ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Μέτρα από την Πολιτεία για να κερδίσει το στοίχημα ελέγχου των ελλείψεων φαρμάκων

Μέτρα από την Πολιτεία για να κερδίσει το στοίχημα ελέγχου των ελλείψεων φαρμάκων

Σημαντική επιτυχία για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο το γεγονός ότι στο νέο κατάλογο των σκευασμάτων που απαγορεύεται η εξαγωγή τους, περιλαμβάνεται το 80-85% των φαρμάκων που είχε προτείνει.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με την ανακοίνωση νέας λίστας φαρμάκων των οποίων απαγορεύονται προσωρινά οι παράλληλες και η ενδοκοινοτική διακίνηση η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να τίθεται συγκεκριμένο χρονικό όριο ισχύος της απόφασής του αυτής ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων επιχειρεί να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες επανάληψης του έργου που οι πολίτες παρακολουθούν να εκτυλίσσεται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών του Αυγούστου, με τις ελλείψεις φαρμάκων να αυξάνονται στην ελληνική αγορά.

Σε αυτήν τη λίστα –στην πράξη πρόκειται για δύο λίστες- περιλαμβάνονται συνολικά 280 φαρμακευτικά σκευάσματα αντιβιοτικά, αναπνευστικά, αντιπηκτικά, αντιψυχωσικά.

Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσει κανείς για μία επιτυχία της διοίκησης του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο οποίος εισακούστηκε στο αίτημά του για ανάγκη επέκτασης της προϋπάρχουσας λίστας με φάρμακα που είναι ελλειπτικά σε βαθμό τέτοιο που να είναι αδύνατον να υλοποιηθούν κανονικά οι σχετικές φαρμακευτικές αγωγές. Ο ΕΟΦ προφανώς έλαβε σοβαρά υπόψιν του τις σχετικές λίστες φαρμάκων που είχε στα χέρια του ο ΠΦΣ μέσα από τις οποίες αποδεικνυόταν -και μετά από έλεγχο από δημόσιο φορέα- ότι εξάγονταν σε άλλες χώρες με σκοπό το κέρδος χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η κάλυψη των αναγκών της χώρας μας. Έτσι στον τελικό κατάλογο των φαρμάκων για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές περιλαμβάνεται πάνω από το 80-85% των σκευασμάτων που προτάθηκαν από τους φαρμακοποιούς.   

Πέρα από την εν λόγω λίστα ο ΕΟΦ γνωστοποίησε την Τετάρτη 26 Ιουλίου ότι θέτει στον πόλεμο κατά των ελλείψεων μία νέα ηλεκτρονική υπηρεσία «Δήλωσης Αποθεμάτων Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης» που βρίσκεται στην πύλη του στο link https://www.eof.gr/web/guest/services και καλεί σε πρώτη φάση όλους τους κατόχους Άδειας Χονδρικής πώλησης φαρμάκων να προετοιμαστούν δημιουργώντας λογαριασμό για την εν λόγω υπηρεσία άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός εύλογου χρόνου 7 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας.

Σε σχετική ενημέρωσή του για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης ο ΕΟΦ σημειώνει τα εξής:

«Η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προάσπιση της προστασίας της Δημόσιας Υγείας και των Ελλήνων ασθενών εστιάζεται αρχικά σε τέσσερα κύρια μέτρα τα οποία καλύπτουν το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ως έλλειψη θεωρείται η αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε επίπεδο δραστικής ουσίας και όχι σκευάσματος, καθώς η ουσία μπορεί να παρέχεται μέσω εναλλακτικών γενοσήμων σκευασμάτων. Στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν εναλλακτικά σκευάσματα ενθαρρύνεται η κάλυψη των αναγκών με γενόσημα φάρμακα.

Η απαγόρευση των εξαγωγών αποτελεί μέτρο το οποίο εφαρμόζεται προσωρινά και επιλεγμένα με στόχο τη διασφάλιση των αναγκών των ασθενών με φάρμακα τα οποία εξάγονται σε άλλες χώρες και ως εκ τούτου καθίστανται ελλειπτικά ή δυσεύρετα για τον Έλληνα ασθενή.

Αποφασίστηκε οι φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν σημαντικά το επόμενο χρονικό διάστημα τις ποσότητες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά, το οποίο άλλωστε αποτελεί και υποχρέωσή τους.

Οι φαρμακαποθήκες υποχρεώνονται να δηλώνουν τις πωλήσεις και τα αποθέματά τους για τα ελλειπτικά φάρμακα σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη η εκτίμηση του φαινομένου και η ανεύρευση λύσεων. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκε ειδική πλατφόρμα η οποία θα τεθεί σε λειτουργία μέσα στην εβδομάδα.

Τέλος, με απόφαση του ΥΥ η χορήγηση φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση θα γίνεται από τα φαρμακεία στους ασθενείς μόνο εφόσον αυτά έχουν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά βάσει των ενδείξεων και από τις ιατρικές ειδικότητες που προβλέπονται.

Οποιαδήποτε έλλειψη ή δυσκολία ανεύρεσης φαρμάκου πρέπει να δηλώνεται από τους φαρμακοποιούς και τους ιατρούς στην πλατφόρμα του ΕΟΦ, ώστε να λαμβάνεται μέριμνα άμεσα».