ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αντίδραση από Λουράντο - Σοφιανόπουλο για την ευχαριστήρια επιστολή Πλεύρη προς τους φαρμακοποιούς

Αντίδραση από Λουράντο - Σοφιανόπουλο για την ευχαριστήρια επιστολή Πλεύρη προς τους φαρμακοποιούς

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η φράση της ευχαριστήριας προς τους φαρμακοποιούς επιστολής του κ. Πλεύρη στην οποία ο Υπουργός Υγείας αναφέρει ότι στους είκοσι μήνες της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας «είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ στενά και δημιουργικά με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας» προκάλεσε την αντίδραση των προέδρων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνου Λουράντου και Αχαΐας  κ. Ανδρέα Σοφιανόπουλου οι οποίοι υποστηρίζουν ότι υπήρξαν φαρμακευτικοί σύλλογοι που όχι μόνο δεν συνεργάστηκε μαζί τους αλλά ήταν απέναντί τους.

 

Κ. Λουράντος: Ούτε μία απάντηση σε επίσημο έγγραφο ΝΠΔΔ

Έτσι ο κ. Λουράντος σε σχετική ανάρτησή του στο fb υποστηρίζει πως με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής ουδέποτε συνεργάστηκε, ούτε καν απάντησε σε ένα τουλάχιστον έγγραφο του.

Θεωρεί δε πως ούτε στο σκέλος της επιστολής που ο Υπουργός μιλά για ικανοποίηση σειράς σημαντικών θεσμικών αιτημάτων του κλάδου, ο κλάδος τελικά δεν κέρδισε αυτά που κατά τη γνώμη του έπρεπε να κερδίσει, αφού όπως λέει ο υπουργός παρουσίασε θέματα «που μάλλον ο κλάδος προσέφερε έναντι… πινακίου φακής…παρά ο ίδιος στον κλάδο!»       

Αναλυτικά αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Λουράντος:

«Διαβάζω την “ευχαριστήριο” επιστολή του Υπουργού Υγείας κυρίου Πλεύρη προς τον ΠΦΣ... που ξεκινάει με την διαπίστωση πως συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τον ΠΦΣ και με ΟΛΟΥΣ τους φαρμακευτικούς συλλόγους της Χώρας!

Ουδέν ψευδέστερον τούτου, τουλάχιστον όσον αφορά την λέξη «όλους»!,

Με τον ΦΣΑ ουδέποτε συνεργάστηκε ούτε καν απάντησε σε ένα τουλάχιστον έγγραφο του. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε δια ζώσης συνάντηση, ούτε σε ανταλλαγή απόψεων και θέσεων όσον αφορά τα προβλήματα των μελών του μεγαλύτερου φαρμακευτικού συλλόγου της Χώρας. Γι’ αυτά είχε τους “δικούς” του ανθρώπους που φρόντισε πριν φύγει να τους ανταμείψει, χαρίζοντας τους υπερεξουσίες… Αλλά ούτε μία απάντηση σε επίσημο έγγραφο ΝΠΔΔ;

Προχωρώντας στην “ευχαριστήριο” επιστολή (απόλυτα…κατανοητή και πρωτότυπη η πράξη του) αναφέρεται στην ικανοποίηση εκ μέρους μιας σειράς σημαντικών (όπως δηλώνει) θεσμικών θεμάτων του κλάδου, παρουσιάζοντας θέματα που μάλλον ο κλάδος προσέφερε έναντι…πινακίου φακής…παρά ο ίδιος στον κλάδο!

Άλλωστε οι πρωτότυπες ευχαριστίες του…αυτό κρύβουν: υποχρέωση εκ μέρους του, και κομπορρημοσύνη εκ μέρους των “δεδομένων”…

Θα έπρεπε πάντως όλοι να γνωρίζουν πως …στην ζωή δεν μετράνε τα βήματα που κάνεις, ούτε τα παπούτσια που φοράς, αλλά τα αποτυπώματα που αφήνεις φεύγοντας!!!»

 

Α. Σοφιανόπουλος: Στράφηκε εναντίον κάποιων Φαρμακευτικών Συλλόγων

Από την πλευρά του ο κ. Σοφιανόπουλος ήταν σαφέστατα πιο αιχμηρός σχολιάζοντας την ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού Υγείας η οποία κατά τη γνώμη του, ουσιαστικά ήταν μία προεκλογική ενέργεια επικοινωνιακού χαρακτήρα ενός υποψηφίου.

Θεωρεί πως «είναι φυσικό βέβαια ο απερχόμενος Υπουργός να ευχαριστεί τη διοίκηση του Π.Φ.Σ., μιας και αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σιώπησε» μπροστά σε μία σειρά από θέματα στα οποία προφανώς, κατά την άποψή του κ. Σοφιανόπουλου ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα έπρεπε να πάρει θέση.

Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της συνεργασίας του Υπουργού με τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους, υποστήριξε, όπως και ο κ. Λουράντος, ότι «υπάρχουν και Σύλλογοι με τους οποίους όχι μόνο δεν συνεργάστηκε, αλλά φρόντισε αυτός και η Κυβέρνησή του να νομοθετήσουν ενάντια στους Συλλόγους αυτούς». Επικαλέστηκε γι’ αυτό και μία προσωπική του εμπειρία, όταν ήρθε σε επαφή με τον κ. Πλεύρη ως μέλος αντιπροσωπείας του ΠΦΣ.

Η ανάρτηση του κ. Σοφιανόπουλου έχει ως εξής:

«Γεγονός είναι ότι οι υποψήφιοι στις εκλογές προβαίνουν σε ένα σωρό ενέργειες που αγγίζουν πολλές φορές τα όρια της γελοιότητας, εν ονόματι φυσικά του επικοινωνιακού μαραθωνίου στον οποίο επιδίδονται, όμως στην περίπτωσή μας, η ευχαριστήρια επιστολή του Υπουργού Υγείας, κυρίου Πλεύρη, προς τους Φ.Σ. της χώρας και τον Π.Φ.Σ. ξεπερνά κάθε όριο.

Είναι φυσικό βέβαιο ο απερχόμενος Υπουργός να ευχαριστεί τη διοίκηση του Π.Φ.Σ., μιας και αυτή καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, σιώπησε μπροστά :

- Στο ότι δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι εκτός ΜΕΘ νοσηλευόμενοι έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα από ό,τι εντός ΜΕΘ.

- Στο ότι δεν χρειαζόμαστε πολλούς γιατρούς στις εντατικές, μιας και μετά τη πανδημία δεν θα έχουμε τι να τους κάνουμε.

- Στο ότι όπως δήλωσε ο τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για τα προβλήματα της πανδημίας και τις ανεπάρκειες του Συστήματος Υγείας, όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει.

- Στο ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να έχει πολυτελές Σύστημα Υγείας .

- Στο ότι ο κορονοϊός μπορεί να κολλά στις πλατείες, αλλά όχι στα σχολεία όπου στοιβάζονταν σε μία αίθουσα 25 και 30 παιδιά.

- Στο ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν ισχύει για Πρωθυπουργούς, όταν νιώσουν την ανάγκη να κάνουν ποδήλατο ή moto-cross.

- Στο ότι η πανδημία και ο κορονοϊός δεν κολλούν όταν ο Π.Θ. παρακάθεται σε γεύμα με άλλους 30 ομοτράπεζους, σε μπαλκόνι με γραφική θέα.

- Στο ότι το να πετύχουμε καλύτερες τιμές σε μάσκες και αντισηπτικά, θα το καταφέρουμε μόνο αν μπουν στην αγορά και τα super – market.

- Στο ότι οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να ζητούν αμοιβή για μοίρασμα των self – test, μιας και το μόνο που κάνουν είναι να το μεταφέρουν από το ράφι τους στον πάγκο.

Θα μπορούσα να θυμηθώ πολλά, για τα οποία ο Π.Φ.Σ. ως διοίκηση σιώπησε, προκειμένου να δέχεται τέτοιου είδους ευχαριστήριες επιστολές και να διαφημίζει επιτυχίες στη συνεργασία του με το Υπουργείο, που δεν έθιξε στο παραμικρό ούτε ένα καρφάκι από το μνημονιακό σταύρωμα που υπέστη ο Κλάδος κατά την περίοδο 2010 - 17. Θα έπρεπε όμως ο Υπουργός να είναι λίγο πιο ειλικρινής. Και να μην αναφέρεται στο όλον των Φ.Σ. της χώρας, γιατί υπάρχουν και Σύλλογοι με τους οποίους όχι μόνο δεν συνεργάστηκε, αλλά φρόντισε αυτός και η Κυβέρνησή του να νομοθετήσουν ενάντια στους Συλλόγους αυτούς. Κάποια πράγματα λοιπόν δεν ξεχνιούνται. Ούτε μπορεί να ξεχαστεί η περίφημη ατάκα του προς εμένα προσωπικά, όταν στη μοναδική φορά που μου επέτρεψε το Προεδρείο του Π.Φ.Σ. να παρευρεθώ, έστω και μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Υπουργό, στην αιτίαση μου πως η ρύθμιση του ωραρίου παραμένει πάγιο αίτημα του Κλάδου, δέχτηκα με θρασύτητα την απάντηση «αν θέλετε το συζητάμε, αλλά ως προς το πιο φιλελεύθερο», κάτι που φυσικά παρέμεινε ασχολίαστο από τους ηγήτορες του Προεδρείου.

Σε κάθε περίπτωση, η κοινοποίηση της επιστολή αυτής από το Προεδρείο του Π.Φ.Σ. στους Φ.Σ. της χώρας, δεν δείχνει τίποτε άλλο από την έντονη ταύτιση του συνδικαλισμού μας με τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της συγκεκριμένης Κυβέρνησης 4 χρόνια τώρα, αλλά και την κάλυψη των προεκλογικών αναγκών τόσο του Υπουργού, όσο και της διοίκησης του Π.Φ.Σ., εν όψει των εκλογών μας το καλοκαίρι.

Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Μέλος Δ.Σ. Π.Φ.Σ

Εναπομείναντες – Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών