ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επίθεση από τον ΠΦΣ σε όσους επενδύουν στην αποτυχία των μέτρων για τις ελλείψεις φαρμάκων

Επίθεση από τον ΠΦΣ σε όσους επενδύουν στην αποτυχία των μέτρων για τις ελλείψεις φαρμάκων

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Συνεχή αγώνα για το κορυφαίο για τους φαρμακοποιούς ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξαπολύοντας με ανακοίνωσή του, επίθεση στους κύκλους της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου, να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο και διαχρονικό αυτό πρόβλημα.

Πιο συγκεκριμένα με την πρώτη κιόλας παράγραφο της ανακοίνωσης ο ΠΦΣ εκφράζει την πεποίθησή του ότι «η επιδίωξη κύκλων της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου, να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, θα πέσει στο κενό».  

Με αυτόν τον τρόπο απαντά σε όσους εκφράζουν την αντίθεσή τους στα όσα μέτρα λαμβάνονται –κυρίως στην προληπτική απαγόρευση των εξαγωγών- από πλευράς της πολιτείας.

Αυτό που κάνει εντύπωση στους φαρμακοποιούς είναι ότι για ένα ζήτημα στο οποίο όλοι θα έπρεπε να συμφωνούν σε μέτρα που τελικά φαίνεται να ανοίγουν το δρόμο για να μην επαναληφθούν και φέτος το χειμώνα καταστάσεις όπως αυτές η χώρα έζησε πέρσι, υπάρχουν τόσο έντονες αντιδράσεις. Ουσιαστικά αυτό που λένε είναι ότι πλέον γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι η τόσο μεγάλη ενόχληση που έχει προκαλέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναδεικνύοντας το ζήτημα είναι αποτέλεσμα του ότι κάποιοι χάνουν πάρα πολλά χρήματα. Όσο πιο κοντά πάμε σε λύσεις τόσο περισσότερο αυξάνονται οι αντιδράσεις, όπως υποστηρίζουν.   

Ο ΠΦΣ μιλά για «κύκλους» αποφεύγοντας τις όποιες περαιτέρω αντιπαραθέσεις καθώς θεωρεί ότι η ουσία βρίσκεται στο να εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη έχει εξαγγείλει το Υπουργείο Υγείας με έμφαση στο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ) το οποίο σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον ΣΚΑΙ  αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο ΠΦΣ, στη σχετική ανακοίνωσή του, αφού εκφράζει τη βεβαιότητα για το ότι οι όποιες αντίθετες στην προσπάθεια της πολιτείας επιδιώξεις να επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων θα πέσουν στο κενό, συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

«Επικροτούμε και στηρίζουμε την προσπάθεια του Υπουργού Υγείας να βρει λύσεις σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που αφορά στην Υγεία χιλιάδων πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα που μεταξύ των άλλων είναι και η απαγόρευση των εξαγωγών για φάρμακα τα οποία στερείται ο Έλληνας ασθενής.

Οι αναφορές περί του “απαράδεκτου της προληπτικής απαγόρευσης των εξαγωγών” έπεσαν στο κενό, αφού για τα λίγα φάρμακα για τα οποία ήρθη η απαγόρευση των εξαγωγών πριν ένα μόλις μήνα επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα καθόσον όσοι τα εξήγαγαν δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής.

Θα πρέπει όμως σήμερα και οι Φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τώρα που τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν. Ο ΠΦΣ ξεκίνησε συναντήσεις με τις διοικήσεις των φαρμακευτικών αυτών εταιρειών, για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων.

Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει. Ταυτόχρονα θα πρέπει ο ΕΟΦ να προβεί σε ελέγχους όλων αυτών, που παρά την απαγόρευση των εξαγωγών δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας.

Οι αναφορές ορισμένων περί «επιχειρηματικότητας» και περί «θετικού ισοζυγίου», δεν αφορούν το φάρμακο που είναι κοινωνικό αγαθό και η προσβασιμότητα σε αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των Ελλήνων!»

 

Επαφές με φαρμακευτικές εταιρείες

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει επαφές, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, με μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα προκειμένου αυτές να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων που διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση του ΠΦΣ με την Novartis. Στη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα εκτέθηκε όλη η κατάσταση με επιχειρήματα από πλευράς των εκπροσώπων των φαρμακοποιών και καταγράφηκε η πρόθεση της εταιρείας να δει το θέμα της καλύτερης ροής κάποιων συγκεκριμένων κωδικών φαρμάκων που δεν έχουν αντίστοιχα γενόσημα. Αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και με άλλες μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που φέρνουν στην Ελλάδα σκευάσματα πρωτότυπα, καινοτόμα τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των ελλειπτικών φαρμάκων. Σκοπός αυτών των συναντήσεων είναι να διερευνηθούν οι τρόποι εισαγωγής και διάθεσης στο άμεσο μέλλον μεγαλύτερων ποσοτήτων των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη με απώτερο στόχο να υπάρξει σαφής βελτίωση της εικόνας που υπάρχει σήμερα στην αγορά και στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων. Αυτό, θεωρούν οι φαρμακοποιοί ότι είναι πλέον εφικτό καθώς με τα μέτρα που ήδη λαμβάνονται εξαλείφεται ο κίνδυνος –κάτι που απασχολεί πολύ τις εταιρείες- επανεξαγωγών των επιπλέον ποσοτήτων φαρμάκων που θα μπορούσαν να φέρουν, σε άλλες χώρες.