ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

«Φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη: Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας»

«Φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη: Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας»

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου από το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τη στήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο εκδήλωση με θέμα «Φαρμακευτική στρατηγική για την Ευρώπη: Αναθεώρηση της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας».

Στην εκδήλωση εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου και ομιλητές ήταν η κ. Nathalie Moll Γενική Διευθύντρια της EFPIA -European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations-, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και ο Νομικός και συνεργάτης του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Ηλίας Δημητρέλλος.

Καλωσορίζοντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χρίστος Πέτρου ανέφερε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της αποστολής του Τμήματος Επιστημών Υγείας για τη συνεισφορά στον δημόσιο διάλογο για την Υγεία. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία και στην ανάγκη για επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης καινοτόμων ασφαλών, αποτελεσματικών και ποιοτικών φαρμάκων, καθώς και στα προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα. Υπογράμμισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, αποτελεί μια πρόταση για θεμελιώδη αναθεώρηση μεγάλης κλίμακας που επιχειρείται για πρώτη φορά για περισσότερο από είκοσι χρόνια και που έρχεται για να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής και της δημόσιας υγείας.

Η Επίτροπoς κ. Κυριακίδου παρουσίασε τους βασικούς στόχους και πρόνοιες της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τόνισε πως η φαρμακευτική μεταρρύθμιση βασίζεται σε τρεις πυλώνες που έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα, τη διαθεσιμότητα και την προσιτότητα, με στόχο η προτεινόμενη νομοθεσία να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση προς την ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο, ειδικά στο καινοτόμο, να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων και τη μικροβιακή αντοχή η οποία αποτελεί μια σιωπηλή πανδημία.

Η κ. Nathalie Moll ανέπτυξε τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών Έρευνας & Ανάπτυξης, των οποίων το πεδίο εργασίας θα αλλάξει ριζικά, αφού θα εισαχθούν νέες πρόνοιες για την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Τα θέματα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας και αποκλειστικότητας δεδομένων παρουσίασε ο Καθηγητής κ. Αιμιλιανίδης, ενώ ο κ. Δημητρέλλος αναφέρθηκε στο μείζον πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, ένα θέμα που η νομοθετική πρόταση φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει. Ακολούθησε παραγωγική συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας εκφράστηκαν διάφοροι προβληματισμοί, ειδικά όσον αφορά στις ελλείψεις, τη διαθεσιμότητα εν γένει φαρμάκων στην Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και στην πρόσβαση στο καινοτόμο φάρμακο.