ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απόφαση ΦΣΑ για μετεγκατάσταση, σύστημα τηλεδιάσκεψης, νέο site και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Απόφαση ΦΣΑ για μετεγκατάσταση, σύστημα τηλεδιάσκεψης, νέο site και αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Προς την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων που θα διευκολύνουν τη λειτουργία του και θα βοηθήσουν τόσο στη μεγαλύτερη συμμετοχή των φαρμακοποιών – μελών του στη λήψη των αποφάσεων όσο και στη διευκόλυνση τόσο των μελών της διοίκησης όσο και όλων των φαρμακοποιών-μελών του Συλλόγου στην ταχύτερη και καλύτερη επικοινωνία με τα όργανα και τις υπηρεσίες του Συλλόγου κινείται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Τετάρτη 3 Μάϊου λήφθηκαν αρκετές αποφάσεις εκ των οποίων οι τρεις ουσιαστικά στοχεύουν ακριβώς τα όσα προαναφέρθηκαν.

Έτσι κατά πλειοψηφία  ελήφθη απόφαση για την εκμετάλλευση των γραφείων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής ή της ανακαίνισής τους ή της πώλησης τους ή αγοράς νέων γραφείων.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σήμερα στεγάζεται σε πολυώροφο κτίριο  που βρίσκεται στη διεύθυνση Μυλλέρου 1 και Αγησιλάου στο Μεταξουργείο και έχει στην ιδιοκτησία του δύο ορόφους.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου η επιλογή της πλειοψηφίας των μελών του Συλλόγου είναι η «αγορά νέου κτηρίου για την εγκατάσταση των γραφείων του ΦΣΑ στην περιοχή των Αθηνών, εφαρμόζοντας του νόμους και τις διατάξεις του διέπουν όλες τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν».

Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή σημειώνεται ότι «θα γίνει προσπάθεια εκμετάλλευσης και όχι πώλησης των σημερινών ορόφων του κτηρίου που ανήκουν στον ΦΣΑ.

Στο πλαίσιο αυτό της εκμετάλλευσης των ορόφων ιδιοκτησίας του ΦΣΑ  αποφασίστηκε «μελέτη στατικότητας του κτηρίου και προσεισμικός έλεγχος όπως και οι απαραίτητες ενέργειες για επαφή με υπολοίπους ιδιοκτήτες κτηρίου».

Με άλλη και μάλιστα ομόφωνη απόφαση ο ΦΣΑ προχωρά στην αγορά συστήματος τηλεδιάσκεψης ώστε να μπορεί να γίνεται όσο το δυνατόν καλύτερα η εξ αποστάσεως συμμετοχή του μελών του ΔΣ του Συλλόγου.

Κι εάν η παραπάνω απόφαση διευκολύνει τα μέλη της διοίκησης στη μεταξύ τους επικοινωνία για ό,τι αφορά το Σύλλογο η άλλη ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία νέου site του ΦΣΑ, από την αρχή, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα έχει σκοπό την πληρέστερη, πιο έγκαιρη και την αμεσότερη ενημέρωση μελών αλλά και πολιτών.

Πέρα των παραπάνω αποφασίστηκε επίσης ομόφωνα η ψηφιοποίηση του αρχείου του ΦΣΑ από ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της Περιφέρειας Αττικής. Προς τούτο ξεκίνησαν οι επαφές με τον Περιφερειάρχη και οι ενέργειες στα πρότυπα του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπως επίσης και η δημιουργία Ψηφιακής επιστημονικής βιβλιοθήκης.

Πολύ σημαντική επίσης πρωτοβουλία ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη συνεργασία με ειδικό γραφείο το οποίο θα ενημερώνει για υπάρχοντα ΕΣΠΑ που αφορούν τον ΦΣΑ, όπως επίσης και των ΕΣΠΑ που αφορούν τους φαρμακοποιούς μέλη του.

Τέλος  τα μέλη του Δ.Σ. του ΦΣΑ στο αίτημα από τα τοπικά Γραφεία του  Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για συμμετοχή του Συλλόγου στην έκκληση φορέων για τη σωστή προώθηση στόχων αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν περαιτέρω διευκρινίσεις επί του ζητήματος, πριν λάβουν τελική απόφαση.

Ο Αντιπρόεδρος του ΦΣΑ κ. Γιάννης Δαγρές μιλώντας στο DailyPharmaNews ανέφερε για τις αποφάσεις αυτές:

«Οι αποφάσεις που λήφθηκαν στο τελευταίο Δ.Σ. του Συλλόγου ήταν ουσιαστικά η συνέχεια αποφάσεων που είχαν ληφθεί σε προηγούμενα Δ.Σ. καθώς από την ώρα που εξελέγη τελικώς προεδρείο μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, των πρώτων ηλεκτρονικών εκλογών σε φαρμακευτικό σύλλογο ιστορικώς στην Ελλάδα και στις οποίες για πρώτη φορά επίσης υπήρξε συμμετοχή της τάξεως του 80% των συναδέλφων, επίσης κάτι πρωτόγνωρα μεγάλο σαν συμμετοχή σε εκλογές φαρμακευτικού συλλόγου της χώρας, έρχονται να αποτυπώσουν τη βούληση του υπάρχοντος προεδρείου να εκσυγχρονιστεί και να αναβαθμίσει τη λειτουργία του Συλλόγου τόσο όσον αφορά τη στήριξη της καθημερινότητας του κάθε συναδέλφου – μέλους μας όσο και να διευρύνει τη θεσμική υπόσταση και το θεσμικό του κύρος ως του μεγαλύτερου φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας».

Σε ό,τι αφορά το που θα δοθεί προτεραιότητα ο κ. Δαγρές τονίζει ότι «η κάθε μία έχει τη δική της ξεχωριστή βαρύτητα και δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Η κάθε μία καλύπτει μία πάγια ανάγκη ή στόχευση και έχει τη δική της υπόσταση και ταυτότητα. Όλες είναι εξίσου σημαντικές. Είναι στη φύση των αποφάσεων το ότι κάποιες μπορεί να προωθηθούν πιο γρήγορα, άλλες λίγο αργότερα και άλλες να είναι συνεχόμενες, να είναι διαρκώς υπό υλοποίηση. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να προϋπολογίσει και να βάλει ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους, στο πότε θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίησή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει επ’ ουδενί αδράνεια ή εγκατάλειψη της προσπάθειας να μη γίνουν αυτά που έχουν αποφασιστεί».

Ο κ. Δαγρές αναφέρει ότι «για να γίνουν όλα σωστά και ολοκληρωμένα με απόλυτη διαφάνεια δεν μπορούν να οριστούν χρονοδιαγράμματα ούτε χρονική ιεράρχηση για την υλοποίηση των αποφάσεων. Ξεκινούν όλες να τρέχουν ταυτόχρονα μέχρι την υλοποίησή τους. Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι για οτιδήποτε νεότερο θα ενημερώνουμε αναλυτικά και υπεύθυνα, όπως κάνουμε πάντα, τα μέλη μας».