ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Αγώνας για να μη χαθεί ούτε μία καταχώρηση αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία από το Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού

Αγώνας για να μη χαθεί ούτε μία καταχώρηση αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία από το Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού

Αγώνας για να μη χαθεί ούτε μία καταχώρηση αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία από το Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Με το Υπουργείο Υγείας να έχει δεσμευτεί ότι από τις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή –με την εξαίρεση δύο από τα κυκλοφορούντα εμβόλια για τα οποία θα απαιτείται για τη διενέργειά τους η ύπαρξη συνταγής από τον ιατρό- ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αναδείξει για μία ακόμη φορά πως οι φαρμακοποιοί όχι μόνο είναι σε θέση να ανταποκριθούν ως επιστήμονες υγείας σε μία υπηρεσία που η Πολιτεία τους αναγνώρισε επίσημα από το 2019 αλλά και ότι και οργανωτικά είναι προετοιμασμένοι για να πετύχουν κάτι που η πολιτεία το έχει ανάγκη ως όπλο για τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό της πολιτικής της για ένα θέμα δημόσιας υγείας, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός: την ενημέρωση του Μητρώου Αντιγριπικού Εμβολιασμού.

Έτσι έστειλε επιστολή προς τις Εταιρείες Κατασκευής Λογισμικού Φαρμακείων με την οποία, αφού τις ενημερώνει ότι «από την 1η Νοεμβρίου πρόκειται να λειτουργήσει η δυνατότητα διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, με ταυτόχρονη υποχρέωση των φαρμακοποιών να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού για το σύνολο των αντιγριπικών εμβολιασμών, τους οποίους διενεργούν στο φαρμακείο, ζητά από αυτές να είναι έτοιμες ώστε να μπουν οι φαρμακοποιοί απρόσκοπτα στη διαδικασία καταχώρισης του διενεργούμενου εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού χωρίς να υπάρξουν οποιαδήποτε λειτουργικά ή μηχανογραφικά προβλήματα.

Αυτό που έκανε με λίγα λόγια ο ΠΦΣ με την επιστολή του είναι να θέσει έγκαιρα σε ετοιμότητα τους υπεύθυνους λειτουργίας των μηχανογραφικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται στα φαρμακεία ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία της τελευταίας στιγμής (π.χ. μη γνωστοποίηση της ανάγκης, έλλειψη προσωπικού/άδεις κτλ) για τυχόν μη ολοκλήρωση των απαραίτητων προετοιμασιών ώστε οι φαρμακοποιοί να μπορέσουν να ανταποκριθούν εύκολα –με διαδικασία ενός βήματος- στην υποχρέωσή τους να καταγράφουν τους διενεργούμενους στο φαρμακείο τους αντιγριπικούς εμβολιασμούς στο Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού.

Είναι σημαντικό για τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να πάμε σε μία νέα πραγματικότητα που ο φαρμακοποιός χωρίς να ταλαιπωρείται να μπορεί με μία απλή αυτοματοποιημένη διαδικασία μίας και μόνο κίνησης (ενός κλικ)  να ανταποκρίνεται στο σημαντικό αυτό ρόλο της καταγραφής της διενέργειας κάθε αντιγριπικού εμβολιασμού που γίνεται σε φαρμακείο στο Μητρώο.

Ποτέ μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία δεν ήταν ενός βήματος. Έπρεπε εκ των υστέρων, αφού ο φαρμακοποιός εκτελούσε τη συνταγή, να πάει με την εισαγωγή των κωδικών να ορίσει το χρόνο διενέργειας του εμβολιασμού στο εμβολιαστικό μητρώο, γεγονός που λόγω του φόρτου εργασίας στο φαρμακείο, είχε ως αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί πολλές φορές να ξεχνούν να κάνουν την καταγραφή στο Μητρώο.

Αυτή τη στιγμή ζητείται από τα μηχανογραφικά προγράμματα να ρωτούν τον φαρμακοποιό την ώρα που διενεργεί τον εμβολιασμό –για την ακρίβεια πριν καν την εκτέλεση- αν «διενήργησε ή όχι τον αντιγριπικό εμβολιασμό» για το συγκεκριμένο εμβόλιο της συνταγής, προκειμένου να ενημερώνεται το μητρώο κατά τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής και ΟΧΙ ΜΕΤΑ.

Βέβαια σε περιπτώσεις που το άτομο που φτάνει στο φαρμακείο με την ιατρική συνταγή προκειμένου να εμβολιαστεί πει ότι θα διενεργήσει το εμβόλιο σε δεύτερο χρόνο, αυτό θα μπορεί να γίνει και μετά. Ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων όπου γίνεται ταυτόχρονα η εκτέλεση της συνταγής και ο αντιγριπικός εμβολιασμός, καλό είναι με ένα κλικ τα ηλεκτρονικά προγράμματα φαρμακείου να ενημερώνουν το Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού.

Ουσιαστικά με δύο λόγια ζητείται από τα προγράμματα με ένα κλικ ο φαρμακοποιός να έχει καταχώρηση της διενέργειας, εκτύπωση του εντύπου διενέργειας και ενημέρωση του μητρώου αντιγριπικού εμβολιασμού. 

Αναλυτικά η επιστολή του ΠΦΣ προς τις Εταιρείες Κατασκευής Λογισμικού Φαρμακείου αναφέρει τα εξής:

 

«Σας ενημερώνουμε ότι από την 1η Νοεμβρίου πρόκειται να λειτουργήσει η δυνατότητα διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, με ταυτόχρονη υποχρέωση των φαρμακοποιών να ενημερώνουν το Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού για το σύνολο των αντιγριπικών εμβολιασμών, τους οποίους διενεργούν στο φαρμακείο.

Κατά αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει να προβλεφθεί και να υλοποιηθεί από εσάς, η ταυτόχρονη καταχώριση του διενεργούμενου εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Αντιγριπικού Εμβολιασμού, όταν αυτή θα διενεργείται στο φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή, η οποία θα πρέπει να γίνεται αυτόματα μέσω API σε διαδικασία ενός βήματος, χωρίς την απαίτηση άλλης ενέργειας από τον φαρμακοποιό.

Επίσης για τον ίδιο επιτακτικό λόγο ενημέρωσης του μητρώου αντιγριπικού εμβολιασμού, θα πρέπει να υλοποιηθεί η αυτόματη καταχώριση του εμβολιασμού ο οποίος διενεργείται στο φαρμακείο μετά την εκτέλεση μίας ιατρικής συνταγής με αντιγριπικό εμβόλιο. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υλοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο φαρμακοποιός να ερωτάται ΠΡΙΝ την εκτέλεση και καταχώριση της συνταγής στο ΣΗΣ (σ.σ. Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης) αν «διενήργησε ή όχι τον αντιγριπικό εμβολιασμό» για το συγκεκριμένο εμβόλιο της συνταγής, προκειμένου να ενημερώνεται το μητρώο κατά τη διαδικασία εκτέλεσης της συνταγής και ΟΧΙ ΜΕΤΑ.


Προφανώς, θα πραγματοποιηθεί εγκαίρως τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των προγραμμάτων, του ΕΟΠΥΥ, της ΚΜΕΣ (σ.σ. Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών), της ΗΔΙΚΑ, της εταιρείας UNISYSTEMS και του ΠΦΣ, προκειμένου να παρουσιαστεί η εφαρμογή και να επιλυθούν απορίες υλοποίησης, διασύνδεσης και καταχώρησης των διενεργειών εμβολιασμού στην πύλη ΚΜΕΣ».