NEA

Αλλαγές στο τιμόνι του ΕΟΔΥ - Πώς φτάσαμε στην παραίτηση Ζαούτη

Αλλαγές στο τιμόνι του ΕΟΔΥ  - Πώς φτάσαμε στην παραίτηση Ζαούτη

Την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπέβαλε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοκλής Ζαούτης. Τη θέση στον ΕΟΔΥ αναλαμβάνει ο Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Ο κ. Ζαούτης είχε αναλάβει πρόεδρος του ΕΟΔΥ στις 5 Οκτωβρίου του 2021, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και είχε διαδεχθεί στη θέση του Οργανισμού τον Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παραίτηση του κ. Ζαούτη σημαντικό ρόλο έπαιξε η σύγκρουση με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας (από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η Ειρήνη Αγαπηδάκη). Από την πλευρά του, ο κ. Ζαούτης ένιωθε συχνά ότι τον παραγκωνίζουν. Χαρακτηριστική είναι η απουσία του από τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και η παρουσία μόνο της Ειρήνης Αγαπηδάκη στη χθεσινή ενημέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας, πηγές ανέφεραν πως η αντικατάσταση Ζαούτη οφείλεται στο ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ σπανίως βρισκόταν στην Ελλάδα»...

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι η αντικατάσταση του Θεοκλή Ζαούτη είχε δρομολογηθεί προ της πλημμύρας στη Θεσσαλία και χθες ανακοινώθηκε εσωτερικά η νέα σύνθεση του ΔΣ ΕΟΔΥ. Υπενθύμιζαν μάλιστα ότι τον Ιούλιο με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας έγιναν  αλλαγές στη δομή του Οργανισμού και θεσπίστηκε θέση Διευθύνοντος Συμβούλου, στην οποία τοποθετήθηκε πρόσφατα ο καθηγητής Στέλιος Ορφανός.

Οι ίδιες πηγές διέψευδαν τις αναφορές περί «απουσίας του ΕΟΔΥ από τη Θεσσαλία» και ανέφεραν ότι η αναπληρώτρια υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πεδίο με το νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος προϊστατο μέχρι πρότινος του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα, το Εργαστήριο αυτό αποτελεί και Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έχει προσωπικό του ΕΟΔΥ επί μονίμου βάσεως.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν επίσης ότι η αναπληρώτρια υπουργός συνεργάζεται τόσο με τον κ. Χατζηχριστοδούλου όσο και με τους επικεφαλείς του εργαστηρίου, αλλά και τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ που συνδράμουν στο έργο της επιδημιολογικής επιτήρησης στην περιοχή και σημείωναν με έμφαση ότι ο κ. Ζαούτης δήλωσε παραίτηση λίγες ώρες πριν από την δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, που επρόκειτο να γίνει σήμερα.