ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Εκλογές για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Εκλογές για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Την είσοδο στην τελική ευθεία για τις αρχαιρεσίες που στις 30 Ιουλίου θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των 15 μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και 5 τακτικών και 5 αναπληρωματικών μελών του Ανώτατου Φαρμακευτικού Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σηματοδοτεί η επίσημη ανακοίνωση των συνδυασμών και των υποψηφίων που θα συμμετάσχουν σε αυτές.

Σε αυτές τις εκλογές, σε σχέση με τις προηγούμενες του Ιουλίου του 2020 οι συνδυασμοί οι οποίοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των 181 εκλεκτόρων που αναδείχθηκαν μέσα από τις εκλογές στους τοπικούς συλλόγους όλης της χώρας πριν μερικούς μήνες, θα είναι λιγότεροι.

Ενώ στις εκλογές του 2020 συμμετείχαν έντεκα συνδυασμοί, αυτή τη φορά συμμετέχουν οι εξής οκτώ συνδυασμοί:

  • Δημιουργική Ένωση Φαρμακοποιών (Δη.Ε.Φ.)
  • Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών
  • Εκσυγχρονιστική Παρέμβαση
  • Εναπομείναντες - Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών
  • Ενωτική Συνεργασία Φαρμακοποιών
  • Νέος Δρόμος – Συμμαχία Φαρμακοποιών
  • Όποιος Ελεύθερα Συλλογάται, Συλλογάται Καλά
  • Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο

Από αυτές για πρώτη φορά κατεβαίνουν στις εκλογές η «Δημιουργική Ένωση Φαρμακοποιών» και η παράταξη «Όποιος Ελεύθερα Συλλογάται, Συλλογάται Καλά».

Από εκεί και πέρα αξίζει να σταθεί κανείς σε τρία γεγονότα που έχουν να κάνουν με τη μείωση του αριθμού των παρατάξεων που κατεβαίνουν.

Έτσι σε αυτές τις εκλογές δεν συμμετέχει η «Αδέσμευτη Ενωτική Συνδικαλιστική Παράταξη» που στις εκλογές του 2017 με επικεφαλής τον Κυριάκο Θεοδοσιάδη είχε κονταροχτυπηθεί (33 ψήφοι) για την πρωτιά με τη νεοεμφανιζόμενη τότε «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο» (36 ψήφοι) του νυν προέδρου Απόστολου Βαλτά -και η οποία (ΑΕΣΠ) συμμετείχε και στις εκλογές του 2020 με επικεφαλής τον εδώ και δύο μήνες βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία Θανάση Παπαθανάση λαμβάνοντας 38 ψήφους έναντι 55 της «Προοπτικής για το Φαρμακείο του Αύριο».

Σημαντικό επίσης γεγονός είναι ότι από αυτές τις εκλογές θα απουσιάζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και πρώην Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (την τριετία 2014-2017) Κωνσταντίνος Λουράντος, επικεφαλής στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις με την παράταξη «Πανελλήνια Φαρμακευτική Συμμαχία».

Και βέβαια σημαντική εξέλιξη είναι η κάθοδος από κοινού σε ενιαίο ψηφοδέλτιο της Φαρμακευτικής Συμμαχίας με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Σαρδέλη με τον «Νέο Δρόμο Φαρμακοποιών» με επικεφαλής τον Γιάννη Δαγρέ.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των υποψηφίων που κατεβάζει η κάθε μία από τις οκτώ παρατάξεις για το νέο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η πολυπληθέστερη ομάδα είναι αυτή της «Προοπτικής για το Φαρμακείο του Αύριο» με 15 υποψηφίους με τη «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» (8), τους «Εναπομείναντες - Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών» (5), την Ενωτική Συνεργασία Φαρμακοποιών (5) και το «Νέο Δρόμο – Συμμαχία Φαρμακοποιών» (5) να ακολουθούν.

Για το Ανώτατο Φαρμακευτικό Πειθαρχικό Συμβούλιο ο «Νέος Δρόμος – Συμμαχία Φαρμακοποιών» κατεβάζει 7 υποψηφίους -3 για τακτικά μέλη και 3 για αναπληρωματικά- η  «Προοπτική για το Φαρμακείο του Αύριο» 6 -3 για τακτικά μέλη και 3 για αναπληρωματικά- οι «Εναπομείναντες - Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών» 2 υποψηφίους -1 για τακτικό και 1 για αναπληρωματικό-, η Ενωτική Συνεργασία Φαρμακοποιών 2 για τακτικά μέλη και η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Φαρμακοποιών» έναν για τακτικό μέλος.

Αναλυτικά εδώ οι υποψήφιοι ανά παράταξη