ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΕΟΦ: Στο ίδιο έργο θεατές...χωρίς επίσημη ενημέρωση από τον οργανισμό

ΕΟΦ: Στο ίδιο έργο θεατές...χωρίς επίσημη ενημέρωση από τον οργανισμό

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Δύο ώρες επανάληψη των γνωστών θέσεων των φορέων του φαρμάκου για να βγει η υποχρέωση...

Μία τέτοια εικόνα προκύπτει για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με πρωτοβουλία του προέδρου του Οργανισμού κ. Δημήτρη Φιλίππου μέσα από πηγές του DailyPharmaNews καθώς για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του ΕΟΦ, αν και έγινε αναφορά –πάντα σύμφωνα με τις πηγές- σε δύο σημαντικά ζητήματα, το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και το ζήτημα του ENVO, με το πρώτο μάλιστα να είναι πάντα ένα μεγάλο πρόβλημα για ασθενείς και φαρμακοποιούς που υπάρχει κίνδυνος μέσα στις επόμενες εβδομάδες να ενταθεί λόγω του κλεισίματος των φαρμακευτικών εταιρειών για τις θερινές διακοπές.

Κι εάν είναι μία φόρα απορίας άξιο το πώς δεν γίνεται κουβέντα για κάποια επίσημη ενημέρωση των ΜΜΕ, μετά από μία δίωρη σύσκεψη όλων των φορέων του φαρμάκου (ΕΟΦ, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας) για τόσο σημαντικά θέματα, τι μπορεί να πει κανείς όταν συμμετέχοντες αναρωτιούνται για το νόημα τέτοιων συναντήσεων.

Ακούγεται βεβαίως υπερβολικό όλο αυτό, όμως τελικά τι μπορεί να σημαίνει να βρίσκονται κάποιοι άνθρωποι από καιρού εις καιρόν για να επαναλάβουν τις ήδη γνωστές θέσεις και προτάσεις κάθε φορέα καταλαβαίνοντας μάλιστα ότι τελικά και αυτές οι προτάσεις δεν έχουν τύχει καμίας μελέτης, ανάλυσης και προσοχής.

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς μακριά. Ο χώρος των φαρμακαποθηκών για παράδειγμα εδώ και καιρό ζητά από τον ΕΟΦ να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των φαρμακαποθηκών ώστε να πάψουν να υπάρχουν φαρμακαποθήκες που ιδρύονται με σκοπό να βγάζουν φάρμακα που χρειάζονται οι Έλληνες ασθενείς στο εξωτερικό για να θησαυρίζουν κάποιοι. Κι όμως δεν έχει υπάρξει καμία δέσμευση επί τούτου σε καμία από τις τρεις τελευταίες συσκέψεις που έχουν γίνει για το θέμα των ελλείψεων τους τελευταίους 12 μήνες.        

Από την άλλη κι ενώ ο ΕΟΦ δια στόματος του προέδρου του είχε δηλώσει στο DailyPharmaNews ότι θα ήταν στις προτεραιότητες του μετά το τέλος της οξείας φάσης της πανδημίας η διευθέτηση από πλευράς του των όποιων εκκρεμοτήτων υπήρχαν –χωρίς ποτέ να πει τελικά τι έγινε και δεν διευθετήθηκαν- για τη λειτουργία της πλατφόρμας που από κοινού με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο είχαν προγραμματίσει να φτιάξουν –έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που ο ΠΦΣ την έχει έτοιμη- ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη και να ενημερώνονται οι γιατροί για να μη τα συνταγογραφούν,  αυτή τη στιγμή φαίνεται πως προωθείται μία άλλη διαδικασία από πλευράς ΕΟΦ.

«Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει λέει σοφά ο λαός μας, δέκα μέρες κοσκινίζει». Αυτό κι άλλα τόσα θα μπορούσε να πει κανείς υποβαθμίζοντας ενδεχομένως κάποια σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Όμως τη στιγμή που απουσιάζει μία στοιχειώδης ενημέρωση μετά από συσκέψεις φορέων για τόσο σοβαρά θέματα…    

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, είναι πού βρίσκεται ο εκπρόσωπος των ασθενών τους οποίους αγγίζει άμεσα το θέμα των ελλείψεων. Γιατί δεν καλείται στις συσκέψεις αυτές; Τι λένε γι’ αυτό οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Ασθενών;  

Οι φαρμακοποιοί με δηλώσεις τους έχουν τονίσει στο παρελθόν ότι στο θέμα των ελλείψεων έχουν βοηθηθεί πολύ από τα ΜΜΕ που κατά διαστήματα το αναδεικνύουν ως πρόβλημα, τις περισσότερες φορές ωστόσο όταν τα πράγματα φτάνουν στο «αμήν».

Είναι δυνατόν οι εκπρόσωποι του Τύπου να μένουν σε πληροφορίες «από πηγές», ύστερα από μία σύσκεψη που κρατά δύο ώρες κι έρχεται ως συνέχεια μίας προσπάθειας που με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ξεκίνησε πέρσι τέτοια εποχή (στις 27 Ιουνίου 2022 η πρώτη σύσκεψη και στις 2 Ιανουαρίου 2023 η δεύτερη, παρουσία μάλιστα του τότε Υπουργού Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη), στη λογική ότι όλοι οι φορείς του φαρμάκου από κοινού να προσπαθήσουν να βρουν τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση του σοβαρού και χρόνιου αυτού προβλήματος;