ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης για τα προβλήματα και τη στήριξη των φαρμακείων της Θεσσαλίας

Τα συμπεράσματα της τηλεδιάσκεψης για τα προβλήματα και τη στήριξη των φαρμακείων της Θεσσαλίας

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, των τοπικών Φαρμακευτικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας και των τοπικών φαρμακευτικών συλλόγων προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που άφησε πίσω της η πρωτόγνωρη κακοκαιρία Daniel αλλά και οι ανάγκες και ο τρόπος που μπορούν να στηριχτούν τα πληγέντα φαρμακεία την επόμενη μέρα.

Η γενική εικόνα είναι ότι παρά τα σημαντικά προβλήματα ο αριθμός των φαρμακείων που υπέστησαν πλήρη καταστροφή δεν είναι ευτυχώς μεγάλος. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα για την επόμενη μέρα. Καταρχήν τα φαρμακεία που καταστράφηκαν πλήρως ή αναγκάστηκαν να κλείσουν αφορούν περιοχές που πλημμύρισαν σε βαθμό να εξαφανιστεί η γη κάτω από τα πόδια των ανθρώπων και μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί το τι σημαίνει να χάνεται ένα σημείο υγειονομικής φροντίδας στην περιφέρεια, σε μικρότερες κοινότητες. Όμως και για τα φαρμακεία που υπέστησαν μικρότερες ζημιές τα πράγματα δεν είναι εύκολα και είναι απαραίτητη η άμεση στήριξή τους καθώς για όλους τους κατοίκους ξημερώνει μία πολύ πιο δύσκολη μέρα που προφανώς θα επηρεάσει την κίνηση στα φαρμακεία.

Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη δεδομένη στιγμή φαίνεται πως είναι ο εφοδιασμός των πλημμυρισμένων περιοχών με φάρμακα. «Υπάρχουν περιοχές που δεν μπορεί κανείς να πάει ούτε με βάρκα» αναφέρει μιλώντας στο DailyPharmaNews o πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λάρισας (Σ.ο.Φ.ΛΑ ΣΥΝ.ΠΕ) και Ταμίας της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος κ. Πέτρος Καφανέλης.

«Κάποια φαρμακεία – μέλη του Συνεταιρισμού έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα», όπως λέει. «Υπάρχουν όμως και κάποια», συνεχίζει, «που ναι μεν δεν έχουν υποστεί ζημιές αλλά για σκεφτείτε τόσο διάστημα να μην ανοίγουν, να μην μπορούν να ανοίξουν καθώς ήταν αδύνατο για τους φαρμακοποιούς να έχουν πρόσβαση σε αυτά για να τα ανοίξουν. Οπότε μιλάμε για ζημιά που έχει να κάνει με την απώλεια εισοδήματος από τη μη λειτουργία τους. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Όταν υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης και μάλιστα πολυήμερη, προφανώς δημιουργείται πρόβλημα με τα φάρμακα που θέλουν ψυγείο. Είναι πολλά αυτά τα φάρμακα που θα πρέπει να επιστραφούν. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τις εταιρείες για να τα δεχτούν πίσω και να τα αντικαταστήσουν».

Πολύ σημαντικό στοιχείο που προφανώς θα παίξει το ρόλο του στη στήριξη των πληγέντων φαρμακείων είναι ότι οι εγκαταστάσεις των τοπικών συνεταιρισμών (δύο στη Λάρισα και από ένα σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα) δεν υπέστησαν ζημιές.

Υπήρχαν όμως προβλήματα με την πρόσβαση σε κάποια φαρμακεία. Όπως λέει ο κ. Καφανέλης «είχαμε πρόβλημα με τα δρομολόγια. Ζητήσαμε χτες (σ.σ. Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου) τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας γιατί κάποια δρομολόγια δεν μπορούσαν να γίνουν ενώ σε κάποια δυσκολευτήκαμε να τα κάνουμε. Υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι δρόμοι ήταν κομμένοι. Φτάναμε μέχρι το σημείο που περνούσε το ποτάμι. Για να εφοδιαστεί η Ελασσόνα και ο Τύρναβος –όλη η περιοχή- περνούσαν από τη Γιάννουλη με – φαγάνα φορτωτή με ανθρώπους ανεβασμένους πάνω στη φαγάνα για να τη συνοδεύουν, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας κ. Θάνος Κουτσούκης. Σε μία άλλη περιοχή όπου επίσης υπάρχει πρόβλημα είναι η επαρχία Αγιάς. Μετά από παρεμβάσεις μας ειδοποιηθήκαμε ότι για την εξυπηρέτησή μας σε αυτή την περιοχή θα μπορέσει να συνδράμει η Πολιτική Προστασία η οποία με δικό της όχημα θα περάσει αύριο (σ.σ. Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου) τα φάρμακα από ένα δύσκολο πλημμυρισμένο κι επικίνδυνο σημείο ώστε από την απέναντι πλευρά να τα περιμένει δικό μας αυτοκίνητο για να κάνει διανομή τους».

Για μας καταλήγει ο κ. Καφανέλης, αυτό σημαίνει συνεταιρισμός, να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε τα φαρμακεία – μέλη μας. Και το κάνουμε και θα το κάνουμε! Τα δρομολόγια μεν λόγω της κατάστασης έχουν μειωθεί όμως κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην μείνει από φάρμακα ούτε ένα φαρμακείο – μέλος μας.   Χτες το βράδυ κάναμε έκτακτο Δ.Σ. του Συνεταιρισμού και αποφασίσαμε να τα στηρίξουμε. Πέρα από το ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τα εφοδιάζουμε με φάρμακα, θα προχωρήσουμε σε κινήσεις για να το στηρίξουμε σε όλη αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Παντοιοτρόπως! Θα κάνουμε πιστώσεις, χωρίς να ζητήσουμε τόκους, θα ακούσουμε ό,τι αίτημα έχουν για να το στηρίξουμε. Θεωρώ ότι και η ΟΣΦΕ αλλά και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πρέπει να κινηθεί για να υπάρξει αποζημίωση των πληγέντων συνεταιρισμένων φαρμακείων».      

Ο κ. Γιώργος Ακρίβος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Καρδίτσας, μίας περιοχής που είχε χτυπηθεί πριν τρία χρόνια από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», ανέφερε στο DailyPharmaNews ότι τα φαρμακεία στην πόλη της Καρδίτσας δεν χτυπήθηκαν, όπως είχε συμβεί τότε. Αντίθετα «η περιοχή του Παλαμά έχει καταστραφεί», όπως λέει. Συνολικά από τα φαρμακεία που εξυπηρετεί ο Συνεταιρισμός γύρω στα 10-15 έχουν υποστεί ζημιές και όλα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης, από το σύνολο των φαρμακείων που εξυπηρετεί ο Συνεταιρισμός υπάρχει πρόβλημα με δύο φαρμακεία που βρίσκονται στο Δήμο Φαρκαδόνας, όμως θεωρεί ότι σήμερα – αύριο θα φτάσουν κι εκεί τα δρομολόγια.

Για τον ίδιο από εδώ και πέρα «το μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να δούμε είναι οι ελλείψεις και η αντικατάσταση των φαρμάκων τα οποία έχουν καταστραφεί είτε αφορούν φάρμακα ψυγείου είτε ταμπλέτες και χάπια».

«Είναι σημαντικό», συνεχίζει, «οι εταιρείες να αποφασίσουν να επιτρέψουν να επιστραφούν τα φάρμακα που έχουν πρόβλημα και να αντικατασταθούν. Σήμερα (σ.σ. 12 Σεπτεμβρίου) υπάρχει συνάντηση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος για το θέμα αυτό και περιμένουμε να μάθουμε τι θα προκύψει από αυτήν τη συνάντηση». 

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη των πληγέντων από τον Συνεταιρισμό ο κ. Ακρίβος τη θεωρεί ως δεδομένο. «Αυτό εξυπακούεται. Αυτή τη στιγμή ο Συνεταιρισμός μας ήδη δίνει φάρμακα στους πλημμυροπαθείς μέσω Δήμου, Σαββατοκύριακο και βεβαίως καθημερινές».