NEA

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης η υγεία

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης η υγεία

5.000 προσλήψεις τους επόμενους μήνες


Κεντρική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης παραμένει η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας επανέλαβε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε οκτώ σημαντικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και αφορούν όλες τις πτυχές της δημόσιας υγείας με στόχο όπως είπε, τη συνολική βελτίωση και ενίσχυσή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, από την πρόληψη και τη νοσηλεία έως τις υγειονομικές διακομιδές και τη διαχείριση εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών.

Αναλυτικά, στα μέτρα που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται:

- 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα
- Ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας
- Δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά
- 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία.
- Αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας
- Πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών
- Επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων
- Νέα νοσοκομεία όπως το Παιδιάτρικό Νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το νέο αντικαρκινικό.

Προσλαμβάνονται 1.000 γιατροί και 4.000 νοσηλευτές τους επόμενους μήνες
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός κλήθηκε να προσδιορίσει χρονικά τις προσλήψεις στον χώρο της υγείας και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι οι διαδικασίες για την πρόσληψη 1.000 γιατρών και 4.000 νοσηλευτών θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Σε ότι αφορά τις παραιτήσεις στελεχών του ΕΣΥ που οδηγούν σε περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΣΥ και τα κίνητρα που θα λάβει η κυβέρνηση, απάντησε: «Θέλουμε σίγουρα να μπορούμε να πληρώνουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας καλύτερα. Θέλω να θυμίσω πως οι πρώτες αυξήσεις οι οποίες δόθηκαν σε δημοσίους υπαλλήλους αφορούσαν το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας με μια οριζόντια αύξηση της τάξης του 10%, η οποία άρχισε να ισχύει από τις αρχές του 2023. Θα πρόσθετα σ’ αυτά και τα έκτακτα βοηθήματα τα οποία δόθηκαν για την υπεράνθρωπη προσπάθεια την οποία έκαναν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, το προσωπικό των νοσοκομείων μας κατά τη διάρκεια του COVID-19», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως η αναβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, δεν έχει να κάνει μόνο με τις προσλήψεις ή με τους μισθούς. Ένα σημαντικό μέρος των παρεμβάσεων που γίνονται στοχεύει την αναβάθμιση των υποδομών, με την οργάνωση και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας.

«Οι προσλήψεις που πρέπει να γίνουν έχουν να κάνουν και με αυτά τα θέματα, την οργάνωση, τις υποδομές και με τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε ένα σύστημα με όσο το δυνατόν πιο τεχνοκρατικό και αποτελεσματικό τρόπο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη την οποία πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου, μια ολόκληρη πτέρυγα της Πνευμονολογικής Κλινικής είχε καεί. «Μέσα σε λίγους μήνες φτιάχτηκε ξανά μια καινούργια πτέρυγα, ένας καινούργιος όροφος πολύ καλύτερος από ό,τι ήταν πριν, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης είπε επίσης ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι «τέτοιες δράσεις θα δούμε όχι δεκάδες, εκατοντάδες να ξεδιπλώνονται στις δομές υγείας μας, είτε μιλάμε για κέντρα υγείας, είτε μιλάμε για νοσοκομεία, τμήματα επειγόντων περιστατικών, καινούργιες υποδομές».