ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

H PGEU χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις φαρμάκων

H PGEU χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελλείψεις φαρμάκων

Εκφράζει την ελπίδα ότι οι πρωτοβουλίες που περιγράφονται στην ανακοίνωση θα βοηθήσουν να αποφευχθεί μια άλλη περίοδος σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων, όπως αυτή που βιώσαμε με τα αντιβιοτικά τον περασμένο χειμώνα.

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών (European Community Pharmacists - PGEU) με σχετική ανακοίνωσή της έσπευσε να χαιρετίσει τις προτάσεις (δες εδώ) προς τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βελτίωση της ασφάλειας του εφοδιασμού φαρμάκων με έμφαση τα κρίσιμα ελλειπτικά φάρμακα, οι οποίες προτάσεις εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 24 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν «η PGEU ζητά εδώ και καιρό να υπάρξουν τολμηρά και φιλόδοξα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης φαρμάκων. Ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες που περιγράφονται στην ανακοίνωση θα βοηθήσουν να αποφευχθεί μια άλλη περίοδος σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων, όπως αυτή που βιώσαμε με τα αντιβιοτικά τον περασμένο χειμώνα, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η PGEU υποστηρίζει την έκκληση της Επιτροπής προς τα κράτη - μέλη να παρακολουθήσουν και να επιβάλουν τις υποχρεώσεις των εταιρειών να προμηθεύουν την αγορά με επαρκείς ποσότητες φαρμάκων, τη δημιουργία ενός ενωσιακού καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων και ενός εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης. Υποστηρίζουμε επίσης την αποτελεσματική χρήση των ρυθμιστικών ευελιξιών για τον μετριασμό των ελλείψεων, την ενίσχυση του συντονισμού της ΕΕ, τη βελτίωση των μηχανισμών προβλέψεων της ζήτησης και της προσφοράς καθώς και τα προτεινόμενα μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Όσον αφορά την κοινή στρατηγική προσέγγιση για τη συγκέντρωση αποθεμάτων, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η συγκέντρωσή τους δεν θα είναι σε τέτοιο βαθμό που να θέτουν σε κίνδυνο τη γενική προσφορά φαρμάκων ούτε θα δημιουργούν περιττά απόβλητα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διασφάλιση προοδευτικών απαιτήσεων για αποθέματα ασφαλείας, επιτρέποντας τη δημιουργία αυτών με την πάροδο του χρόνου και όχι όλων ταυτόχρονα, και μέσω της σωστής διαχείρισης αποθεμάτων».

Ο πρόεδρος της PGEU Koen Straetmans δήλωσε: «Χαιρετίζουμε τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που προτείνει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των ελλείψεων φαρμάκων. Η ετήσια έρευνα της PGEU επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε όλους τους τύπους φαρμάκων, προκαλώντας βλάβες στην υγεία των ασθενών, σπατάλη πόρων και απογοήτευση. Καθημερινά, αφιερώνουμε ώρες για να διαχειριστούμε τις ελλείψεις και να βρούμε λύσεις για να εγγυηθούμε τη συνέχεια της θεραπείας για τους ασθενείς μας. Χρειαζόμαστε πιο έγκαιρη και αποτελεσματική επικοινωνία για τις ελλείψεις που θα μας επιτρέψουν να διαχειριστούμε καλύτερα τη φροντίδα των ασθενών, να καθησυχάσουμε τους ασθενείς και να προωθήσουμε την ασφαλή και ορθολογική χρήση των φαρμάκων. Ως κοινοτικοί φαρμακοποιοί είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τις γνώσεις και την εμπειρία μας για να βοηθήσουμε στον μετριασμό των ελλείψεων φαρμάκων με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων, όταν αυτό επιτρέπεται από τις εθνικές αρχές».