο αριθμός των γενικών γιατρών που εκπαιδεύονται έχει αυξηθεί.

Η κυβέρνηση προσπάθησε επίσης να ενισχύσει το ευρύτερο εργατικό δυναμικό, φέρνοντας κίνητρα για την ενίσχυση του αριθμού των νοσηλευτών, των ιατρών και του λοιπού προσωπικού υγείας.

Αυτό είχε κάποιο αντίκτυπο, με τους αριθμούς να ανεβαίνουν - περίπου 33.000 κλινικό προσωπικό που δεν είχε να κάνει με Γενικούς Ιατρούς εργαζόταν στη γενική πρακτική κατά την τελευταία καταμέτρηση.

 

«Μας λείπουν οι γενικοί γιατροί»

Το Πόρτσμουθ έχει από τους λιγότερους γενικούς γιατρούς ανά κεφαλή πληθυσμού σε οποιοδήποτε μέρος της Αγγλίας. Η πόλη και οι γύρω περιοχές έχουν 50% έλλειψη από αυτό που χρειάζονται, σύμφωνα με τους γιατρούς εκεί.

Η Δρ Laura Edwards, η οποία είναι επικεφαλής της επιτροπής GP για την περιοχή, λέει ότι οι αριθμοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι "θλιβερά ανεπαρκείς".

«Θα ήθελα η κυβέρνηση να είναι ειλικρινής με το κοινό και να έχει μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με το τι μπορούν πραγματικά να περιμένουν από μια υπηρεσία GP (Γενικών Ιατρών) όταν έχουμε τόσο λίγους. Χρειαζόμαστε η κυβέρνηση να σταματήσει να εστιάζει στην πρόσβαση - και να είμαστε ειλικρινείς ότι δεν υπάρχει η υπηρεσία που χρειαζόμαστε».

Ο Δρ Chris Castle, γιατρός στο Portchester, κοντά στην πόλη, συμφωνεί, λέγοντας ότι η αύξηση της πρόσβασης θα έχει πραγματικά κόστος: «Λένε στους ασθενείς ότι το πρόβλημα είναι η πρόσβαση, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση της πρόσβασης έχει κόστος και ότι αυτό το κόστος είναι εκείνο που επηρεάζει την ποιότητα της περίθαλψης».

Ένας άλλος στόχος του σχεδίου του NHS England είναι η χρήση των φαρμακείων για τη βελτίωση της πρόληψης ασθενειών.

Η Amanda Pritchard δήλωσε: «Σχεδιάζουμε επίσης να επεκτείνουμε μαζικά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να κάνουν ελέγχους υψηλής αρτηριακής πίεσης, άρα 2,5 εκατομμύρια το χρόνο και αυτό φυσικά σημαίνει λιγότερα άτομα σε κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού».

Αναγνώρισε ότι οι γενικοί ιατροί υφίστανται πίεση με μεγάλο φόρτο εργασίας και είπε ότι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο από την κυβέρνηση που αφορά το εργατικό δυναμικό θα δημοσιευθεί «σύντομα».

Το Royal College of Practitioners χαιρέτισε «μερικές ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες» στο σχέδιο του NHS England, αλλά προειδοποίησε ότι «η αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί εν μία νυκτί» και είπε ότι χιλιάδες άλλοι γενικοί ιατροί έπρεπε να εκπαιδευτούν και να διατηρηθούν.

Ο πρωθυπουργός Rishi Sunak χαιρέτισε το σχέδιο, λέγοντας: «Θα τερματίσουμε τη βιασύνη των 8 το πρωί (σ.σ. για το κλείσιμο των ραντεβού με γενικό γιατρό) και θα επεκτείνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα φαρμακεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς θα μπορούν να λάβουν τα φάρμακά τους γρήγορα και εύκολα».

Ο σκιώδης γραμματέας υγείας του κόμματος των Εργατικών Wes Streeting δήλωσε: «Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για γενικό γιατρό είναι ότι οι Συντηρητικοί έχουν περικόψει 2.000 γιατρούς». Μάλιστα χρησιμοποίησε μία χαρακτηριστική έκφραση για να δηλώσει ουσιαστικά ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα στο να αλλάξει η πίεση με τα ραντεβού με τους Γενικούς Ιατρούς. «Καλύτερα “να αφήσεις την ηχογραφημένη μουσική στο μαγνητόφωνο να παίζει αδιάκοπα παρά να μιλάς”, δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό».

Διαβάστε εδώ κι ακούστε εδώ το θέμα