ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μία ακόμη σύσκεψη στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Μία ακόμη σύσκεψη στον ΕΟΦ για τις ελλείψεις φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης που πραγματοποιείται το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Ιουλίου στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας) προφανώς και έχουν πολύ ενδιαφέρον καθότι ήδη τίθεται ζήτημα για το τι θα γίνει ώστε οι ελλείψεις που ήδη υπάρχουν στην αγορά να μην ενταθούν ενόψει Αυγούστου και του κλεισίματος των φαρμακευτικών επιχειρήσεων για διακοπές.

Ενόψει ωστόσο των εκλογών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος που θα επικοινωνηθούν όχι μόνο τα όσα θα προκύψουν μετά τη σύσκεψη αλλά και τα όσα θα ειπωθούν κατά τη διάρκειά της για ένα πρόβλημα που αυτή τη στιγμή είναι το κορυφαίο που απασχολεί τον κλάδο.

Με δεδομένες τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν οι φορείς της αλυσίδας του φαρμάκου για το εν λόγω ζήτημα, όπως αυτές έχουν κατά διαστήματα εκφραστεί δημόσια και έχουν οδηγήσει σε αλληλοκατηγορίες και αντιπαραθέσεις δεν είναι δυνατόν μετά από τέτοιου είδους συσκέψεις να υπάρχει σκοτάδι για το τι συζητήθηκε, ποιες θέσεις διατυπώθηκαν και που εν τέλει κάποια πράγματα «κολλάνε» και δεν οδηγούμαστε σε κάποιες λύσεις.

Σε προηγούμενες παρόμοιες συσκέψεις οι δημοσιογράφοι περίμεναν να υπάρξει κάποια ενημέρωση, ένα κοινό δελτίου Τύπου όλων των φορέων, και παρά τα «θα» για την έκδοσή του μετά από συνεννόηση μεταξύ τους, αυτό δεν βγήκε ποτέ.

Πολύ κακός τρόπος αντιμετώπισης, επικοινωνιακά, ενός τεράστιου προβλήματος που αφορά τη δημόσια υγεία. Υπήρξαν κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες –κατά βάση εκ μέρους των φαρμακοποιών- όμως προφανώς αυτό δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Προτάσεις υπάρχουν. Που σκοντάφτει η εφαρμογή τους; Ποιος και γιατί φρενάρει την εφαρμογή τους; Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τη στάση που τηρεί και η στάση αυτή υπαγορεύεται από μία λογική. Οι αντιπαραθέσεις αυτών των λογικών για τόσο σημαντικά θέματα, όταν αυτές παραμένουν πίσω από κλειστές πόρτες και δεν φωτίζονται είναι σίγουρο ότι λειτουργούν ως διελκυστίνδα στην όποια προσπάθεια για την εξεύρεση λύσεων. Οι ασθενείς όμως καθημερινά περιμένουν να βρουν το φάρμακό τους πηγαίνοντας στο φαρμακείο της γειτονιάς και ο φαρμακοποιός όταν δεν βρίσκει το φάρμακο δεν μπορεί να ασκήσει το ρόλο του.

Στα θετικά πάντως –και πριν από τον όποιο επικοινωνιακό χειρισμό υπάρξει όταν ολοκληρωθεί- αξίζει να καταγραφεί ότι η σύσκεψη αυτή έρχεται έγκαιρα ενόψει Αυγούστου. Οι φαρμακοποιοί είχαν ήδη πριν τις εκλογές θέσει το ζήτημα ως προτεραιότητα τονίζοντας την ανάγκη η όποια νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να δει το θέμα άμεσα.

Η σύσκεψη έρχεται λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως Υπουργού Υγείας. Μακάρι αυτή η σύσκεψη να οδηγήσει σε κάποια αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση η όσο το δυνατό καλύτερη ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα είναι πάντα ζητούμενο.