ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Απάντηση φαρμακοποιών στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω...Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Απάντηση φαρμακοποιών στους εργαστηριακούς ιατρούς μέσω...Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Στην αναφορά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο ότι πρώτον, επιτρέπεται η πώληση των strep test από τα φαρμακεία και στο ότι, δεύτερον, η διενέργεια των strep-test μπορεί να πραγματοποιείται και από κλινικό ιατρό και από εξειδικευμένο λειτουργό υγείας εκτός των εργαστηριακών ιατρών παραπέμπει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τους εργαστηριακούς ιατρούς που με επιστολές τόσο του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) κατηγορούν τους φαρμακοποιούς για «εγκληματική» διάθεση των διαγνωστικών tests στο κοινό διεκδικώντας ουσιαστικά την αποκλειστική διενέργεια από τα εργαστήριά τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ουσιαστικά παίρνει θέση ανταποκρινόμενος στο αίτημα των δύο φορέων (ΣΙΔΕΙΔΕΛ-ΠΟΣΙΠΥ), θέση που ουσιαστικά όμως δικαιώνει τη βασική επιχειρηματολογία των φαρμακοποιών.

Όλα ξεκίνησαν με την επιστολή του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος  οι οποίοι ουσιαστικά με αυτήν εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την πώληση Strep – Test από τα φαρμακεία (δες εδώ) κάνοντας μάλιστα λόγο για  «εγκληματική, την ευθύνη της πώλησης των εν λόγω τεστ από τα φαρμακεία» αλλά και για διακύβευση της υγείας «των μικρών παιδιών στο βωμό των μπίζνες των φαρμακείων».

Ακολούθησε η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που δήλωσε έτοιμος να στραφεί νομικά κατά του Συνδέσμου και «στις ευθείες αναφορές, τις οποίες έχει επαναλάβει και στο παρελθόν, προσβάλοντας το σύνολο των φαρμακοποιών της χώρας».  

Στη συνέχεια θέση για το ζήτημα πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) η οποία με επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, την Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών – Βιοπαθολόγων – Κυτταρολόγων – Παθολογοανατόμων,  τη ΣΙΔΕΙΔΕΛ και το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Π.Φ.Υ. υποστηρίζει ότι η απαντητική επιστολή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προς τη ΣΙΔΕΙΔΕΛ «βρίθει ανυπόστατων και αντιεπιστημονικών ισχυρισμών, συκοφαντικών κατηγοριών, αλλά και απειλών (με μηνύσεις) που δεν συνάδουν στο επίπεδο ενός επιστημονικού φορέα» ενώ επί της ουσίας λέει ότι πρέπει «η εκτέλεση των εξετάσεων αυτών να γίνεται από τον Ειδικό γιατρό και όχι από τον Φαρμακοποιό, πολλώ δε μάλλον και από τον ίδιο τον ασθενή».

«Κε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι

Στις 15-6-26 ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΙΔΕΙΔΕΛ), απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Ιατρικούς και τους Φαρμακευτικούς Φορείς για το θέμα της διάθεσης των strep-test από τα φαρμακεία.

Την επομένη ημέρα έλαβε μία απάντηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), η οποία βρίθει ανυπόστατων και αντιεπιστημονικών ισχυρισμών , συκοφαντικών κατηγοριών, αλλά και απειλών (με μηνύσεις) που δεν συνάδουν στο επίπεδο ενός επιστημονικού φορέα.

Ως εκπρόσωποι των Εργαστηριακών γιατρών θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Οι μέχρι σήμερα ενστάσεις μας επί του θέματος, ουδόλως αφορούν το οικονομικό θέμα αλλά αποκλειστικά την Δημόσια υγεία.
    Όταν εκτελείται μία εξέταση rapid (είτε αφορά τον Covid 19, είτε τον H1N1, είτε το strep test, είτε τα chlamydia test κλπ), το θέμα δεν είναι απλά… κάποιος να την εκτελέσει… αλλά:
  • Να γίνει ορθά η λήψη (η οποία είναι τα Α και το Ω για ένα σωστό αποτέλεσμα)
  • Να παρθεί το δείγμα στο κατάλληλο περιβάλλον ενός εργαστηρίου και όχι στο πεζοδρόμιο ή στον κοινόχρηστο χώρο ενός φαρμακείου ανάμεσα στους άλλους πελάτες
  • Να διατεθούν με ασφάλεια τα μολυσματικά απόβλητα, έτσι όπως ορίζει ο Νόμος..
  • Να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα
  • Να συνεκτιμηθεί το αποτέλεσμα με το ιστορικό και την κλινική εικόνα ώστε να επιβεβαιωθεί εάν η απάντηση είναι ορθή, ψευδώς θετική ή αρνητική, εάν χρειάζεται επανάληψη άμεση ή σε δεύτερο χρόνο, ή εάν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος και με άλλες εξετάσεις.
  • Να καθοδηγηθεί ο ασθενής έγκυρα και έγκαιρα για το τι θα πρέπει να κάνει.

Επομένως σύμφωνα με τα ανωτέρω, προϋπόθεση για την δημόσια υγεία και ασφάλεια είναι η εκτέλεση των εξετάσεων αυτών να γίνεται από τον Ειδικό γιατρό και όχι από τον Φαρμακοποιό, πολλώ δε μάλλον και από τον ίδιο τον ασθενή.

Έτσι, η διάθεση αυτών των test στους πολίτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν, ούτε να κάνουν σωστά την λήψη, ούτε καν την εκτέλεση και κυρίως έχουν πλήρη άγνοια να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα, μάλλον σύγχυση θα φέρει και κακό θα κάνει παρά θα ωφελήσει.

2) Όσον αφορά την περίοδο της πανδημίας του Covid 19, πράγματι η Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τον μεγάλο διαγνωστικό φόρτο της περιόδου εκείνης, με τον έκτακτο Νόμο 4812/21 έδωσε την δυνατότητα καθ’ υπέρβαση, όχι μόνο στους φαρμακοποιούς, αλλά και στους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, τους τεχνολόγους, τους νοσηλευτές και τους επισκέπτες υγείας, να εκτελούν τα rapid test, με ημερομηνία λήξεως του μέτρου αυτού την 31-12-2021. Επίσης καθιέρωσε και τον αυτοέλεγχο με τα rapid test.
Όλα τα παραπάνω μέτρα πάρθηκαν ως «έκτακτη ανάγκη», ως ένα «αναγκαίο κακό» μέχρι την λήξη της πανδημίας και όχι ως ένα μόνιμο, ορθολογικό, μελετημένο και πρόσφορο μέτρο υγείας.

Η πανδημία παρήλθε, οι έκτακτες ανάγκες έπαυσαν, επομένως και η επάνοδος στην κανονικότητα και τους ισχύοντες κανόνες δημόσιας υγείας και ασφάλειας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο.

3) Επίσης η συνήθης επίκληση του επιχειρήματος ότι «έτσι ισχύει στην Ευρώπη», είναι άστοχη και παραπλανητική διότι το κάθε Κράτος έχει τους δικού του κανόνες και τις ιδιαίτερες προδιαγραφές για την λειτουργία των ιατρείων, των εργαστηρίων και των φαρμακείων, καθώς και για τα προσόντα των γιατρών, των φαρμακοποιών, και των λοιπών επιστημόνων.
Η δε παράθεση μεμονωμένων στοιχείων a la carte από το κάθε υγειονομικό σύστημα, γίνεται μάλλον εκ του πονηρού.

4) Λυπούμεθα πραγματικά διότι η ηγεσία του ΠΦΣ, θεωρεί ότι οι αντιδράσεις του κλάδου μας έχουν κίνητρα καθαρά οικονομικά.

ΌΧΙ κύριοι δεν ζητήσαμε εμείς μετά από μία διάγνωση, να διαθέτουμε στον ασθενή και την φαρμακευτική αγωγή… (παρ’ όλο που θα εξυπηρετούσε σημαντικά και τον ασθενή και το κοινωνικό σύνολο).
ΕΣΕΙΣ είστε αυτοί που απαιτείτε (και ευτυχώς όχι η πλειονότητα των απλών φαρμακοποιών), πέραν των φαρμάκων και των λοιπών εμπορευμάτων που διακινείτε, να αναλάβετε και την εκτέλεση εξετάσεων, των οποίων την σημασία και τους κινδύνους ασφάλειας που εμπεριέχουν, τους αγνοείτε παντελώς.

Τέλος απευθυνόμενοι προς την διοίκηση του ΠΦΣ, όσον αφορά φορά τις απειλές περί μηνύσεων και μάλιστα «χωρίς να προηγηθούν εξωδικαστικές ενέργειες» τις θεωρούμε απαράδεκτες.

Κε Υπουργέ και κύριοι συνάδελφοι των Ιατρικών Φορέων
σας καλούμε να επιληφθείτε του θέματος ώστε να δοθεί ένα τέλος σε όλη αυτή την αναστάτωση με την εκτέλεση των εξετάσεων rapid για τον Covid19, που δημιούργησαν οι έκτακτες ανάγκες λόγω πανδημίας, καθώς και για τον Η1Ν1, τον Στρεπτόκοκκο, κλπ που επέκτειναν και που θέλουν συντηρήσουν προς όφελός τους ορισμένοι συνδικαλιστικοί κύκλοι άλλων μη ιατρικών κλάδων, θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

Τις ενέργειες αυτές της ΠΟΣΙΠΥ και του ΣΙΔΕΙΔΕΛ ήρθε να στηρίξει στη συνέχεια το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. (δες εδώ) το οποίο στην ανακοίνωσή του επικεντρώνεται ειδικά στο θέμα της διάθεσης των rapid tests ζητώντας «από τον επόμενο υπουργό Υγείας, να προβεί σε αυτήν την αυτονόητη κατάργηση της δυνατότητας διενέργειας των rapid test από τα φαρμακεία, ρητά ως μη εξουσιοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικής φροντίδας, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας!».

Ζητά δε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους και όλους τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς «να βγάλουν οδηγίες ώστε τα μέλη τους να αποδέχονται αποτελέσματα τέτοιων εξετάσεων μόνο από αδειοδοτημένους φορείς παροχής ιατρικών υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και με υπογραφή του επιστημονικά υπεύθυνου ιατρού, όπως επιβάλει η νομοθεσία και η ορθή ιατρική πρακτική».

 

Η ανακοίνωση του ΠΙΣ 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του πήρε θέση για το ζήτημα των strep tests.

«Με αφορμή τα περιστατικά στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων των τελευταίων ημερών ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει:

Α) Οι στρεπτόκοκκοι είναι γνωστά μικρόβια για τα οποία υπάρχουν φάρμακα που τα αντιμετωπίζουν. Σπανίως προκαλούν βαριά νόσο με τραγική κατάληξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει μικρά παιδιά και ευαίσθητοι ασθενείς να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή και φροντίδα, όταν αντιμετωπίζουν οξέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις δεν συνιστούν επιδημία, ούτε πανδημία στη χώρα μας, όπως και διεθνώς.

Β) Τα τεστ ανίχνευσης του στρεπτόκοκκου, καίτοι πωλούνται από τα φαρμακεία, δεν προορίζονται για χρήση από τους ασθενείς. Για την αξιόπιστη χρήση τους και διάγνωση της λοίμωξης πρέπει να διενεργούνται από τον κλινικό ή εργαστηριακό γιατρό ή εξειδικευμένο λειτουργό υγείας.

Επίσης θα πρέπει να γίνονται κατόπιν ιατρικών οδηγιών.

 

ΠΦΣ: Σαφέστατες οι αναφορές του ΠΙΣ   

Την παραπάνω ανακοίνωση χρησιμοποίησε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για να απαντήσει εκ νέου στους εργαστηριακούς γιατρούς παραπέμποντάς τους κρίνοντας ότι το περιεχόμενό της δικαιώνει απόλυτα τις θέσεις των φαρμακοποιών για το εν λόγω ζήτημα.

«Σε απάντηση της αρχικής επιστολής του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδος (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) και της νέας επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), οι οποίες βρίθουν αβάσιμων χαρακτηρισμών και αντιφατικών απόψεων περί των δεδομένων χορήγησης strep-test, self-test και της διενέργειας των rapid test στην Ελλάδα και σε χώρες της Ε.Ε., οφείλουμε να σας παραπέμψουμε στο Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), στο οποίο αναφέρεται σαφέστατα ότι επιτρέπεται η πώληση των strep test από τα φαρμακεία και επίσης ότι η διενέργεια των strep-test μπορεί να πραγματοποιείται και από κλινικό ιατρό και από εξειδικευμένο λειτουργό υγείας, πέραν των εργαστηριακών ιατρών».