NEA

Γκ. Μαγιορκίνης: «Δεν μας τρομάζει η αύξηση της θετικότητας στην Covid-19»

Γκ. Μαγιορκίνης: «Δεν μας τρομάζει η αύξηση της θετικότητας στην Covid-19»

Θα υπάρξει περαιτέρω διασπορά, αλλά χωρίς επιβάρυνση στο σύστημα υγείας

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου 

 

Κι ενώ όλα κινούνται σε εκλογικούς ρυθμούς και η πανδημία φαντάζει μία περιπέτεια του παρελθόντος, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μας θυμίζει ότι ο κορονοϊός είναι πάντα εδώ, καθώς η θετικότητα της Covid-19 εμφανίζεται αυξημένη, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και ο αριθμός των εισαγωγών στα Νοσοκομεία. Οι θάνατοι που καταγράφηκαν αγγίζουν τους 52 και οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 53. 

Την αυξητική τάση αποτυπώνει και η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, η οποία έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 3 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν. Όπως δηλώνει στο DailyPharmaNews o αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, κλινικός ιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, η αύξηση δεν σχετίζεται με την αύξηση του τουρισμού αυτή την εποχή, αλλά με πιθανώς ελαφρώς μεταδοτικότερες παραλλαγές, οι οποίες όπως προβλέπουν τα μοντέλα οδηγούν σε παροδικές εξάρσεις της πανδημίας. « Όσον αφορά την παραλλαγή ΧΒΒ.1.16. που μέχρι στιγμής έχει ανιχνευθεί σε 46 δείγματα, υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης μεταδοτικότητας. Είναι πολύ πιθανό ότι θα εξαπλωθεί και άλλο, αλλά εκτιμώ ότι δεν θα δημιουργήσει πίεση στο σύστημα υγείας για να ληφθούν οριζόντια μέτρα».

Την ίδια ώρα η Κίνα ετοιμάζεται για νέο κύμα covid τον Ιούνιο με τα σενάρια να κάνουν λόγο για διασπορά στο 85% του πληθυσμού. Η εκτίμηση είναι πως το κύμα αναμένεται να κορυφωθεί τον επόμενο μήνα και ότι θα μολύνει έως και 65 εκατομμύρια άτομα την εβδομάδα.

Πόσο τρομάζει αλήθεια κάτι τέτοιο τον καθηγητή Μαγιορκίνη; «Το νούμερο 65 εκατ. με τον πληθυσμό της Κίνας σημαίνει ότι το ποσοστό της μόλυνσης δεν θα ξεπεράσει το 6%. Δεν είναι κάτι που θα δημιουργήσει δραματικές εικόνες. Σύμφωνα με τα μοντέλα που τρέχουν αυτή τη στιγμή, μπορεί να μεταδοθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αλλά δεν θα ασκήσει πίεση στο σύστημα υγείας».

Εν τω μεταξύ αύξηση παρουσίασε και η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα , χωρίς όμως να καταγράφεται νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.