NEA

Συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για την αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας

Συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας για την αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Ομάδα Εργασίας για την υποστήριξη της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας συγκροτείται με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η διαμόρφωση προτάσεων- θέσεων της χώρας στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας, με σκοπό βελτιώσεις στο σύστημα κινήτρων για την πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και τη διαθεσιμότητά τους, στη διαχείριση των ελλείψεων, στο χρόνο που απαιτείται για αδειοδότηση, στην  περιβαλλοντική προστασία και στο χειρισμό της αντιμικροβιακής αντίστασης. Την ομάδα συγκροτούν τα κάτωθι μέλη:

  1. ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, του κλάδου ΠΕ Μηχανικών, με ειδικότητα Υγιεινολόγων Μηχανικών,

Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών και Τεχνικής Υποστήριξης.

  1. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού,

Παρακολούθησης και Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού

Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

  1. ΚΑΤΣΙΦΗ ΑΝΝΑ, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης

Πληροφόρησης και Δημοσίων Σχέσεων, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

  1. ΜΑΚΑΡΟΥΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, Νομική Σύμβουλος στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).
  2. ΓΚΟΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας.
  3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, του κλάδου ΠΕ Φαρμακευτικής, με ειδικότητα Φαρμακοποιών Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ., η οποία υπηρετεί στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας.
  4. ΔΑΜΙΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, η οποία υπηρετεί με απόσπαση στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας ορίζεται η κ. Βασιλική Καραούλη. Ως Παρατηρητές καλούνται, μετά από πρόσκληση της Συντονίστριας, εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και PhRMA Innovation Forum Ελλάδος (PIF)). Γραμματέας της Ομάδας Εργασίας ορίζεται ο κ. Δημήτριος Ασημακόπουλος του κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, με ειδικότητα Διοικητικού Οικονομικού, ο οποίος υπηρετεί στη  Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας.   

 

Φαρμακευτική Στρατηγική για την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Απριλίου 2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για νέα οδηγία και νέο κανονισμό που αναθεωρούν και αντικαθιστούν την ισχύουσα γενική φαρμακευτική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας για τις σπάνιες νόσους και τα παιδιά. . Η φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη η οποία έχει εγκριθεί από τις 25 Νοεμβρίου 2020, αποσκοπεί στη θέσπιση ενός ανθεκτικού στον χρόνο κανονιστικού πλαισίου και στη στήριξη του κλάδου μέσω της προώθησης της έρευνας και τεχνολογιών που καταφέρνουν να φτάσουν στους ασθενείς για να καλύψουν τις θεραπευτικές τους ανάγκες, με παράλληλη αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς. Η στρατηγική θα εξετάσει επίσης τις αδυναμίες που αποκάλυψε η πανδημία του κορονοϊού και θα αναλάβει τις ενδεδειγμένες δράσεις για την ενίσχυση του συστήματος. Θα βασίζεται σε 4 πυλώνες, οι οποίοι περιλαμβάνουν νομοθετική και μη νομοθετική δράση:

1.εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα και αντιμετώπιση των μη καλυπτόμενων ιατρικών αναγκών (π.χ. στους τομείς της μικροβιακής αντοχής και των σπάνιων νόσων)

2.στήριξη της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και τη βιωσιμότητας της φαρμακευτικής βιομηχανίας της ΕΕ και ανάπτυξη ποιοτικών, ασφαλών, αποτελεσματικών και πιο οικολογικών φαρμάκων

3.ενίσχυση των μηχανισμών ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων, διαφοροποιημένες και ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού, αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων

4.διασφάλιση μιας ισχυρής φωνής της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή, με την προώθηση υψηλού επιπέδου προτύπων ποιότητας, αποδοτικότητας και ασφάλειας.

Η πρωτοβουλία αυτή συνάδει με τη νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη και με τις προτεραιότητες που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου και στην ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική.