ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Ανησυχία των φαρμακοποιών του ΦΣ Ηρακλείου για τα προβλήματα λειτουργίας του Βενιζέλειου

Ανησυχία των φαρμακοποιών του ΦΣ Ηρακλείου για τα προβλήματα λειτουργίας του Βενιζέλειου

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου ένωσε τη φωνή του με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους της πόλης συμμετέχοντας στην πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι για τα προβλήματα στη λειτουργία του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου ενώ εξέδωσε και σχετικό ψήφισμα με το οποίο εκφράζει την ιδιαίτερη ανησυχία του για τις τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στην παρέμβαση του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος έπαυσε τον διοικητή και την αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου, δυόμιση μήνες πριν την ολοκλήρωση της θητείας τους.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

O κ. Αριστοτέλης Σκουντάκης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου μιλώντας στο DailyPharmaNews ανέφερε ότι «οι φαρμακοποιοί ως πολίτες και χρήστες αυτών των υπηρεσιών υγείας (σ.σ. που προσφέρει το Βενιζέλειο) ενδιαφερόμαστε αλλά και ως επαγγελματίες υγείας θέλουμε να υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας που να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον κόσμο. Δεν γίνεται να μην έχουμε νοσοκομεία, κέντρα υγείας κι  αγροτικά ιατρεία».

Σε ό,τι αφορά ειδικά το θέμα της λειτουργίας των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων, δομών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, χώρο όπου κινείται και ο φαρμακοποιός της κοινότητας ο κ. Σουντάκης τόνισε ότι «σαφέστατα επηρεάζει και τη λειτουργία των φαρμακείων γιατί όταν δεν έρχεται ο γιατρός όπως ερχόταν, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα ή εάν το αγροτικό-περιφερειακό ιατρείο δεν είναι στελεχωμένο με γιατρούς, ο κόσμος δεν μπορεί να γράψει τα φάρμακά του, πέρα από το οτιδήποτε άλλο. Επομένως από την πλευρά μας δίνουμε σε μεγάλες ποσότητες δανεικά φάρμακα μέσα από τη νόμιμη διαδικασία της προχορήγησης για να καλύψουμε τους ασθενείς κι έτσι χρεωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό το κόστος αυτών των φαρμάκων που δίνουμε χωρίς ιατρική συνταγή. Και πολλές φορές, δυστυχώς αυτή η αγωγή μένει απλήρωτη. Τι να πω; Ότι βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας; Να μην εντοπίσω όμως το πρόβλημα σε μας. Να το βάλω σε γενικότερο πλαίσιο: Δεν γίνεται να μην έχει πρόσβαση ο κόσμος στο γιατρό του. Κι αυτό συμβαίνει γιατί το κράτος αποφάσισε να μην πληρώνει τον γιατρό, επειδή αποφάσισε να τον αποσπάσει σε άλλο σημείο όπου υπάρχουν ελλείψεις κι όλες αυτές τις ιστορίες που έχουν να κάνουν με την εξοικονόμηση χρημάτων. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει δημόσιο σύστημα υγείας καλά χρηματοδοτούμενο, να συμπορεύεται με ό,τι ιδιωτικό σύστημα θέλουμε να έχουμε αλλά από εκεί και πέρα χωρίς δημόσιο σύστημα υγείας δεν υπάρχει καμία πρόοδος σε καμία χώρα».

Προβλήματα από την έλλειψη γιατρών αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί στις περιοχές εκτός της πόλης του Ηρακλείου όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Μεσσαράς, του Φόδελε, του Βιάννου κτλ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Σε αυτήν την έλλειψη θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει και τις δυσκολίες που φαίνεται ότι υπάρχουν σε πανελλαδικό επίπεδο στην προσπάθεια προώθησης του θεσμού του προσωπικού γιατρού. «Που έχει προχωρήσει το θέμα του προσωπικού γιατρού;» ρωτά ο κ. Σκουντάκης. «Εγώ προσωπικά δεν ξέρω πουθενά να έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Όταν σχεδιάζεις, όταν προγραμματίζεις κάτι πρέπει και να το χρηματοδοτήσεις επαρκώς. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι σαν να κάνεις βήματα πάνω στο νερό. Τίποτα. Απολύτως τίποτα! Έχουμε θέματα που προκύπτουν από τη βαθύτερη πολιτική προσέγγιση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα θέματα της υγείας και που έχει να κάνει είτε με υποχρηματοδότηση –επειδή δεν υπάρχουν λεφτά- είτε με την επιλογή όπου υπάρχουν λεφτά να πηγαίνουν σε άλλες δαπάνες. Για εμάς η πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να χρηματοδοτηθεί, πρέπει να στηριχτεί, πρέπει να αναδειχθεί. Έχουμε και τα νοσοκομεία που είναι υποστελεχωμένα και παρουσιάζουν τεράστια προβλήματα… Όμως και η πρωτοβάθμια στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Πρέπει όλοι μαζί, όλα τα κόμματα, όλοι οι αρμόδιοι της πολιτείας, οι κοινωνικοί εταίροι να κάτσουμε κάτω, να δουλέψουμε να δούμε πως θα εξυπηρετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι καταστάσεις αυτές. Δεν μιλάμε για τα συμφέροντα των γιατρών, των φαρμακοποιών ή κάποιων άλλων επαγγελματιών υγείας. Μιλάμε για την υγεία των παιδιών μας, την υγεία των γονιών μας, τη δική μας την υγεία η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε ρίσκο».     

Για τον κ. Σκουντάκη η κατάσταση δεν είναι εύκολη ούτε μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. «Άμεσα τίποτα δεν θα γίνει γιατί δεν υπάρχει θέληση από την πολιτεία να κάνει κάτι. Δεν είμαι αιθεροβάμων. Από εκεί και πέρα εμείς προβάλλουμε τα ζητήματα, τα αιτήματα κι ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή η πολιτεία θα κάνει κάτι. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν ξέρω εάν θέλει να ασχοληθεί περισσότερο με όλα αυτά τα θέματα. Από εκεί και πέρα κι εμείς δεν μπορούμε να είμαστε ούτε αμέτοχοι ούτε σιωπηλοί. Θα τα αναδεικνύουμε όλα αυτά τα προβλήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία των φαρμακείων, που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία με αρνητικό τρόπο ελπίζοντας ότι κάποιος θα θελήσει να τα λύσει».

Ακολουθεί το ψήφισμα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου:     

ΨΗΦΙΣΜΑ

          O Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την γενικότερη πολιτική για την υγεία που ακολουθεί η πολιτεία τα τελευταία χρόνια.

H ενσωμάτωση των μνημονιακών νόμων στην Ελληνική νομοθεσία και οι οικονομικές περικοπές που επιβλήθηκαν σε όλη την Δημόσια Υγεία, είχαν  οδυνηρά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής των πολιτών,  ενώ η οποιαδήποτε εξέλιξη στα ζητήματα Δημόσιας Υγείας γίνεται χωρίς καμία προηγούμενη δημόσια διαβούλευση με τους συλλόγους και τις ενώσεις των υγειονομικών, τις ενώσεις ασθενών και την τοπική κοινωνία.

Ακριβώς έτσι, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα ζητήματα που αφορούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κρήτη και στο Ηράκλειο ειδικότερα. Κλείσιμο αγροτικών και περιφερειακών ιατρείων, υποστελέχωση υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων, ακύρωση ιατρικών εξετάσεων και χειρουργείων,  ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, παραιτήσεις υγειονομικών και πολλά άλλα τα οποία παρακολουθούμε με ιδιαίτερη λύπη και αγανάκτηση.

Το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπως και τα Νοσοκομεία της Ιεράπετρας, της Σητείας, του Ρεθύμνου, αποτέλεσαν εδώ και δεκαετίες το καταφύγιο όλων των Κρητικών αλλά και των επισκεπτών του νησιού μας, για κάθε ζήτημα υγείας. Η δημιουργία του ΕΣΥ πριν από σαράντα χρόνια περίπου, επέκτεινε τις υγειονομικές υπηρεσίες σε κάθε περιοχή, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες, δημιουργώντας την αίσθηση της ασφάλειας και της ισότιμης πρόσβασης για όλους, και όπως αρμόζει σε μία χώρα η οποία θέλει να συμμετέχει στον πυρήνα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή πλεύσης της πολιτείας,  η οποία προέκυψε με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την επιδημία της Covid-19, πρέπει να σταματήσει τώρα. Είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για την τοπική κοινωνία, να επιδεικνύεται η περιφρόνηση της κυβέρνησης, απέναντι στα ζητήματα της δημόσιας υγείας του Ηρακλείου, με την διάλυση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, το οποίο χρειάζεται μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στήριξη και όχι μπαλώματα με την μετακίνηση ιδιωτών ιατρών για να καλυφθούν πρόσκαιρα και πρόχειρα οι ανάγκες για τρεις μήνες. Μας δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτά γίνονται απλά για να σταματήσουν οι αντιδράσεις και να ξεχαστεί το ζήτημα. Όμως εμείς οι φαρμακοποιοί, έχοντας πλήρη επίγνωση της σημασίας που έχει το Βενιζέλειο νοσοκομείο στα θέματα της Δημόσιας Υγείας, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς και αδιάφοροι.

Στηρίζουμε τον αγώνα των Ιατρών και του Προσωπικού του Βενιζελείου για την στήριξη του νοσοκομείου μας. Θα παραβρεθούμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 18/10/2023, διεκδικώντας την άμεση πρόσληψη ιατρών, νοσηλευτών και υπόλοιπου προσωπικού, την αύξηση των μισθών των υγειονομικών, την προμήθεια εξοπλισμού φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, την αύξηση των δαπανών για την υγεία. Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας πρέπει να διαφυλαχθεί, οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα βάλει σε μεγάλες περιπέτειες την τοπική κοινωνία και θα εντείνει τις αδικίες εις βάρος των απροστάτευτων και ευάλωτων συμπολιτών μας».