ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας κρούει τον κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την άμεση παρέμβαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζητά με επιστολή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας για ορισμένα συγκεκριμένα φάρμακα που, όπως υποστηρίζει, η μη λήψη τους δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία των ασθενών που πρέπει να τα λαμβάνουν σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας αναφέρεται συγκεκριμένα στο φάρμακο ζονισαμίδη και στο φάρμακο μιδαζολάμη, νευρολογικής λειτουργίας και τα δύο.

Η ζονισαμίδη σύμφωνα με την ιστοσελίδα – οδηγό φαρμάκων «Γαληνός» (galinos.gr) είναι ένα παράγωγο της βενζισοξαζόλης με αντιεπιληπτική και αντισπασμωδική δραστηριότητα. Ο μηχανισμός δράσης της ζονισαμίδης δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αλλά φαίνεται να δρα σε διαύλους νατρίου κι ασβεστίου ευαίσθητους στην τάση, και ως εκ τούτου να διακόπτει τη συγχρονισμένη νευρωνική πυροδότηση, μειώνοντας την έκταση των εξόδων των επιληπτικών σπασμών και διακόπτοντας την επακόλουθη επιληπτική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τη μιδαζολάμη (midazolam) είναι παράγωγο της ομάδας των ιμιδαζοβενζοδιαζεπινών.

Στην επιστολή του ο ΦΣΑχ. αναφέρει:

 

«Κύριοι,

Με δεδομένες τις αθρόες ελλείψεις στην αγορά, θα θέλαμε να επισημάνουμε συγκεκριμένες ελλείψεις για τις οποίες διατρέχεται άμεσος κίνδυνος υγείας ασθενών σε ολόκληρη τη χώρα και οι οποίες απαιτούν την άμεση παρέμβαση σας σε επίπεδο Υπουργείου, ΕΟΦ και ΗΔΙΚΑ.

Το φάρμακο ζονισαμίδη (Ζonegran), νευρολογικής λειτουργίας, απαραίτητο για ασθενείς με τη συγκεκριμένη αγωγή, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δύναται να αντικατασταθεί, απουσιάζει από την αγορά εδώ και μήνες, έχοντας δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα. Απαιτείται η άμεση παρέμβασή σας στο Υπουργείο και τον ΕΟΦ, ώστε να πιεστεί η εταιρεία να προμηθεύσει την αγορά και να γίνει έκτακτη εισαγωγή από τον ΙΦΕΤ.

Το φάρμακο μιδαζολάμη (EPISTATUS) νευρολογικής λειτουργίας επίσης, άκρως απαραίτητο κυρίως για βρέφη και μικρά παιδιά, εισάγεται από τον ΙΦΕΤ και παράλληλα πρόσφατα εταιρεία ανέλαβε την κυκλοφορία του . Παραδόξως και παρότι υπάρχουν αποθέματα αλλά μικρά σε φαρμακεία με φάρμακο του ΙΦΕΤ, μόλις η εταιρεία εισήγαγε λίγα κομμάτια, τα οποία εξαντλήθηκαν, η ΗΔΙΚΑ φρόντισε να βγάλει το φάρμακο του ΙΦΕΤ εκτός συνταγογραφικής λίστας, με αποτέλεσμα να υπάρχει το φάρμακο και να μην μπορεί να χορηγηθεί με συνταγή. Εκ της φύσεως του φαρμάκου, δεν μπορεί να χορηγηθεί ούτε με απλή επίδειξη συνταγής, μιας και το φάρμακο εντάσσεται στις ειδικές συνταγές ναρκωτικών. Απαιτείται άμεση παρέμβασή σας, ώστε το σκεύασμα του ΙΦΕΤ να επανενταχθεί στη θετική λίστα».

 

Από την επικοινωνία που είχε το DailyPharmaNews με παράγοντες της αγοράς αλλά και φαρμακοποιούς προκύπτει ότι πρόκειται για φάρμακα που παρόλο δεν είναι συχνά συνταγογραφούμενα, είναι πράγματι σημαντικά για κάποιους ασθενείς.   

Μία ωστόσο άλλη σημαντική παρατήρηση σε σχέση με την ουσία της καταγγελίας είναι ότι πρόκειται για σκευάσματα τα οποία ήδη βρίσκονται στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών άρα δεν τίθεται θέμα να έχουν γίνει στόχος τουλάχιστον νόμιμων εξαγωγών αλλά θέμα ουσιαστικά μηδενικών ποσοτήτων που στέλνει η παρασκευάστρια μητρική εταιρεία στη χώρα μας.

Αυτό που ουσιαστικά θα πρέπει να γίνει σε αυτήν την περίπτωση είναι να διερευνηθεί το κατά πόσο υπάρχουν ποσότητες στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε το ΙΦΕΤ να μπορέσει να βρει έστω κάποιες μικρές ποσότητες τους για να τα εισάγει στη χώρα μας.

Η αναφορά στα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι μεν χρήσιμη αλλά τελικά, και εφόσον τα εν λόγω σκευάσματα βρίσκονται μέσα σε αυτά που έχει απαγορευτεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, η εξαγωγή τους μοιάζει περιπτωσιολογική και μία ιδιαίτερη μέριμνα τελικά να υποβάθμιζε κι άλλες παρόμοιες περιπτώσεις φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη κι αφορούν άλλες ομάδες ασθενών.

Μία γενικότερη τοποθέτηση που ήδη έχει εκφραστεί επανειλημμένα από πλευράς της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι ότι με τις πιέσεις τους οι φαρμακοποιοί έχουν καταφέρει να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τη λίστα φαρμάκων που βρίσκονται σε απαγόρευση των εξαγωγών, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι όπως προκύπτει από στοιχεία το site του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου, στις 14/6/2021 υπήρξε απαγόρευση εξαγωγών από τον ΕΟΦ για 53 σκευάσματα, στις 3/4/2022 η λίστα διευρύνθηκε στα 64 σκευάσματα, στις 6/9/22 φτάνει στα 79 σκευάσματα, στις 22/11/2022 ανέβηκε στα 142 σκευάσματα – εδώ πλέον περιλαμβάνονται και τα σκευάσματα στα οποία αναφέρεται ο ΦΣΑΧ – και κοντά σε αυτά υπάρχει και η πρόσφατή απόφαση του ΕΟΦ να απαγορευτεί η εξαγωγή 26 εμβολίων. Υπάρχει επίσης  κατατεθειμένη πρόταση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου από τον Απρίλιο του 2023 στη σχετική λίστα, να περιληφθούν άλλα 70 περίπου φαρμακευτικά σκευάσματα όπως έχουμε δημοσιοποιήσει.

Σε περιπτώσεις πάντως – κι αυτό έχει τη μεγαλύτερη σημασία – όπως οι συγκεκριμένες που, όπως προαναφέρθηκε, έχουν να κάνουν με προβλήματα στην παραγωγή και διάθεση κι όχι με παράλληλες εξαγωγές, είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος που μπορεί να κινηθεί η πολιτεία κι έτσι αυτό που κατά βάση μετρά είναι η δημοσιοποίηση τέτοιων καταγγελιών, η ευαισθητοποίηση των συλλόγων ασθενών, η έγκαιρη ειδοποίηση και το πλάνο διαχείρισης της έλλειψης από την εταιρεία όπως πολύ πρόσφατα κατέδειξε ο ΕΜΑ, η δυνατότητα εναλλακτικών σκευασμάτων και έκτακτων εισαγωγών από το εξωτερικό και όχι η όποια μεμονωμένη παρέμβαση μόνο των φαρμακοποιών.