ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Γενική Συνέλευση Φαρμακοποιών: Οι διαμαρτυρίες για τον τρόπο διεξαγωγής της σκέπασαν την ουσία

Γενική Συνέλευση Φαρμακοποιών: Οι διαμαρτυρίες για τον τρόπο διεξαγωγής της σκέπασαν την ουσία

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση αισθάνεται δικαιωμένη από την απόφασή να προχωρήσει στην υλοποίηση της ΓΣ διαδικτυακά αλλά και από τη μεγάλη συμμετοχή και τη με συντριπτική πλειοψηφία –επί των παρόντων- υπερψήφιση   του προϋπολογισμού – απολογισμού. Ο συστηματικός τρόπος λειτουργίας της διοίκησης έφερε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις του κλάδου, -λίγο πολύ το DailyPharmaNews έχει αναφερθεί σε αυτό το κομμάτι παρακολουθώντας από κοντά το έργο στη διάρκεια της τριετούς θητείας της-  όμως είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα και στο συμμάζεμα των οικονομικών του ίδιου του ΠΦΣ, που σήμερα πλέον, όπως αναφέρθηκε, έχει περισσότερα έσοδα απ΄ ό,τι είχε τότε που η φαρμακευτική δαπάνη ήταν τριπλάσια της σημερινής.    

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Για να προχωρήσει ένας οποιοσδήποτε Οργανισμός σε επιτυχίες η λογική λέει ότι θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να είναι υγιής, να λειτουργεί σωστά. Φαίνεται λοιπόν ότι η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου πατάει σε αυτή τη λογική. Γι’ αυτό άλλωστε και παρά τις όποιες ενστάσεις υπήρξαν για τον τρόπο πραγματοποίησης της τελευταίας Γενικής του Συνέλευσης –την Τετάρτη 5 Ιουλίου- προχώρησε στην πραγματοποίησή της.

Τι ακριβώς συνέβη με το θέμα της Γενικής Συνέλευσης; Αρχικά είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις 24 Ιουνίου και μάλιστα είχαν κλειστεί και δωμάτια ήδη ενάμιση μήνα πριν από αυτή την ημερομηνία σε ξενοδοχεία της Αθήνας προκειμένου να φιλοξενηθούν οι 85 εκλέκτορες – φαρμακοποιοί της περιφέρειας που ζήτησαν δωμάτιο –από το σύνολο των 187 που αποτελούν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης.

Η ημερομηνία αυτή επιλέχτηκε καθώς οι εκτιμήσεις που εκείνη την περίοδο υπήρχαν για τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών –τις οποίες οι περισσότεροι ανάμεναν ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο μετά τις πρώτες εκλογές του Μαΐου λόγω της δυσκολίας να προκύψει κυβέρνηση με το εκλογικό σύστημα της απλής  αναλογικής – τις προσδιόριζαν για τις 2 Ιουλίου.

Η απόφαση του Πρωθυπουργού για την επίσπευσή τους και ο ορισμός της 25ης Ιουνίου ως ημερομηνίας διεξαγωγής τους ανέτρεψαν τα δεδομένα κι έτσι η διοίκηση του ΠΦΣ έπρεπε να βρει νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης του κλάδου.

Το θέμα ήταν ότι πλέον λόγω τουριστικής περιόδου, αφενός δεν ήταν εύκολο να βρεθούν ελεύθερα δωμάτια. Έτσι ήρθε η απόφαση διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης μέσω διαδικτύου.

Σαφώς και ο τρόπος συνεύρεσης των μελών που αποτελούν της Γενική Συνέλευση παίζει ρόλο και η φυσική παρουσία έχει πάντα τη δική της αξία. Ωστόσο από πλευράς ΠΦΣ τη δεδομένη στιγμή ήταν πιο σημαντικό να βρεθεί τρόπος να παρουσιαστεί ενόψει των εκλογών του κλάδου στο τέλος Ιουλίου το έργο που έχει γίνει τα τελευταία τρία χρόνια – και πλέον με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις δίνεται πλέον η δυνατότητα πραγματοποίησης διαδικτυακών Γενικών Συνελεύσεων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας- προχώρησε σε αυτή την εναλλακτική επιλογή, να κάνει τη Γ.Σ. διαδικτυακά.

Αξίζει μάλιστα εδώ να αναφερθεί ότι η παρούσα διοίκηση του ΠΦΣ επειδή είχε ήδη πραγματοποιήσει πριν δύο μήνες Γενική Συνέλευση, μπορούσε να προχωρήσει στην παρουσίαση του ισολογισμού και απολογισμού τον Σεπτέμβριο. Θεώρησε ωστόσο σκόπιμο να υπάρξει ενημέρωση τώρα, ενόψει των εκλογών.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει απόλυτη ικανοποίηση στη διοίκηση του ΠΦΣ για τη συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση που παρά την απόφαση δύο παρατάξεων να μην πάρουν μέρος, υπήρξε μεγάλη –έφτασε στους 137 εκλέκτορες- ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που ο οικονομικός απολογισμός εγκρίθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων, αφού ήταν στα δάκτυλα του ενός χεριού όσοι έδωσαν αρνητική ψήφο.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης παρουσιάστηκε το έργο που έγινε την τελευταία τριετία. Συνολικά καταγράφηκαν συνολικά 30 νομοθετικές ρυθμίσεις και δράσεις που έγιναν από τις οποίες οι 15 αφορούσαν τα θεσμικά θέματα του κλάδου (π.χ. ΜΗΣΥΦΑ, συνενώσεις φαρμακείων, νόμος για λειτουργία φαρμακευτικών συλλόγων κτλ)  οι 6 την περίοδο της πανδημίας (διάθεση self tets, διενέργεια rapid tests κλτ) και οι 9 τον τακτικό έλεγχο των συνταγών φαρμάκου, ένα ομολογουμένως «καυτό» ζήτημα που προβλημάτιζε πολύ τους φαρμακοποιούς για το τι θα έφερνε η εφαρμογή του.

Παρουσιάστηκαν επίσης 21 σημαντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας των φαρμακοποιών –παρεμβάσεις όπως αυτή για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, για τις ελλείψεις φαρμάκων, για το θέμα του ρόλου των φαρμακοποιών στον αντιγριπικό εμβολιασμό, τη λειτουργία του Επαγγελματικού Ταμείου κτλ

Έγινε επίσης εκτενής αναφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών και το έργο του ΠΦΣ σε ό,τι αφορά την εκπόνηση και επίβλεψη μελετών, τη συστηματική παρακολούθηση των δρώμενων που αφορούν τον κλάδο στην Ευρώπη (PGEU).  

Όπως προαναφέρθηκε όμως αυτό που δίνει ώθηση για όλα αυτά είναι η οργάνωση και η λειτουργία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Εκεί λοιπόν έγιναν  μία σειρά από πράγματα στα οποία επίσης έχει αναφερθεί κατά καιρούς το DailyPharmaNews (π.χ. Helpdesk με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας του φαρμακοποιού αλλά και την άμεση πληροφόρηση σε σημαντικά ζητήματα Δημόσιας Υγείας, δημιουργία newsletter, αξιοποίηση social media.

Για να γίνουν κάποια πράγματα χρειάζεται να υπάρχει οικονομική ευρωστία. Κι εδώ ακριβώς ο ΠΦΣ φαίνεται να τα κατάφερε πολύ καλά αφού μέσω εφαρμογής διπλογραφικού συστήματος μηχανογραφημένης λογιστικής, εφαρμογής ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης του 0,4% από τις φαρμακευτικές εταιρείες -που είχε ως αποτέλεσμα την ετήσια αύξηση των εσόδων του- μέσω εφαρμογής συστήματος ελέγχου εξόφλησης των φαρμακαποθηκών από εξειδικευμένους ελεγκτές για την επιστροφή του 0,4 %, πόσου που έχει θεσμοθετηθεί να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στον ΠΦΣ αλλά και του ελέγχου του ΠΦΣ από ορκωτούς λογιστές, σήμερα κατάφερε να έχει περισσότερα έσοδα απ’ ό,τι είχε τις καλές εποχές για το χώρο του φαρμάκου.

Άλλο σημαντικό δείγμα καλής διαχείρισης είναι ο εξορθολογισμός και ο εκσυγχρονισμός του Κεφαλαίου Αποζημίωσης Εξόδου των Φαρμακοποιών (ΚΑΕΦ) από το επάγγελμα το οποίο έφερε τον φαρμακοποιό σήμερα να λαμβάνει περίπου 22.500 ευρώ, όταν το 2017 λάμβανε μόλις 14.250 ευρώ.

Αυτό δείχνει την πρόθεση της διοίκησης να λειτουργεί ανταποδοτικά πλέον το ΚΑΕΦ γι’ αυτούς που φεύγουν, κάτι το οποίο και προφανώς είναι πολύ θετικό για κάθε φαρμακοποιό.

Η βελτίωση των οικονομικών του ΠΦΣ ανοίγει το δρόμο –και αυτό επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία- για να δοθεί στο εξής μεγάλη βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό όλων των τοπικών συλλόγων –ιδιαίτερα εκείνων που είναι πιο αδύναμοι- από πλευράς μηχανογραφικών συστημάτων, από πλευράς εξειδικευμένου προσωπικού και από πλευράς ανάπτυξης μίας εξωστρέφειας με τη δυνατότητα πραγματοποίησης σημαντικών εκδηλώσεων τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.