ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Διαρκής συνεργασία ΟΣΦΕ - ICA με στόχο την αναμόρφωση της νομοθεσίας και την εκπαίδευση για τους συνεταιρισμούς

Διαρκής συνεργασία ΟΣΦΕ - ICA με στόχο την αναμόρφωση της νομοθεσίας και την εκπαίδευση για τους συνεταιρισμούς

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ένα ακόμη βήμα της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) να ισχυροποιήσει το ρόλο της στα τεκταινόμενα του χώρου, που ξεκίνησε με την απόφαση της να γίνει μέλος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (International Cooperative Alliance - ICA) πραγματοποιήθηκε με την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου της Ariel Guarco στη χώρα μας.

Ο Πρόεδρος της ICA, του παγκόσμιου οργάνου εκπροσώπησης των συνεταιρισμών, που εκπροσωπεί περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια συνεταιριστές και συνομιλεί και συνεργάζεται με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Ο.Η.Ε., αλλά και τις εθνικές κυβερνήσεις, επισκέφθηκε, από την Τετάρτη 21 έως και το Σάββατο 24 Ιουνίου την Ελλάδα, κατόπιν πρόσκλησης της ΟΣΦΕ.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της ICA επισκέφθηκε τρείς διαφορετικούς συνεταιρισμούς φαρμακοποιών (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιάς) και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολλά μέλη της οικογένειας των συνεταιρισμών φαρμακοποιών, που είτε συμμετέχουν ως αιρετοί στα εκλεγμένα όργανα των συνεταιρισμών είτε είναι στελέχη τους. Μέσα από τις επαφές αυτές ο Πρόεδρος της ICA είχε την ευκαιρία να σχηματίσει εικόνα της δραστηριότητας των συνεταιρισμών φαρμακοποιών και του τρόπου λειτουργίας τους αλλά και με τη σειρά τους τα μέλη της οικογένειας των συνεταιρισμών φαρμακοποιών να αποκτήσουν περισσότερες πληροφορίες για την ICA και τη δράση της και να εξοικειωθούν με αυτήν. Πράγματι, ένας από τους βασικούς στόχους τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης θητείας που διανύει ο Ariel Guarco στην Προεδρία της ICA είναι να φέρει πιο κοντά τη διεθνή αυτή δομή στα μέλη της, στους συνεταιρισμούς, που είναι και ο λόγος ύπαρξης της.

Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Βασίλης Μπιρλιράκης μιλώντας στο DailyPharmaNews  σημείωσε ότι «μέσα από την ένταξή μας στη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία ξεκίνησε και η επαφή με το διοικητικό της συμβούλιο και με τον πρόεδρό της και αυτή η επαφή οδήγησε στην επίσκεψή του την προηγούμενη εβδομάδα στη χώρα μας. Η επίσκεψη αυτή είχε δύο σκέλη. Το πρώτο, βασικό σκέλος, ήταν να δει και να συνομιλήσει με τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, να γνωρίσει τη δραστηριότητά μας και ο δεύτερος λόγος της επίσκεψής του, ήταν να παραβρεθεί στη δεύτερη συνάντηση των συνεταιρισμών της Ελλάδας όπου και υπογράφθηκε το μνημόνιο της μεταξύ τους συνεργασίας».

Για τον κ. Μπιρλιράκη είναι πολύ σημαντικό στο χώρο των συνεταιρισμών να γίνεται προσπάθεια να γνωρίσει ο ένας τον άλλων, κάτι που επισήμανε άλλωστε στις επαφές που είχε στη χώρα μας και ο κ. Guarco. «Εάν δεν γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο, εάν δεν γνωρίζουμε τα πρόσωπο που συμμετέχουν στις δομές τότε οι δομές αποκτούν έναν απρόσωπο χαρακτήρα, έναν ψυχρό χαρακτήρα άρα θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική αυτήν την ανθρώπινη επαφή, όπως στους συνεταιρισμούς μας έτσι και στη σχέση μας με τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ.

Το όφελος όμως είναι και πρακτικό. «Σε τι μπορούν πρακτικά να ωφεληθούν η ΟΣΦΕ αλλά και οι συνεταιρισμοί – μέλη της από αυτήν την επαφή με την ICA; Βρίσκουν καταρχήν ένα τεράστιο δίκτυο επαφών μέσα από το οποίο μπορούν και αντλούν πληροφορίες αλλά και ανταλλάσσουν εμπειρίες δηλαδή γνώση. Η γνώση είναι ο θεμέλιος λίθος των σύγχρονων κοινωνιών. Μπορούν επίσης να βρουν δομές υποστήριξης στην επιχειρηματική και συνεταιριστική τους δραστηριότητα. Να υπενθυμίσω εδώ ότι ήταν πολύ σημαντική η παρέμβαση της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας στην προσπάθειας που κάναμε πριν έξι μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών για την αλλαγή του νόμου 1667 του 1986, τον νόμο που ρυθμίζει τη λειτουργία των συνεταιρισμών. Ήταν πολύ σημαντική η βοήθεια που δεχθήκαμε από την ICA για να μπορέσουμε να αλλάξουμε το νόμο. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως πρόκειται για τη δομή εκείνη που προάγει τους συνεταιρισμούς σε όλα τα διεθνή επίπεδα, είτε αυτό αφορά επιμέρους συμμαχίες κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση είτε αφορά άλλες διεθνείς οντότητες όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Με τη συνδρομή της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχία πρόσφατα στον ΟΗΕ εγκρίθηκε το πολύ σημαντικό ψήφισμα για την κοινωνική οικονομία. Να υπενθυμίσω ότι ο κεντρικός κορμός της κοινωνικής οικονομίας είναι οι συνεταιρισμοί».

Ο πρόεδρος της ICA, όπως ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης τόνισε στις επαφές του στην Ελλάδα τη σπουδαιότητα της συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ συνεταιρισμών του ίδιου κλάδου αλλά και μεταξύ συνεταιρισμών διαφορετικών κλάδων. Όσο πιο πυκνό είναι το δίκτυο επαφών και συνεργασίας των συνεταιρισμών τόσο πιο ανθεκτικό στο χρόνο είναι το συνεταιριστικό κίνημα και οι επί μέρους συνεταιρισμοί.

Ο Πρόεδρος της ICA παρευρέθηκε και στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με πρωτοβουλία της Ο.Σ.Φ.Ε., και με συμμετοχή των οντοτήτων που εκπροσωπούν συνεταιρισμούς δραστηριοποιούμενους σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας και κατέληξε στην υπογραφή μνημονίου συμφωνίας μεταξύ των οντοτήτων αυτών.

«Ο συμβολισμός της επίσκεψης του Προέδρου της ICA αλλά και το περιεχόμενο της όπως διαμορφώθηκε με τις επισκέψεις στους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών και την παρουσία του στη συνάντηση υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, αφήνουν χωρίς αμφιβολία μια μεγάλη παρακαταθήκη τόσο για τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών όσο και για το σύνολο των συνεταιρισμών της Πατρίδας μας» αναφέρει η ΟΣΦΕ σε δελτίο Τύπου με αφορμή την επίσκεψη του κ. Guarco στη χώρα μας.

Ο κ. Μπιρλιράκης βλέπει τον κ. Guarco και τη συνεργασία με την ICA να αποτελούν μία πολύτιμη βοήθεια τόσο στην προσπάθεια της ΟΣΦΕ  να αποκτήσει η Ελλάδα ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τους αστικούς συνεταιρισμούς αλλά και στο να διαμορφωθεί εκπαιδευτικό υλικό σε διάφορες βαθμίδες εκπαίδευσης πάνω στους συνεταιρισμούς, καθώς όπως προαναφέρθηκε για τον ίδιο η γνώση είναι δύναμη.

«Η συνεργασία της ΟΣΦΕ με την ICA μας βοηθά ήδη και θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια που κάνουμε για τη διαμόρφωση ενός νομικού και εκπαιδευτικού πλαισίου στη χώρα μας τα οποία προάγουν τους συνεταιρισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ.