ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αντιπαράθεση ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ - Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας

Αντιπαράθεση ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ - Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας

Αφορμή στάθηκε ατύχημα εντός των εγκαταστάσεων του Συνεταιρισμού

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Περιστατικό στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Πελοποννήσου (ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ) που οδήγησε για προληπτικούς λόγους πέντε φαρμακοϋπαλλήλους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αποτέλεσε την αφορμή για την αντιπαράθεση μέσω σχετικών ανακοινώσεων, ανάμεσα στο Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας και του ΣΥΦΑΝΝΟΠΕ.

Το περιστατικό  συνέβη στις 23 Αυγούστου στην αποθήκη του ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ με το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας  να το χαρακτηρίζει ως «σοβαρό εργατικό ατύχημα».

Περιγράφοντάς το κάνει λόγο για δοχείο με καυστική ουσία που άνοιξε από άγνωστη αιτία και χύθηκε κατά τη μεταφορά του με αποτέλεσμα 5 εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του ή εισέπνευσαν τις αναθυμιάσεις να νιώσουν δυσφορία και να χρειαστεί να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για τις πρώτες βοήθειες, όπου παρέμειναν προληπτικά για παρακολούθηση.

Και συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας: 

Σε τέτοιους ευαίσθητους επαγγελματικούς χώρους η ελλιπής εκπαίδευση για τη διαχείριση επικίνδυνων ουσιών, οι περικοπές στα μέτρα προστασίας σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Καλούμε την επιθεώρηση εργασίας, τον ΕΦΚΑ Καλαμάτας και όλους τους αρμόδιους φορείς να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους για να διαλευκανθούν οι συνθήκες για το συγκεκριμένο εργατικό ατύχημα.

Για την αποτροπή ατυχημάτων σε εργασιακούς χώρους όπως οι φαρμακαποθήκες, όπου φυλάσσονται επικίνδυνες και καυστικές ουσίες, με πιθανές πολύ σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των εργαζομένων και τη δημόσια υγεία, απαιτούμε:

  • Την εκπαίδευση των εργαζομένων για τη διαχείριση επικίνδυνων, καυστικών και εύφλεκτων υλικών.
  • Την παροχή ενδεδειγμένου εξοπλισμού για την προστασία των εργαζομένων από επικίνδυνες ουσίες.
  • Την απαραίτητη διαμόρφωση των χώρων φύλαξης τέτοιων ουσιών για την ασφαλή φύλαξη και μεταφορά τους.

Έντονη αντίδραση από ΣΥΦΑΝΝΟΠΕ

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΣΥΦΑΝΝΟΠΕ αντέδρασαν με ανακοινώσεις τους υποστηρίζοντας ότι ένα τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για δημοσιότητα η οποία στοχεύει στην δυσφήμηση της λειτουργίας του Συνεταιρισμού, χωρίς να υπάρχει λόγος.

Εκ μέρους του Δ.Σ., ο πρόεδρος Νίκος Μάραντος και ο γραμματέας του Ομίλου ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ Περικλής Παπανικολάου, ανέφεραν σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν:

“Το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου εκτιμώντας την δημοσιότητα που έλαβε η ανακοίνωση του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, οφείλει να ενημερώσει τους αναγνώστες για την αποκατάσταση της αλήθειας για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Κατ’ αρχάς ο Συνεταιρισμός μας και γενικά οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών από την φύση τους διαθέτουν καλύτερη εμπειρία και επιστημονική γνώση για την λήψη μέτρων και την προστασία της υγείας των εργαζομένων τους και βέβαια πολύ καλύτερη από το συγκεκριμένο σωματείο.

 

Τι πραγματικά συνέβη:

Ο εργαζόμενος στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την εκτέλεση συγκεκριμένης εργασίας, εκπαιδευμένος και με μεγάλη εμπειρία, μετέβη στον ειδικό χώρο των χημικών. Τα χημικά τα παραλαμβάνουμε από τους προμηθευτές συσκευασμένα για την διάθεση τους στα φαρμακεία. Παίρνοντας από το ράφι φαινόλη υγρή των 50ml σε μικρό μπουκάλι βρέθηκε ελαττωματική η συσκευασία του, κλεισμένο δηλαδή με το πώμα του ημιτελώς (από τον παρασκευαστή). Αποτέλεσμα ήταν μερικές σταγόνες φαινόλη να έρθουν σε επαφή με το χέρι του και το περιεχόμενο να χυθεί στο δάπεδο. Ο εργαζόμενος καμία σωματική βλάβη δεν υπέστη. Όμως υπήρξε έντονη μυρωδιά στο χώρο από το περιεχόμενο.

Συνάδελφοι του που έσπευσαν να καθαρίσουν την περιοχή, περίπου ένα τετραγωνικό μέτρο εισέπνευσαν από το παραπάνω περιεχόμενο.

Αυτοί και όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της αποθήκης εξήλθαν εκτός κτηρίου λόγω της έντονης οσμής της φαινόλης. Ενημερώθηκαν το κέντρο δηλητηριάσεων, ο γιατρός εργασίας του συνεταιρισμού και ο χημικός της εταιρείας που παρασκεύασε την υγρή φαινόλη των 50 ml.

Αφού ελήφθησαν οι απαραίτητες οδηγίες οι εργαζόμενοι που εισέπνευσαν (βρίσκονταν κοντά στο συμβάν) την οσμή, προληπτικά με πρωτοβουλία του ΔΣ πήγαν στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Μετά τις απαραίτητες εξετάσεις πήραν εξιτήριο και βρίσκονται όλοι στις εργασίες τους.

Κλείνοντας επισημαίνουμε τα εξής:

Ο ΣΥΦΑΝΟΠΠΕ λειτουργεί από το 1994 χωρίς ποτέ να έχει συμβεί κάποιο πρόβλημα. Εφαρμόζει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ISO 9001 και τους τρόπους λειτουργίας που επιβάλλει ο ΕΟΦ για τις φαρμακαποθήκες, έχει εκπαιδευμένο προσωπικό όπως επιβάλλεται για τους εργαζόμενους σε φαρμακαποθήκες και φροντίζει τους ανθρώπους του πολύ καλύτερα από κάθε σωματείο.

Περιττό να τονίσουμε ότι μια ώρα αργότερα από το συμβάν αφού η οσμή της φαινόλης δεν υπήρχε στο χώρο και οι εργαζόμενοι που προληπτικά πήγαν στο νοσοκομείο ήταν καλά στην υγεία τους ο συνεταιρισμός συνέχισε τη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των φαρμακείων και των ασθενών τους.

Δεν φανταστήκαμε ως ΔΣ ποτέ ότι ένα τυχαίο και απρόβλεπτο γεγονός που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε (και σε ένα Σ.Μ. με μια χλωρίνη ή κάποιο οξύ) θα μπορούσε από κάποιους να τύχει τέτοιας εκμετάλλευσης για δημοσιότητα η οποία στοχεύει στην δυσφήμηση της λειτουργίας του Συνεταιρισμού, χωρίς να υπάρχει λόγος!”.

Θέση για το ζήτημα πήραν και οι εργαζόμενοι στον ΣΥΦΑΝΝΟΠΕ οι οποίοι παρατηρούν ότι «δεν ρωτήθηκε από το συγκεκριμένο σωματείο ούτε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ούτε  κάποιος εργαζόμενος στο συνεταιρισμό για το τι ακριβώς συνέβη τελικά», τονίζοντας ότι «όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε στην εργασία μας χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας».  

Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον ΣΥΦΑΝΝΟΠΕ: «Θα προτιμούσαμε όταν ένα τυχαίο ή απρόβλεπτο γεγονός συμβαίνει στον εργασιακό μας χώρο, το σωματείο να παίρνει πληροφορίες υπεύθυνα και να αναδεικνύει τα πραγματικά  προβλήματα ή τουλάχιστον να επικοινωνεί με τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των εργαζομένων που συμμετέχει στο Δ.Σ.».

 

Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας: Πράξαμε ως οφείλαμε

Από την πλευρά του το Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας επανήλθε με νέα ανακοίνωσή του κρίνοντας ως υπερβολικές τις αντιδράσεις του Συνεταιρισμού σχετικά με την αρχική του ανακοίνωση και υποστηρίζοντας ότι από το θεσμικό του ρόλο είναι υποχρεωμένο να γνωστοποιήσει οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα συμβαίνει στο χώρο ευθύνης του και να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές και την επιθεώρηση εργασίας, που έχουν την νομική υποχρέωση, να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους και να ερευνήσουν τις αιτίες του ατυχήματος.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει δημοσιεύσεις από την πλευρά του ΣΥ.ΦΑ.ΝΟ.Π.ΠΕ. εναντίον του Σωματείου μας, με αφορμή την ανακοίνωσή μας για το εργατικό ατύχημα με καυστική ουσία που σημειώθηκε την Τετάρτη 23 Αυγούστου στην αποθήκη του Συνεταιρισμού, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα πέντε εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή μαζί του ή εισέπνευσαν τις αναθυμιάσεις του, να νιώσουν δυσφορία και να μεταφερθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για τις πρώτες βοήθειες, όπου παρέμειναν προληπτικά για παρακολούθηση.

Ως Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας από το θεσμικό μας ρόλο, έχουμε υποχρέωση να γνωστοποιήσουμε οποιοδήποτε εργατικό ατύχημα συμβαίνει στο χώρο ευθύνης μας και να ζητήσουμε από τις αρμόδιες αρχές και την επιθεώρηση εργασίας, που έχουν την νομική υποχρέωση, να διεξάγουν τους απαραίτητους ελέγχους και να ερευνήσουν τις αιτίες του ατυχήματος.

Παράλληλα ως Σωματείο είχαμε την υποχρέωση να απαιτήσουμε την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας σχετικά με την διαχείριση καυστικών ουσιών, σε σχέση με τον εξοπλισμό, την εκπαίδευση των εργαζομένων και την προβλεπόμενη διαμόρφωση των χώρων αποθήκευσης.

Θεωρούμε υπερβολικές τις αντιδράσεις του Συνεταιρισμού σχετικά με την ανακοίνωση μας, την στιγμή μάλιστα που αποδέχεται το γεγονός του εργατικού ατυχήματος ενώ παράλληλα υποστηρίζει πως όλα τα μέτρα ασφαλείας τηρήθηκαν στο ακέραιο.

Ως Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Μεσσηνίας θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τον ρόλο μας, μένοντας στο πλευρό των εργαζομένων στον κλάδο του φαρμάκου, διεκδικώντας πάντα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Εκτός από τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων, θα συνεχίσουμε σταθερά να διεκδικούμε:

  • Υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις σε όλους τους μισθούς (950€ κατώτατο μισθό).
  • 8ωρο και 5ήμερη εργασία από Δευτέρα ως Παρασκευή.
  • Επαναφορά 3τιων με επιδόματα από 5% έως 9%.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας 5%.»