NEA

Δραματική μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων στα νοσοκομεία της Κρήτης

Δραματική μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων στα νοσοκομεία της Κρήτης

Κλείνουν ή καταργούνται κλινικές

 

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει δεσμευτεί για 10.000 προσλήψεις προσωπικού, και η ηγεσία της Αριστοτέλους να είναι σε φάση υλοποίησης, με την συντριπτική πλειονότητα αυτών να έχουν προγραμματιστεί για το 2024, ωστόσο κάποια νοσοκομεία μάλλον δεν μπορούν ούτε μέρα να περιμένουν.

Μερικά από αυτά βρίσκονται στην Κρήτη, όπου οι κάτοικοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις, αφού οι παραιτήσεις γιατρών, οι παράλληλες συνταξιοδοτήσεις και η δραματική υποστελέχωση σε ορισμένες ειδικότητες, συνθέτουν ένα υγειονομικά επικίνδυνο τοπίο στην περιοχή. Και αυτό που οι άνθρωποι της υγείας γνωρίζουν καλά, είναι πως αν το σύστημα δεν γίνει πιο θελκτικό οικονομικά, αλλά και από πλευράς συνθηκών για τους γιατρούς, «οι ανακλήσεις αποφάσεων τοποθέτησης σε νοσηλευτικά ιδρύματα γιατί δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν καθήκοντα», που τώρα διαβάζει κανείς συχνά πυκνά όταν μπαίνει στη Διαύγεια, (ιστότοπος δημοσίευσης αποφάσεων κυβερνητικών οργάνων) θα αυξηθούν κατακόρυφα. Το αυτό και για τους νοσηλευτές.

Όπως αναφέρει στο DailyPharmaNews o πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου, Αλέξανδρος Καφετζάκης, στην Κρήτη σε κάποια νοσοκομεία, λόγω έλλειψης προσωπικού και κυρίως αναισθησιολόγων, έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των προγραμματισμένων χειρουργείων.

 

Μόνο έκτακτα και ογκολογικά περιστατικά χειρουργούνται στο Βενιζέλειο στο Ηράκλειο - Στα όρια του κλεισίματος οι παθολογικές κλινικές στο Νομό Λασιθίου

«Αποκορύφωμα το Βενιζέλειο, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, και το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Εκεί ο χειρουργικός τομέας έλαβε απόφαση να εκτελούνται μόνο έκτακτα και ογκολογικά περιστατικά. Στο ίδιο νοσοκομείο υπολειτουργεί το τμήμα πήξης, αιμόστασης και μεσογειακής αναιμίας, έκλεισε το ιατροπαιδαγωγικό, και καταργήθηκε το διαβητολογικό ιατρείο».

Η υποστελέχωση όπως είναι εύλογο έχει αντίκτυπο στον κόσμο που αν δεν έχει την πολυτέλεια να φύγει από την Κρήτη, ή να πάει στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να περιμένει επί μακρόν, όπως π.χ. ακροατής παραδέχτηκε στο Ράδιο Κρήτη, ότι περιμένει από το Μάιο του 18 να χειρουργηθεί για χολή.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει τελευταία στο Βενιζέλειο, εξηγεί ο κύριος Καφετζακης, είναι μία συνέχεια των προβλημάτων που είχε το νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου δεν χειρουργούνται εδώ και πάρα πολύ καιρό τακτικά περιστατικά, ενώ η παθολογική κλινική που είναι ο πυλώνας κάθε νοσοκομείου δουλεύει με εντέλεσθαι, χωρίς μόνιμο προσωπικό. Επίσης και στο νοσοκομείο Χανίων σημειώνονται σημαντικά προβλήματα, με την παραίτηση τεσσάρων γενικών χειρουργών.

Στα νοσοκομεία του Λασιθίου, συνεχίζει ο κ. Καφετζάκης, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, καθώς εκεί οι παθολογικές κλινικές, υπολειτουργούν και είναι στα όρια του κλεισίματος, όπως π.χ. στο νοσοκομείο της Σητείας, όπου την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε πολύ μεγάλη συγκέντρωση και ο κόσμος απαίτησε να λειτουργήσει το νοσοκομείο του.

Για το ΠΑΓΝΗ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου, λέει ότι η κατάσταση είναι καλύτερη, υπό την έννοια ότι δεν έχουν κλείσει κλινικές, ωστόσο και εκεί τα χειρουργεία έχουν μειωθεί, διότι έχουν παραιτηθεί αναισθησιολόγοι.

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πριν από λίγους μήνες λειτουργούσαν 9 τραπέζια καθημερινά για τακτικά περιστατικά, ενώ σήμερα λειτουργούν περίπου 7. Ενώ στο Βενιζέλειο κάποτε λειτουργούσαν 6 τραπέζια την ημέρα και σήμερα λειτουργούν μόνο δύο».

 

Ακατανόητο το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενιαία λίστα χειρουργείων

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 26 Σεπτεμβρίου, και στο οποίο προβλέπεται η δημιουργία ενιαίας λίστας χειρουργείων, με σκοπό να μπει τέλος στις αναμονές για προγραμματισμένα χειρουργεία, ο κ. Καφετζάκης σχολιάζει: «Το νομοσχέδιο προς το παρόν είναι ακατανόητο. Το μόνο που μας λέει είναι ότι η λίστα χειρουργείων θα μεταφερθεί από την ΥΠΕ σε μία πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, χωρίς να γίνονται άλλες επεξηγήσεις, για το πώς θα κατανέμονται αυτοί οι άρρωστοι πανελλαδικά. Αν παραδείγματος χάριν ένας ασθενής που ζει στο Ηράκλειο, και θα μπορεί να χειρουργηθεί γρηγορότερα, στην Πάτρα, το σύστημα θα τον στέλνει εκεί. Το μόνο που ξεκαθαρίζεται στο σχέδιο νόμου, είναι ότι η λίστα χειρουργείων θα είναι ενιαία για όλους τους πολίτες σε όποια πόλη και αν ζουν».

 

Όσο δεν θεσμοθετούνται κίνητρα για να προσληφθούν περισσότεροι αναισθησιολόγοι το πρόβλημα με τα χειρουργεία θα μεγεθύνεται

Τα προβλήματα δεν πρόκειται να λυθούν αν δεν προσληφθεί καινούργιο προσωπικό και κυρίως αναισθησιολόγοι στα δημόσια νοσοκομεία, πράγμα το οποίο δεν προβλέπεται, εφόσον οι συνθήκες αμοιβής και εργασίας είναι παρόμοιες, επισημαίνει ο κ. Καφετζάκης. «Ας μη γελιόμαστε το βασικό πρόβλημα που μειώνει των αριθμό των χειρουργείων, είναι ο αριθμός των αναισθησιολόγων και λιγότερο των χειρουργών. Βεβαίως είναι γεγονός ότι στην παρούσα φάση σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει ένα κύμα παραιτήσεων από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς τόσο οι συνθήκες εργασίας, όσο και το μισθολόγιο δεν κάνουν το ΕΣΥ θελκτικό για έναν επαγγελματία υγείας.

Οι αναισθησιολόγοι είναι μία ειδικότητα που βρίσκεται σε έλλειψη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και μέχρι να θεσμοθετηθούν κίνητρα που θα αυξήσουν την προσβασιμότητα σε αυτή την ειδικότητα, νομίζω ότι τα προβλήματα θα μεγεθύνονται».