ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Δ. Ευγενίδης: Υποχρέωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων να φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη στα φαρμακεία

Δ. Ευγενίδης: Υποχρέωση των Φαρμακευτικών Συλλόγων να φτάσει η τεχνητή νοημοσύνη στα φαρμακεία

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Απολύτως επιτυχημένο χαρακτήρισε το PHARMApoint 2023, το μεγάλο συνέδριο των φαρμακοποιών που διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μιλώντας στο DailyPharmaNews ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Διονύσης Ευγενίδης.

Το συνέδριο φέτος που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», είχε σε πρώτο πλάνο τις εξελίξεις που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη με τον κ. Ευγενίδη να δηλώνει ότι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να παράσχει στο άμεσο μέλλον σε όλα τα φαρμακεία - μέλη του τις δυνατότητες αξιοποίησης των δυνατοτήτων που υπόσχεται η τεχνητή νοημοσύνη ώστε να επωφεληθούν τόσο οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί όσο και οι πολίτες που επισκέπτονται τα φαρμακεία.

«Υιοθετούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελος των πολιτών αλλά και των συναδέλφων. Άρα και στον τομέα αυτό θα δουλέψουμε το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να ενσωματώσουμε στα φαρμακεία του Συλλόγου ό,τι δυνατότητα μας δίνεται από την τεχνητή νοημοσύνη και μπορούμε να την ενσωματώσουμε» ανέφερε στο DailyPharmaNews ο κ. Ευγενίδης.

Αυτό είναι κάτι που δεν είναι δύσκολο να γίνει για τα φαρμακεία καθώς σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ανδρέας Συμεωνίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα «Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων στο χώρο της υγείας» υπάρχουν στοχευμένες εφαρμογές που προσφέρουν έξυπνες λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και την ευκολότερη οργάνωση των φαρμακείων οι οποίες μπορούν να στηθούν ακόμη και σε μόλις μία μέρα και με ελάχιστο κόστος.

Πρόκειται για εφαρμογές που, όπως σημείωσε ο κ. Συμεωνίδης, δίνουν στους φαρμακοποιούς τη δυνατότητα να πετύχουν καλύτερη επικοινωνία και καθοδήγηση των ασθενών σε θέματα πρόληψης και συμμόρφωσης στη λήψη της θεραπευτικής αγωγής τους ενώ παράλληλα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό ακόμη και του πιο μικρού φαρμακείου, από την οργάνωση της αποθήκης του ώστε ο φαρμακοποιός να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού είναι αποθηκευμένο κάθε φάρμακο μέχρι τον ορισμό αυτοματοποιημένων στρατηγικών τιμολόγησης και τη δημιουργία αποθέματος με βάση την εποχή, τους πολίτες που εξυπηρετεί και τις τρέχουσες τιμές στις φαρμακαποθήκες.

«Με αυτήν την προοπτική πάμε, ότι το κόστος δεν είναι υψηλό, ότι δεν θέλει πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί κάτι. Εμείς με αυτά τα δεδομένα είμαστε πρόθυμοι να το ψάξουμε και να τρέξουμε αυτό το εγχείρημα, να κάνουμε το καλύτερο που περνά από το χέρι μας», εξήγησε ο κ. Ευγενίδης.

Το συνέδριο βοήθησε στην ενημέρωση των φαρμακοποιών για τις δυνατότητες που δίνει η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, οι φαρμακοποιοί έτσι κι αλλιώς ενδιαφέρονται γι’ αυτά τα θέματα. «Από τη φύση της δουλειάς μας», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΦΣΘ «είμαστε ούτως ή άλλως εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και με ό,τι πρωτοποριακό. Αυτό αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι που δεν μπορούν να τα κατανοήσουν όλα αυτά όπως και κάποιοι που δεν μπορούν να τα ακολουθήσουν άμεσα αλλά εύκολα θα τα αντιληφθούν κι αυτοί στο μέλλον. Εδώ μπαίνει η υποχρέωση των Συλλόγων να φτάσουν αυτές οι δυνατότητες σε όλα τους τα μέλη και να ενσωματωθούν στη λειτουργία του φαρμακείου».

Κι αυτό προφανώς και πρέπει να γίνει μέριμνα για όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας καθώς, όπως επισήμανε ο κ. Συμεωνίδης, «η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει» αν και, όπως διευκρίνισε «ο ρόλος του φαρμακοποιού δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα σύστημα ή λογισμικό όσο ευφυές κι αν είναι αυτό. Η σχέση που έχουν οι φαρμακοποιοί με τους πολίτες και η εμπιστοσύνη μεταξύ τους δεν μπορεί να χτιστεί ανάμεσα στον άνθρωπο και οποιαδήποτε μηχανή. Η προσήνεια είναι και θα παραμείνει ανθρώπινο χαρακτηριστικό».

 

Για ελλείψεις φαρμάκων: Εδώ και χρόνια αιτηθήκαμε την απαγόρευση εξαγωγών…

Το θέμα των ελλείψεων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη θεματολογία του PharmaPoint. Πρόκειται για το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φαρμακεία αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο κ. Ευγενίδης κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του το βράδυ του Σαββάτου.

Η  έλλειψη βασικών φαρμάκων είναι ένα ζήτημα πολυπαραγοντικό και έχει, όπως είπε, δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα και στα οποία η δυνατότητα παρέμβασης από την πολιτεία είναι μικρή. Αφορούν σοβαρά θέματα στις γραμμές παραγωγής των φαρμάκων, ελλείψεις αλλά και αύξηση της τιμής των πρώτων υλών για την παρασκευή τους, ελλείψεις ειδών συσκευασίας, προβλήματα μεταφορών κ.α., που προκλήθηκαν από την πανδημία, τον πόλεμο στον Βορρά της Ευρώπης, την πληθωριστική κρίση.

«Το άλλο όμως σκέλος», τόνισε ο κ. Ευγενίδης, «είναι καθαρά Ελληνικό πρόβλημα. Αναφέρομαι στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων που εισάγουμε. Μιλώντας για εξαγωγές, εννοούμε τα φάρμακα τα οποία εισάγονται για να καλύψουν τις ανάγκες της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων ασθενών αλλά αντί γι’ αυτό, εξάγονται σε χώρες όπου έχουν υψηλότερη τιμή. Είναι αυτονόητο ότι το γεγονός αυτό συνεπάγεται ελλείψεις στην εγχώρια αγορά. Μπορεί να κάνει κάτι η Πολιτεία; Μπορεί και επιβάλλεται να απαγορεύσει τις εξαγωγές τους, ώστε τα φάρμακα αυτά να παραμείνουν στην εγχώρια αγορά και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από αυτούς για τους οποίους προορίζονται, δηλαδή τους Έλληνες πολίτες.

Η Ελληνική πολιτεία, στην προσπάθειά της να ανακουφίσει οικονομικά τον Έλληνα ασθενή, αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει καταφέρει να εισάγει τα φάρμακα σε χαμηλές τιμές. Αυτό, όμως, το ευνοϊκό για τους πολίτες μέτρο της κυβέρνησης, καταλήγει να στρέφεται πολλές φορές εναντίον τους, επειδή ανοίγει τον δρόμο στις εξαγωγές φαρμάκων σε χώρες, όπου η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη, με συνέπεια να λείπουν από την Ελληνική αγορά.

Ως φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, αιτηθήκαμε εδώ και χρόνια την απαγόρευση των εξαγωγών, αυτών των φαρμάκων, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια την υιοθέτησε ο ΠΦΣ και τελευταία το Υπουργείο, έτσι ώστε να αρχίσουμε σιγά-σιγά να βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι το μέτρο αποδίδει και πρέπει να συνεχιστεί. Εννοείται ότι εμείς, ως Σύλλογος, συντασσόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος». Όσον αφορά τα φάρμακα που παράγονται στη χώρα μας, ο κ. Ευγενίδης υποστήριξε ότι «η πολιτεία θα μπορούσε να δώσει κίνητρα στην Ελληνική φαρμακευτική βιομηχανία για να αυξήσει την παραγωγή της, χωρίς να της επιβάλλει το δυσβάσταχτο clawback».