ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ρόδος: Στην πρώτη γραμμή οι φαρμακοποιοί

Ρόδος: Στην πρώτη γραμμή οι φαρμακοποιοί

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Από τις πρώτες κιόλας μέρες που οι πυρκαγιές που άρχισαν να κατακαίουν το όμορφο νησί της Ρόδου –σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου για όγδοη μέρα- κι έγινε αντιληπτό ότι η κατάσταση δεν θα ήταν εύκολη οι φαρμακοποιοί έδειξαν αντανακλαστικά την κοινωνική τους ευαισθησία.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου και η συνεταιριστική φαρμακαποθήκη ΣΥ.ΦΑ.ΡΟ. - ΣΥΦΑΚ Ο.Ε. ανταποκρινόμενοι θετικά σε σχετικό αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος Ρόδου, παρέδωσαν την Παρασκευή 21 Ιουλίου στον Ερυθρό Σταυρό, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των πυροσβεστών που επιχειρούσαν και συνεχίζουν να επιχειρούν στα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Κι αυτή δεν ήταν η μόνη παρέμβασή τους. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης μίλησε στο DailyPharmaNews για το έργο που έχει γίνει μέχρι στιγμής.

«Στείλαμε ιατροφαρμακευτικό υλικό -φάρμακα, γάζες, κολλύρια, ηλεκτρολύτες, ό,τι βοήθεια μπορεί να προσφερθεί από ένα φαρμακείο- στις περιπτώσεις που μας ζητήθηκε επίσημα. Δηλαδή στην Πυροσβεστική και στους γιατρούς που είναι στα κέντρα υποδοχής. Κι εννοείται ότι θα ανταποκριθούμε θετικά σε ό,τι μας ζητηθεί και από εδώ και πέρα με την ελπίδα να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό είμαστε και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε σε επιφυλακή».

Η επιφυλακή είχε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία το Σαββατοκύριακο που πέρασε, καθώς πάρα πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά σε μία κατάσταση ανάγκης που τα φάρμακα και το ιατροφαρμακευτικό υλικό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Οι αριθμοί δείχνουν το μέγεθος της κινητοποίησης. «Ήδη ανοίξαμε σχεδόν τα μισά φαρμακεία στο νησί της Ρόδου, δηλαδή 42 φαρμακεία και το Σάββατο και την Κυριακή που μας πέρασε (σ.σ. 22 και 23 Ιουλίου) προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες, όλος ο κόσμος που έχει ανάγκη. Σε κανονικές συνθήκες ανοίγουν δύο φαρμακεία στην πόλη της Ρόδου και ένα σε κάθε δήμο, δηλαδή 12 φαρμακεία σε όλο το νησί». 

Ευτυχώς δεν υπήρξε κάποιο φαρμακείο ή φαρμακοποιός που να αντιμετώπισε πρόβλημα από τις φωτιές. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις εκκενώσεων οι φαρμακοποιοί έφευγαν τελευταίοι και επέστρεφαν μόλις απομακρυνόταν ο κίνδυνος στα φαρμακεία τους για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν, όπως λέει ο κ. Φουτούλης.   

Σημαντική σε όλη αυτήν την προσπάθεια ήταν και η συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αλλά και με τους Ιατρούς της Ρόδου. «Ήμασταν σε επαφή με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο πηγαίνοντας συντονισμένα σε όλες τις ενέργειες που κάναμε, αναφέρει ο κ. Φουτούλης. Ο ΠΦΣ είχε ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου. Αντιμετωπίσαμε θέματα ειδικά την πρώτη μέρα που επισκέπτες στο νησί μας για λόγους ασφάλειας έπρεπε να εγκαταλείψουν τα καταλύματα όπου διέμεναν και να φιλοξενηθούν στα σχολεία και στα κλειστά γυμναστήρια που λειτούργησαν γι’ αυτό το σκοπό. Και συνέδραμε ώστε για ανθρώπους που δεν είχαν μαζί τους χρήματα να υπάρξει δωρεάν κάλυψη των αναγκών που είχαν σε ιατροφαρμακευτικό υλικό».

Για όλο αυτό μάλιστα υπήρξε και η συνδρομή και των ιατρών της Ρόδου. «Επειδή μας αναφέρθηκε ότι πολλοί τουρίστες λόγω της κατάστασης δεν είχαν χρήματα μαζί τους αλλά χρειάζονταν φάρμακα συνεννοηθήκαμε να αξιολογούν οι γιατροί την κάθε περίπτωση, να κάνουν μία χειρόγραφη συνταγή και στις περιπτώσεις που κάποιος δεν είχε χρήματα για να αγοράσει φάρμακα να του δίνουμε εμείς με χρηματοδότηση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον δικό μας τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο. Βοηθήσαμε έτσι σε αρκετές περιπτώσεις, αλλά δεν αφήσαμε να ξεφύγει το πράγμα».

Μία άλλη ενέργεια που έκανε ο ΦΣΔ κατόπιν επικοινωνίας με το υπουργείο Υγείας την Κυριακή το πρωί, ήταν μέσα από τον Σύλλογο να δώσει τηλέφωνα όπου οι τουρίστες θα μπορούσαν να απευθυνθούν -ένα τηλέφωνο αναφοράς για χρήσιμες πληροφορίες- καθώς το Υπουργείο είχε έρθει σε επαφή με πρεσβείες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάστασης.

Παρόλο που η κατάσταση είναι δύσκολη φαίνεται πως «όλα πήγαν καλά με τα φαρμακεία,. Δεν υπήρξε κανένα παράπονο. Αντιμετωπίστηκε η έκτακτη και δύσκολη αυτή κατάσταση πολύ υπεύθυνα και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα και ειδικά το Σαββατοκύριακο που ήταν κρίσιμο να λειτουργεί επαρκής αριθμός φαρμακείων για να εξυπηρετείται ο κόσμος σε τέτοιες συνθήκες» αναφέρει ο κ. Φουτούλης ο οποίος εύχεται να λάβει τέλος αυτή η κατάσταση και πολύ περισσότερο να βρεθεί τρόπος να μην επαναληφθεί.