NEA

Πόσο κοντά είμαστε στη ρύθμιση των λιποκυττάρων ώστε να καίνε θερμίδες;

Πόσο κοντά είμαστε στη ρύθμιση των λιποκυττάρων ώστε να καίνε θερμίδες;

Οι ερευνητές ελπίζουν κάποια μέρα να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα λιποκύτταρα να καίνε τις επιπλέον θερμίδες για παραγωγή ενέργειας, αντί να τις αποθηκεύουν με αποτέλεσμα ανθρώπους υπέρβαρους ή παχύσαρκους.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Οι ερευνητές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να ανακαλύψουν πώς να «δίνουν οδηγίες» στα λιποκύτταρα να καίνε τις πλεονάζουσες θερμίδες, σύμφωνα με μια έκθεση, με τίτλο: “Structural basis of purine nucleotide inhibition of human uncoupling protein 1”, που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου, στο Science Advances.

Οι άνθρωποι έχουν δύο είδη λίπους: το λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια και το καφέ λίπος, το οποίο διασπά το σάκχαρο του αίματος και τα μόρια λίπους για να δημιουργήσει ενέργεια και να βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος.

Η πρωτεΐνη στο καφέ λίπος που του επιτρέπει να καίει θερμίδες ονομάζεται «αποσύνδετη πρωτεΐνη 1» ('uncoupling protein 1' - UCP1) και οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουν πλέον αναγνωρίσει τη μοριακή της δομή.

«Ακόμη και με περισσότερο καφέ λίπος, το UCP1 πρέπει να "ενεργοποιηθεί" για να αξιοποιηθεί πλήρως. Και η έρευνα δεν έχει προχωρήσει λόγω έλλειψης στοιχείων σχετικά με τη μοριακή σύνθεση του UCP1», εξήγησε σε δήλωσή του ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Δρ. Paul Crichton, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νόριτς στην Ανατολική Αγγλία. «Παρά τα 40 και πλέον χρόνια σχετικής έρευνας, δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα πώς είναι η δομή της UCP1 για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί».

Οι νέες μοριακές λεπτομέρειες θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να ενεργοποιήσουν τεχνητά τη UCP1 για να κάψουν τις πλεονάζουσες θερμίδες και θα μπορούσαν μια μέρα να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και των σχετικών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, δηλώνουν οι ερευνητές.