ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ικανοποιημένος δηλώνει ο ΠΦΣ μετά την απόφαση του Υπουργείου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ικανοποιημένος δηλώνει ο ΠΦΣ μετά την απόφαση του Υπουργείου για τις ελλείψεις φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Κι επίσημα τοποθετήθηκε η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για την ανακοίνωση από πλευράς Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) του νέου διευρυμένου καταλόγου των φαρμάκων– τις δύο σχετικές λίστες- για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές μέχρι νεωτέρας.

Διαβάζοντας προσεκτικά κανείς το Δελτίο Τύπου που έστειλε ο ΠΦΣ στα ΜΜΕ το πρωί της Παρασκευής 28 Ιουλίου, γίνεται αντιληπτό ότι από τη διοίκηση του δευτεροβάθμιου οργάνου των φαρμακοποιών αναγνωρίζεται ο καθοριστικός ρόλος του νέου Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο οποίος έλαβε υπόψη του τις αναφορές των ελλείψεων τις οποίες είχε συγκεντρώσει και είχε αποστείλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στον ΕΟΦ με έγγραφό του ήδη από τις 14 Ιουλίου με αποτέλεσμα να περιληφθεί στη νέα λίστα η πλειονότητα των 120 φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία το ανώτατο όργανο των φαρμακοποιών είχε επισημάνει ότι απουσιάζουν από τα ελληνικά φαρμακεία. 

Για τους φαρμακοποιούς πολύ σημαντικό μέτρο είναι επίσης η επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών, προκειμένου να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την  εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή.

Αναλυτικά ο ΠΦΣ αναφέρει τα εξής:

        «Ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ ανακοίνωσαν την απαγόρευση των εξαγωγών σε ένα νέο μεγάλο αριθμό φαρμάκων λαμβάνοντας υπόψη και τις αναφορές των ελλείψεων τις οποίες συγκέντρωσε και απέστειλε ο ΠΦΣ στον Ε.Ο.Φ. με το υπ΄ αριθμ. 3105/ 14.7.2023 έγγραφό του, που περιελάμβανε κατάλογο με 120 φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία απουσιάζουν από τα φαρμακεία μας, με αποτέλεσμα τη διαρκή και έντονη  ταλαιπωρία των Ελλήνων ασθενών.

        Τα 120 σκευάσματα που απέστειλε ο ΠΦΣ στον ΕΟΦ, απεδείχθη τελικά ότι όλα εξάγονταν σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες του εξωτερικού με σκοπό  την αποθεματοποίηση φαρμάκων όπως αντιβιοτικά, αναπνευστικά κλπ λόγω και  της αυξημένης ζήτησης  κατά τους χειμερινούς μήνες στις χώρες αυτές.

        Ο ΠΦΣ παρακολουθεί στενά και αδιαλείπτως το θέμα των ελλείψεων, το οποίο ανεδείχθη ως το μεγαλύτερο πρόβλημα  που αφορά στην  Υγεία των ασθενών και στην  καθημερινότητα του ελληνικού φαρμακείου. Με την ισχυρή βούληση  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, επετεύχθη η νέα επέκταση της λίστας απαγόρευσης εξαγωγών ώστε αυτή να αφορά στην πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία λείπουν από τα ράφια του ελληνικού φαρμακείου.

        Η απόφαση αυτή του Υπουργού Υγείας μας ικανοποιεί αφού πέραν της διεύρυνσης λίστας απαγόρευσης εξαγωγών φαρμάκων, η επιβολή ηλεκτρονικής διαδικασίας δήλωσης αποθεμάτων από πλευράς φαρμακαποθηκών, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και επιβεβλημένη, ώστε να υπάρχει στενή επιτήρηση και έλεγχος σε όλη την  εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου και τα εν λόγω σκευάσματα να μην αποθεματοποιούνται αλλά να φτάνουν και να διατίθενται στον Έλληνα ασθενή.

        Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε για την εξασφάλιση της θεραπείας των ασθενών, για την ορθή ρύθμιση της φαρμακοθεραπείας και την προστασία της ποιότητας ζωής των πολιτών, στηρίζοντας τις αποφάσεις του Υπουργού Υγείας,  θεωρώντας αυτό ως ύψιστη αποστολή και καθήκον μας  για τη Δημόσια Υγεία και το εθνικό συμφέρον».

Πράγματι, η διαρκής μάχη των φαρμακοποιών να υπάρξει μία ολοκληρωμένη και συστηματική προσπάθεια αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων  από πλευράς πολιτείας με τη συμμετοχή όλων των κρίκων της αλυσίδας του φαρμάκου όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά και θα εντατικοποιηθεί μέχρι να καταλήξει στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση που θα βάζει τέλος σε όλα εκείνα που έχουν επισημανθεί ζητήματα που αφήνουν χώρο να δημιουργούνται προβλήματα εκεί που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν.

Υπάρχουν κατατεθειμένες προτάσεις με βάση μοντέλα που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα οποία προφανώς θα πρέπει να προσαρμοστούν στα ελληνικά δεδομένα και αυτές οι προτάσεις θα μπουν από το φθινόπωρο στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει και της περιόδου των εορτών, όπου πέρσι η κατάσταση είχε βγει εκτός ελέγχου.

Όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews o Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κατσαράκης η λίστα απαγόρευσης εξαγωγών πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα και να επεκτείνεται, εφόσον αυτό απαιτείται, όπως πολύ σωστά συνέβη τώρα, όμως για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση με μέτρα που θα μπορούν να έχουν άμεση εφαρμογή και να μπορούν να υλοποιηθούν. Δεν έχουν νόημα μέτρα που ο αρμόδιος Οργανισμός, ο ΕΟΦ δεν μπορεί να εφαρμόσει και να ελέγξει. Πρέπει να είναι ρεαλιστικά».

Αυτή τη στιγμή πάντως η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δείχνει να έχει αντιληφθεί απόλυτα την ανάγκη να δράσει για να υπάρξει περιορισμός της έντασης του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών και προφανώς έχει δώσει και τις ανάλογες κατευθύνσεις και στον αρμόδιο φορέα, τον ΕΟΦ στον οποίο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει εκθέσει ήδη από πολύ καιρό τις απόψεις του.

Το αισιόδοξο για τον κ. Κατσαράκη είναι ότι «με τη διαρκή ανάδειξη του θέματος και με την άσκηση πιέσεων από την πλευρά του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στη λίστα απαγόρευσης εξαγωγών του ΕΟΦ από τα μόλις 53 φαρμακευτικά σκευάσματα που είχαμε πέρσι, φτάσαμε να έχουμε σήμερα έναν αριθμό που καλύπτει πενταπλάσιο αριθμό φαρμακευτικών σκευασμάτων».