ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τ. Τερζής: Το 5ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα στον Έβρο

Τ. Τερζής: Το 5ο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα στον Έβρο

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Έβρου και το Εργαστήριο Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, Τμήματος Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, διοργανώνουν –σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οικονομικών της Υγείας i-hecon και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Φαρμακοικονομίας- από την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη το 5ο Συμπόσιο προσεγγίζοντας την πολιτική υγείας υπό το πρίσμα της επιστήμης της Φαρμακοεπιδημιολογίας.

O κ. Αναστάσιος Τερζής, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Έβρου, τέως πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου και νυν μέλος του, όντας ο άνθρωπος εκείνος που με πάθος αγωνίστηκε –από τη θέση του προέδρου του ΦΣ Έβρου- για να γίνει πράξη η ιδέα αυτή της διοργάνωσης και να καταστεί θεσμός, μίλησε στο DailyPharmaNews ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου.

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά τις καταστροφικές για την ευρύτερη περιοχή πυρκαγιές ο ακριτικός Έβρος έρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά θετικά. Ουσιαστικά το συμπόσιο ύστερα από τέσσερα χρόνια –καθώς το 4ο Συμπόσιο λόγω της πανδημίας SARS Cov 2 είχε πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το 2021- θα γίνει και πάλι δια ζώσης. 

«Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται. Και για εμάς που τα ζήσαμε όλα αυτά και ξαφνικά διακόπηκε με άσχημο τρόπο το καλοκαίρι μας σε μία μάλιστα χρονιά που είχαμε τουρισμό περισσότερο από άλλες φορές αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο που άκουγε για όσα συνέβησαν. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έρθουν άνθρωποι από διάφορα μέρη της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Πέρα ότι θα υπάρξει κίνηση στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, κάτι σημαντικό για την τοπική οικονομία θα περάσει κι αυτό το θετικό μήνυμα προς τα έξω» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τερζής.

Πάντως η διοργάνωση αλλά και η επανάληψη για 5η φορά μίας τέτοιας προσπάθειας μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. «Έχει τεράστιες δυσκολίες, όχι τόσο το κομμάτι να στήσεις το συνέδριο –θα έλεγα ότι αυτό ίσως είναι το εύκολο καθώς και ιδέες υπάρχουν και λίγο έως πολύ πλέον έχουμε αποκτήσει και την εμπειρία αλλά και υπάρχουν πια και άνθρωποι που γνωρίζουν το συνέδριο και έρχονται και ξαναέρχονται και από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό- όσο να μπορέσεις να το στηρίξεις. Η μεγάλη δυσκολία είναι στην εξεύρεση των πόρων για την πραγματοποίησή του. Είναι ένα συνέδριο που έχει ένα κόστος σημαντικό. Εκτός όλων των άλλων το γεγονός ότι βρισκόμαστε εκτός κέντρου, και σχεδόν όλοι όσοι θα έρθουν, θα ταξιδέψουν από μακριά, σημαίνει ότι εμείς που τους προσκαλούμε πρέπει και να πληρώσουμε το κόστος διαμονής και μετακίνησης τους από και προς την περιοχή που έρχονται για να συμμετάσχουν είτε αυτή είναι εντός Ελλάδας είτε είναι από κάποια άλλη χώρα. Αυτό από μόνο του μας ανεβάζει το κόστος διοργάνωσης σημαντικά. Εάν προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι εταιρείες που χορηγούν τέτοια συνέδρια δεν έχουν πολύ ενδιαφέρον στο να χορηγήσουν περιφερειακά συνέδρια μπορεί να καταλάβει τη δυσκολία της προσπάθειας μας και την αγωνία μας κάθε φορά να φέρουμε στα ίσια τον ισολογισμό πραγματοποίησης του συνεδρίου. Κατά τα άλλα ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ξέρω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά στο κομμάτι που αφορά το περιεχόμενο του συνεδρίου, το οποίο θεωρώ πολύ πλούσιο και ενδιαφέρον».

Για τον κ. Τερζή αυτό το υψηλό επίπεδο του περιεχομένου του συνεδρίου έχει συντελέσει πολύ στο ότι προχωράει ως προσπάθεια. «Έχει κερδίσει τον κόσμο που το έχει παρακολουθήσει αν και είναι συνέδριο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος καθώς αφορά ένα χώρο που μέχρι να τον αναδείξουμε μέσα από τα συνέδρια μας ελάχιστοι ασχολούνταν στη χώρα μας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς».

Αν και η διαδικτυακή διοργάνωση θα μπορούσε να μειώσει πολύ το κόστος πραγματοποίησης του συνεδρίου, οι διοργανωτές ψάχνουν να βρουν άλλες λύσεις για να ξεπεράσουν το υψηλό αυτό εμπόδιο. Κι αυτό γιατί θεωρούν πολύ σημαντική τη δια ζώσης παρακολούθησή του.

«Παλέψαμε για να έχουμε και πάλι ένα συνέδριο με δια ζώσης παρουσία. Υπήρχε η επιλογή να κάνουμε το συνέδριο διαδικτυακά για να μειώσουμε το κόστος. Δεν το επιλέξαμε όμως και πήγαμε σε ένα ζωντανό συνέδριο παρότι μας αύξησε πάρα πολύ τη δυσκολία. Είναι όμως πολύ σημαντικό για εμάς οι άνθρωποι που τους συνδέει το ενδιαφέρον για ένα αντικείμενο να βρίσκονται από κοντά. Το συνέδριο είναι ένα κομμάτι το τι θα ακούσω μέσα στην αίθουσα και ένα δεύτερο κομμάτι το τι θα συζητήσω στο διάδρομο. Οι σύνεδροι σε ένα δια ζώσης συνέδριο γνωρίζονται, συζητάνε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ανταλλάσσουν ιδέες και κάνουν προσπάθεια να προωθήσουν στην πράξη κάποιες από αυτές. Αυτό  δεν είναι εύκολο να γίνει από μακριά» αναφέρει ο κ. Τερζής.

Η επαφή αυτή έχει αποτελέσματα. «Είναι τεράστιο το κέρδος. Αφήνει μία κληρονομιά και στη συνέχεια αυτοί που ακολουθούν θα πάνε ένα βήμα μπροστά, θα έχεις πάντα κάτι καλύτερο. Πρακτικά θα πω ότι οι ερευνητικές εργασίες που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο ως προφορικές ανακοινώσεις είναι περισσότερες από κάθε άλλη φορά που σημαίνει ότι όλο και περισσότερος κόσμος από διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα –όχι μόνο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- και ιατρικές και φαρμακευτικές σχολές άλλων πόλεων ασχολείται με τον ευρύτερο χώρο της φαρμακοεπιδημιολογίας. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι παρακινήθηκαν από τη συμμετοχή τους σε όλο αυτό. Ένας όρος που πριν από επτά χρόνια ήταν άγνωστος έχει μπει στη ζωή αρκετών ανθρώπων και δεν είναι λίγοι αυτοί. Για μένα και μόνο αυτό είναι τεράστιο κέρδος που βγαίνει από την προσπάθεια που έχουμε κάνει», αναφέρει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου.

Για τον κ. Τερζή η ιδιαιτερότητα του εν λόγω συνεδρίου έχει να κάνει ακριβώς με τη συνεργασία του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου με το Πανεπιστήμιο της Θράκης. «Η παρουσίαση πλήθους πρωτότυπων ερευνητικών εργασιών  είναι ένα γεγονός που δεν το συναντάμε συχνά σε δικά μας  συνέδρια (σ.σ. φαρμακοποιών). Και είναι πολλές αυτές οι εργασίες. Αυτό είναι μία κατάκτηση, αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Πιστεύουμε στις συνεργασίες και θέλουμε να τις ενισχύσουμε. Όσο το πετυχαίνουμε τόσο πιο σημαντικά αποτελέσματα θα έχουμε».

Αυτές οι συνεργασίες είναι σημαντικές όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς σε τοπικό επίπεδο αλλά για το σύνολο του κλάδου. Όπως εξηγεί ο κ. Τερζής «το πρόσφατο σεμινάριο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος με θέμα τις υδατογενείς λοιμώξεις είχε ως επιστημονικά υπεύθυνο το Εργαστήριο Υγιεινής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Τους συνεργάτες μας δηλαδή. Και ξεκίνησε επειδή ακριβώς έχουμε διαμορφώσει με τα χρόνια αυτήν την καλή σχέση. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν να γίνουν κάποια τηλέφωνα. Και οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν αμέσως και στήθηκε ένα webinar που πήγε πάρα πολύ καλά. Αυτό είναι πρόσφατο παράδειγμα. Έχουμε όμως πολλά τέτοια παραδείγματα. Η συνεργασία που έχουμε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο δεν περιορίζεται στο Συμπόσιο Φαρμακοεπιδημιολογίας. Έχουμε μία ευρύτερη συνεργασία και σκεφτόμαστε διαρκώς πράγματα που μπορούν να την εμπλουτίζουν. Υπάρχει πλέον μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μας, μία πολύ καλή σχέση. Είναι πολύ εύκολο πλέον να έχεις μία ιδέα, να την πεις για να την υλοποιήσεις και σε αυτό συμβάλλουν και οι δύο πλευρές. Αυτό θεωρώ ότι είναι μία τεράστια κατάκτηση και πιστεύω ότι είναι ένας οδηγός και για τους υπόλοιπους φαρμακευτικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα να κτίζουν με τα Πανεπιστημιακά τμήματα Ιατρικής και Φαρμακευτικής μία πολύ καλή σχέση και να την “εκμεταλλεύονται” για να κάνουν κάποια πράγματα».

Τα κυριότερα θέματα του Συμποσίου είναι:    

  • «Μεγάλα Δεδομένα» στη Διαχείριση Νοσημάτων
    και τη φαρμακευτική περίθαλψη
  • Εργαλεία Φαρμακοεπαγρύπνησης: ψηφιακά και κλασσικά
  • Φαρμακοοικονομικές αναλύσεις
  • Post COVID-19 & Φαρμακοεπιδημιολογία
  • Υπηρεσίες Υγείας στην Post COVID-19 εποχή
  • Ηλεκτρονική Υγεία: Ηλεκτρονικά Εργαλεία και φαρμακοεπιδημιολογικά δεδομένα
  • Φαρμακοεπιδημιολογία στην πανδημία Covid-19
  • Φαρμακοεπιδημιολογία και Φαρμακοοικονομία
  • Φαρμακοεπιδημιολογία και Αξιολόγηση της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας
  • Φαρμακοεπιδημιολογικές Μελέτες & Πολιτική Φαρμάκου
  • Φαρμακοεπιδημιολογία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
  • Η οπτική των επαγγελματιών υγείας για τη φαρμακοεπιδημιολογία
  • Φαρμακοεπαγρύπνηση: Ο ρόλος των ιατρών και των φαρμακοποιών
  • Φαρμακοεπιδημιολογία και συνταγογράφηση: κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις
  • Ο ρόλος των ασθενών στη Φαρμακοεπιδημιολογική και Κλινική Έρευνα

Στο πλαίσιο του 5ου Συμποσίου προσφέρονται Προσυνεδριακά Φροντιστήρια στις 29 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν συμμετοχή, για φοιτητές και νέους επιστήμονες με ενδιαφέρον για το πεδίο της Φαρμακοεπιδημιολογίας. Τα φροντιστήρια θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Δ.Π.Θ.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο εδώ.