ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

4μηνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κατάρτισης του Ε.Α.Π. για τη διοίκηση των συνεταιρισμών

4μηνο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Κατάρτισης του Ε.Α.Π. για τη διοίκηση των συνεταιρισμών

Ξεκινούν οι εγγραφές

Για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) μίλησε στο DailyPharmaNews o επιστημονικός υπεύθυνος εκ μέρους του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Θεόδωρος Ντρίνιας ο οποίος επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει υποτιμήσει ακαδημαϊκά και πρακτικά το ζήτημα των συνεταιρισμών.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

 

Μετά από 18 μήνες προετοιμασίας η Ο.Σ.Φ.Ε. ανακοίνωσε τη δημοσιοποίηση στην ιστοσελίδα του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) του σύντομου μεταπτυχιακού προγράμματος κατάρτισης «Σύγχρονες Τάσεις στη Διοίκηση των Συνεταιρισμών» που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος.

Προ 18 μηνών και πιο συγκεκριμένα στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 2021 λήφθηκε η απόφαση για να επιχειρηθεί η δημιουργία ευέλικτου προγράμματος εκπαίδευσης στη Διοίκηση Συνεταιρισμών. Η απόφαση εκείνη βασίστηκε στην ανίχνευση της ανάγκης για εκπαίδευση στη διοίκηση των συνεταιρισμών και στην απουσία εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από τότε έως σήμερα μεσολάβησαν 18 μήνες, ένα απαραίτητο χρονικό διάστημα:

- Για να επέλθει η συμφωνία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.)

- Για να διαμορφωθεί ο κορμός του εκπαιδευτικού προγράμματος

- Για να συγκροτηθεί η εκπαιδευτική ομάδα

Φαρμακοποιοί αλλά και απόφοιτοι άλλων τμημάτων και σχολών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας έχουν πλέον τη δυνατότητα να εγγραφούν στο πρόγραμμα κατάρτισης «Σύγχρονες Τάσεις στη Διοίκηση των Συνεταιρισμών» από την 1η έως και τις 22 Ιουλίου μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Α.Π. (Πατήστε ΕΔΩ για να μεταφερθείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος)

Όπως τονίζει η ΟΣΦΕ στη σχετική ανακοίνωσή της «είναι μια μοναδική ευκαιρία για τη γνωριμία με τους συνεταιρισμούς, μια από τις σημαντικότερες μορφές συλλογικής δράσης, οικονομικής και ταυτόχρονα κοινωνικής, με σημαντικό θετικό πρόσημο για τα μέλη που συμμετέχουν στους συνεταιρισμούς αλλά και για τις τοπικές κοινότητες. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, απαραίτητων τόσο για τη κατανόηση της λειτουργίας των συνεταιρισμών όσο και για την ενεργή συμμετοχή σε αυτούς, ως απλά μέλη, ως αιρετοί ή ως στελέχη».

Για το πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 250 ωρών/16 εβδομάδων (από 2 Σεπτεμβρίου έως 24  Δεκεμβρίου) μίλησε στο DailyPharmaNews ο Επιστημονικά Υπεύθυνος εκ μέρους του ΕΑΠ κ. Θεόδωρος Ντρίνιας, Γενικός Διευθυντής του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αχαΐας, Μηχανολόγος Μηχανικός με διδακτορικό στην Οργάνωση και Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Salford της Αγγλίας

Όπως εξήγησε πρόκειται για ένα πρόγραμμα κατάρτισης μεταπτυχιακού επιπέδου, δηλαδή προϋποθέτει την ύπαρξη πτυχίου ΑΕΙ ή ΤΕΙ και είναι σύντομο, έχει δηλαδή διάρκεια 4 μηνών. Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που οδηγεί σε απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος διαρκεί 1 με 2 χρόνια. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο οδηγεί σε απόκτηση πιστοποιητικού.

Στη χώρα μας αυτή τη στιγμή σε ακαδημαϊκό επίπεδο υπάρχει μόνο ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών –το τρέχει το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο- το οποίο οδηγεί σε λήψη μεταπτυχιακού διπλώματος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, πρόγραμμα που αφορά και στους συνεταιρισμούς. Το μεταπτυχιακό αυτό ξεκίνησε από το 2018. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Από εκεί και πέρα το εν λόγω Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του ΑΕΠ και της ΟΣΦΕ είναι πρόγραμμα Κατάρτισης και όπως είπε ο κ. Ντρίνιας είναι σύντομο και προσφέρει βασικές γνώσεις για τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο των Συνεταιρισμών.

Η Ελλάδα δυστυχώς, σημειώνει ο κ. Ντρίνιας «είναι από τις χώρες που έχουν υποτιμήσει ακαδημαϊκά και πρακτικά το ζήτημα των συνεταιρισμών, ιδιαίτερα αφότου παρήκμασαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί. Αρκεί να σας πω ότι στην Ισπανία, στο Modragon υπάρχουν προγράμματα, ερευνητικά κέντρα για τους συνεταιρισμούς και συνεταιριστικό Πανεπιστήμιο που αναπτύσσεται και λειτουργεί στο πλαίσιο του συμπλέγματος συνεταιρισμών της περιοχής».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατάρτισης ο κ. Ντρίνιας υποστηρίζει ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο. «Αυτό που έχει διαπιστωθεί σε έρευνες στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας είναι ότι υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα που έχουν σχέση με τη συγκρότηση των συνεταιρισμών. Το ένα είναι ότι δεν υπάρχει κόσμος καταρτισμένος πάνω στην ιδιαίτερη λειτουργία των συνεταιρισμών και ευρύτερα των οργανώσεων της κοινωνικής οικονομίας. Το δεύτερο είναι ότι οι ίδιοι οι θεσμοί της αγοράς εργασίας –π.χ. ο γνωστός ΟΑΕΔ, οι εταιρείες που μπορούν να προσφέρουν ανθρώπινο δυναμικό σε μεγάλες επιχειρήσεις κτλ δεν είναι προσανατολισμένοι προς τον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, του «συνεταιρίζεσθαι» άρα όταν οι συνεταιρισμοί έχουν ανάγκη από στελέχη εξειδικευμένα πάνω στην ιδιαίτερη λειτουργία τους είτε δεν βρίσκουν καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό πάνω στην κοινωνική οικονομία και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις είτε οι θεσμοί της αγοράς εργασίας δεν μπορούν να του το προσφέρουν.

Ο κ. Ντρίνιας βλέπει σε αυτήν την πρωτοβουλία –να υπάρξει αυτό το σύντομο μεταπτυχιακό πρόγραμμα επιμόρφωσης – μία προσπάθεια «να απαντήσουμε στο ένα από τα δύο προβλήματα της αγοράς εργασίας για τις επιχειρήσεις τις συνεταιριστικές και γενικά τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας. Το πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένων στελεχών».

Βεβαίως για τον ίδιο είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί και το άλλο πρόβλημα, αυτό που αφορά την υποστήριξη από τους θεσμούς της αγοράς εργασίας οι οποίοι δεν έχουν εξειδικευθεί ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις και οργανώσεις.       

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία της ΟΣΦΕ θεωρεί πως είναι κάτι που ήρθε φυσιολογικά «γιατί οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών και ένα μεγάλο ιστορικό βάθος έχουν –ξεκίνησαν να δημιουργούνται από το 1930- αλλά και εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ισχυροί και να αναπτύσσονται ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες, παρέχοντας καινοτόμες υπηρεσίες στα μέλη τους κτλ. Οπότε είναι φυσιολογικό για μία κατηγορία συνεταιρισμών που είναι ισχυροί, είναι σε ακμή, να παίρνουν ευρύτερες πρωτοβουλίες. Η ηγεσία της ΟΣΦΕ μάλιστα δείχνει να είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένη σε μία εξωστρεφή συμπεριφορά και σε μία προσπάθεια ενίσχυση συνολικά του συνεταιριστικού χώρου στην Ελλάδα κι όχι μόνο του συνεταιριστικού τομέα των φαρμακοποιών».

 

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ελληνικών οργανώσεων εκπροσώπησης συνεταιρισμών

Πάνω σε αυτό δικαιώνεται καθώς μόλις υπογράφηκε με πρωτοβουλία της ΟΣΦΕ Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ελληνικών οργανώσεων εκπροσώπησης συνεταιρισμών

Στις 3 Ιουνίου 2023, στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ομοσπονδίας είχαν καλεστεί να συμμετάσχουν σε στρογγυλό τραπέζι οι Πρόεδροι των σημαντικότερων οργανώσεων εκπροσώπησης συνεταιρισμών της Ελλάδος, δηλαδή της ΕΘ.Ε.Α.Σ. (Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών), της Ε.Σ.Τ.Ε. (Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος), της Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών) και της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής. Στο στρογγυλό αυτό τραπέζι η Ομοσπονδία παρουσίασε στους καλεσμένους, την πρόταση της για ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των ανωτέρω οντοτήτων καθώς και το σχετικό προσχέδιο.

Στις 23 Ιουνίου, υπό τον συντονισμό της Ο.Σ.Φ.Ε. πραγματοποιήθηκε η επόμενη συνάντηση των σημαντικότερων οργανώσεων εκπροσώπησης συνεταιρισμών της Ελλάδος, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παρουσία του Ariel Guarco, Προέδρου της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (International Cooperative Alliance) αλλά και των μελών του Δ.Σ. της Ο.Σ.Φ.Ε.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες η σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας για την συνεργασία συνεταιρισμών διαφορετικών τομέων, επιβεβαιώθηκε το περιεχόμενο του προσχέδιου χωρίς να υπάρξει καμία ουσιώδη διαφοροποίηση, υπογράφθηκε το μνημόνιο συνεργασίας ενώ συζητήθηκε επίσης και το ποιο θα πρέπει να είναι το αμέσως επόμενο βήμα.

Γνωρίζοντας πως για την αντιμετώπιση του έντονου οικονομικού ανταγωνισμού σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον και για την επίτευξη σημαντικών θεσμικών στόχων απαιτείται η συνεργασία όχι μόνον των συνεταιρισμών που ασκούν την ίδια δραστηριότητα αλλά είναι απαραίτητη και η συνεργασία μεταξύ συνεταιρισμών που επιχειρούν σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, οι συνεταιρισμοί της Ελλάδος, μετά από πολλές δεκαετίες, επιχειρούν εκ νέου να διαμορφώσουν ένα πλέγμα συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή έχει κοινό ορίζοντα που δεν είναι άλλος από την ενδυνάμωση του ελληνικού συνεταιριστικού κινήματος, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.