ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Στ. Καλογερόπουλος: Μπορεί να χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για το θέμα των ελλείψεων

Στ. Καλογερόπουλος: Μπορεί να χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για το θέμα των ελλείψεων

Ο Γ’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε δηλώσεις τους σε τηλεοπτικό σταθμό υπενθυμίζει το γεγονός ότι ο ΕΟΦ εξακολουθεί να μην προχωρά στη λειτουργία της πλατφόρμας που είχε συμφωνήσει με τους φαρμακοποιούς να θέσει σε εφαρμογή, αν και από τότε έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση χρόνια και ο ΠΦΣ είχε ολοκληρώσει άμεσα το κομμάτι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που τον αφορούσε.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Το θέμα της λειτουργίας της πλατφόρμας που εδώ και τουλάχιστον δυόμιση χρόνια είχαν συμφωνήσει Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) και Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να προχωρήσουν έθεσε ο κ. Στέλιος Καλογερόπουλος, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ACTION 24 στο πλαίσιο ρεπορτάζ με τίτλο «”Καμπανάκι” από τον Ευρωπαϊκό Φαρμακευτικό Σύλλογο για ελλείψεις σε βασικά φάρμακα.

Οι φαρμακοποιοί αυτής της χώρας, όπως ανέφερε κάνουν μία τεράστια προσπάθεια να καλύψουν τις ελλείψεις, έναν μαραθώνιο και βρίσκονται πάντα δίπλα στον πολίτη.

«Γνωρίζουμε όλοι τα αίτια των ελλείψεων» ανέφερε και άρχισε με συνοπτικό τρόπο να αναφέρεται σε αυτά. «Το ένα κομμάτι είναι ότι γίνονται κάποιες εξαγωγές, το άλλο κομμάτι είναι ότι κάποια φάρμακα με χαμηλή τιμή αδυνατούν να βγουν οικονομικά οπότε οι εταιρείες σταματούν να τα παράγουν κι εκεί θέλει μία προσπάθεια από το κράτος να βοηθήσει στη διαδικασία αυτή».

Ιδιαίτερη ωστόσο έμφαση έδωσε στην απουσία ενός αξιόπιστου, λειτουργικού συστήματος on line καταγραφής τους που να βοηθά άμεσα τη λήψη αποφάσεων ώστε να μην υπάρχει περιττή ταλαιπωρία για φαρμακοποιούς, γιατρούς και κυρίως για τους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

«Θα σταθούμε στο άλλο κομμάτι ότι εμείς ως φαρμακοποιοί έχουμε βγάλει μία εφαρμογή ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την οποία έχουμε δώσει στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο Υγείας, όπου σε πραγματικό χρόνο γνωρίζεις τις ελλείψεις».

Υπάρχουν βέβαια και γενικότερα αίτια όπως το γεγονός ότι, όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος, «όλες οι χώρες έχουν πάει τη βαριά βιομηχανία των φαρμάκων τους στην Ινδία και την Κίνα κι εκεί καταλαβαίνετε ότι υπάρχει (σ.σ. θέμα), δεν έχουμε ούτε δραστικές ουσίες ούτε σκευάσματα κι έχει ανέβει το κόστος. Κι αυτό καταλαβαίνετε, λόγω της πανδημίας, έχει επιδεινωθεί». 

Η λύση του να προσπαθήσει η χώρα να αξιοποιήσει τη δυναμική των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών να παράγουν στη χώρα μας πρώτες ύλες που σήμερα εισάγουμε είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε, όπως είπε ο κ. Καλογερόπουλος. «Πρέπει να παράγουμε εμείς τις πρώτες ύλες αλλά είναι λίγο δύσκολο. Εμείς αυτή τη στιγμή συσκευάζουμε και δίνουμε στην εγχώρια αγορά. Κι όχι μόνο αυτό αλλά κι εξάγουμε. Συνεπώς λοιπόν η κίνηση που πρέπει να κάνουμε για να έχει ο ασθενής τη θεραπεία του είναι προς το παρόν να σταματήσουμε οποιαδήποτε εξαγωγή, να καλύψουμε την εγχώρια αγορά».  

Το θέμα είναι ότι παρά τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για επ’ αόριστο απαγόρευση των εξαγωγών σε φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, το πρόβλημα παραμένει και ταλαιπωρεί, κατά βάση φαρμακοποιούς και ασθενείς.

Πάνω σε αυτό ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ συμφώνησε ότι «υπήρχαν απαγορεύσεις στις εξαγωγές αλλά απ’ ό,τι βλέπετε οι ελλείψεις παραμένουν. Μπορεί να θέλουμε παραπάνω μέτρα να πάρουμε».

Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν παύει ούτε θα πάψει να απασχολεί τους φαρμακοποιούς. Ήδη στο ΛΣΤ’ Συνέδριο της ΟΣΦΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα στις 3 και 4 Ιουνίου με την οργανωτική ευθύνη και φιλοξενία από τον Προμηθευτικό
Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι με θέμα  «Ελλείψεις Φαρμάκων & Παθογένειες του χονδρεμπορίου φαρμάκων: «Τις πταίει; Τι προτείνουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας;», όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των μέχρι πρόσφατα κοινοβουλευτικών Κομμάτων: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ25.