ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Θα εμπεδωθεί το καλό προεκλογικό κλίμα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΠΦΣ;

Θα εμπεδωθεί το καλό προεκλογικό κλίμα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΠΦΣ;

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Σαφείς είναι οι προτεραιότητες που είχε θέσει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς για τις διεκδικήσεις του κλάδου από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που θα προέκυπτε μετά τις εκλογές.

Ήδη από τον Απρίλιο ο κ. Βαλτάς σε συνέντευξη Τύπου είχε ξεκαθαρίσει ότι βασικά ζητήματα για τους φαρμακοποιούς είναι το διαχρονικό πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, η αναγνώριση και η αποδοχή του ρόλου των φαρμακείων στην Πρωτοβάθμια Υγεία –θέματα για τα οποία μίλησε στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της PGEU, του Πανευρωπαϊκού Οργάνου των Φαρμακοποιών- αλλά και η διάθεση μέρους των λεγόμενων Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ή Φαρμάκων Ειδικού Χειρισμού, όπως ορθότερα θα έπρεπε να αποκαλούνται, η οποία αποτελεί μία βασική εκκρεμότητα των προεκλογικών δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου ήδη από το 2019, που δεν υλοποιήθηκε μέσα στην τελευταία τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Στο πλαίσιο προώθησης και υλοποίησης –επιτέλους- ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας οι φαρμακοποιοί αναμένουν ότι θα αναγνωριστεί επίσημα ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να παίξουν και θα ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις που ήδη εδώ και καιρό έχουν καταθέσει στο Υπουργείο.

«Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στον Έλληνα πολίτη και στον ασθενή. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει πρόταση για την ανάληψη υπηρεσιών πρόληψης και αναμένουμε από την όποια Κυβέρνηση αναδείξουν οι κάλπες, να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τον καθοριστικό αυτό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Υγεία» είχε αναφέρει ο κ. Βαλτάς στα τέλη Απριλίου προλογίζοντας τη συνέντευξη τύπου κατά την οποία είχαν παρουσιασθεί η Έρευνα για την ικανοποίηση του κοινού από τις υπηρεσίες στα φαρμακεία, αλλά και η Πρόταση για τις υπηρεσίες στα φαρμακεία από την επιστημονική ομάδα του ΠΦΣ.

Για το εν λόγω ζήτημα η άποψη που είχε διατυπώσει τότε ο πρόεδρος του δευτεροβάθμιου οργάνου εκπροσώπησης των φαρμακοποιών ήταν ότι «η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες που προκύπτουν από τα 11.500 φαρμακεία, ενισχύοντας το ρόλο τους προς όφελος των ασθενών και της ΠΦΥ.

Κοινός στόχος πρέπει να είναι, μέσω της διεπιστημονικής συνεργασίας στο χώρο των υγειονομικών και σεβόμενοι τους διακριτούς ρόλους όλων, να προσφέρουμε στην κοινωνία, στον ασθενή και στη Δημόσια Υγεία, αναβαθμισμένες και αποτελεσματικές Υπηρεσίες Υγείας, στο μέγιστο βαθμό που μπορεί να επιτευχθεί, αξιοποιώντας κάθε δυνατή βοήθεια και κινητοποιώντας όλες μας τις δυνάμεις».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, η διακίνηση τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αποτελέσει, όπως είχε πει ο κ. Βαλτάς, μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις στην επομένη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται σε ταλαιπωρία ασθενείς και οι συγγενείς τους προμηθευόμενοι τα φάρμακα από ελάχιστα σημεία κρατικών δομών ανά τη χώρα, επειδή κάποιες εταιρείες επιμένουν να κερδοσκοπούν. «Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει επιτέλους αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι μπορούν να αποσυμφορήσουν το σύστημα για να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.  

Για το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στη συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου είχε αναφέρει ότι είχε ζητηθεί από τον ΕΟΦ να επικαιροποιήσει και να συμπληρώσει την λίστα με τα φάρμακα για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές, αυστηροποιώντας παράλληλα τους ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ βέβαια πάντα υπάρχει –κάτι που έκανε ο κ. Θανάσης Πλεύρης ως Υπουργός Υγείας- το αίτημα η απαγόρευση των εξαγωγών για τα φάρμακα που αποδεδειγμένα η έλλειψή τους οφείλεται σε παράλληλες εξαγωγές να είναι επ’ αόριστον.

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επί του θέματος είναι πολύ συγκεκριμένες, αναφέρθηκε σε αυτές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη πρόσφατη Γενική Συνέλευση της PGEU (δες εδώ) και μένει πλέον να φανεί προς ποια κατεύθυνση θα κατευθυνθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που ενδεχομένως να κληθεί άμεσα να δει το συγκεκριμένο πρόβλημα εν όψει των θερινών διακοπών των εταιρειών, που όπως συμβαίνει κάθε χρόνο αναμένεται να το οξύνουν.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αλλά και στη συνέχεια η πρώτη επίσημη επαφή της νέας διοίκησης του Υπουργείου Υγείας με τη διοίκηση του ΠΦΣ, η οποία κι αυτή εάν η συνάντηση καθυστερήσει, να είναι φρεσκοεκλεγμένη, αφού ο κλάδος βρίσκεται λίγο πριν τις εκλογές -στο τέλος Ιουλίου- για την ανάδειξη νέου Δ.Σ στο δευτεροβάθμιο όργανό του.

Βεβαίως μεταξύ των διεκδικήσεων του κλάδου υπάρχουν κι άλλα πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα η στήριξη των μονοεδρικών φαρμακείων της περιφέρειας που απέδειξαν το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν σε μία υγειονομική κρίση αλλά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων.