ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

12 συνήθειες που υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση των φαρμακοποιών και την ποιότητα εργασίας τους

12 συνήθειες που υπονομεύουν την αυτοπεποίθηση των φαρμακοποιών και την ποιότητα εργασίας τους

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση έχουν χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά τους στους ρόλους τους, ενώ αποφεύγουν συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ποιότητα της εργασίας τους.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο PharmacyTimes.com oι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση συχνά διαθέτουν ένα σύνολο συνηθειών που συμβάλλουν στον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά τους στους ρόλους τους. Αντίθετα, αποφεύγουν ορισμένες συνήθειες ή συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την αυτοπεποίθησή τους και την ποιότητα της εργασίας τους.

Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση τείνουν να αποφεύγουν:

  1. Τις υποθέσεις ή εικασίες: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση αποφεύγουν να κάνουν υποθέσεις ή εικασίες όταν παρέχουν πληροφορίες ή συμβουλές στους ασθενείς. Βασίζονται στις γνώσεις τους και συμβουλεύονται αναφορές όταν αυτό είναι αναγκαίο.
  2. Το να αγνοούν τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση κατανοούν ότι ο τομέας της φαρμακευτικής εξελίσσεται συνεχώς. Παραμένουν ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες έρευνες, φάρμακα και οδηγίες παρακολουθώντας τακτικά σεμινάρια, εργαστήρια και προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.
  3. Το έλλειμα επικοινωνίας: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση αποφεύγουν την κακή επικοινωνία με ασθενείς, γιατρούς και συναδέλφους. Δίνουν προτεραιότητα στη σαφή και αποτελεσματική επικοινωνία για να διασφαλίσουν ότι οι ασθενείς κατανοούν τα φάρμακα και τα πλάνα θεραπείας τους.
  4. Την υπερβολική αυτοπεποίθηση: Αν και η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να οδηγήσει σε λάθη. Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση αποφεύγουν να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση σε σημείο που να μην ακούν τη γνώμη των άλλων ή να μην διπλοτσεκάρουν τη δουλειά τους.
  5. Το να λειτουργούν… μηχανικά: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των ασθενών και τηρούν τα καθιερωμένα πρωτόκολλα και διαδικασίες. Δεν κόβουν τις… γωνίες ούτε κάνουν συντομεύσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών.
  6. Την παραμέληση της δεοντολογίας: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση τηρούν υψηλά πρότυπα ηθικής και αποφεύγουν να διακυβεύουν την ακεραιότητά τους. Δεν εμπλέκονται σε ανήθικες πρακτικές, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών ασθενών χωρίς συγκατάθεση ή η αποδοχή «δώρων» από φαρμακευτικές εταιρείες.
  7. Την παράβλεψη νομικών κανονισμών: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση παραμένουν ενημερωμένοι για τους νόμους και κανονισμούς που διέπουν την πρακτική του φαρμακείου. Αποφεύγουν πρακτικές που θα μπορούσαν να έχουν νομικές συνέπειες, όπως η χορήγηση ελεγχόμενων ουσιών χωρίς την κατάλληλη τεκμηρίωση.
  8. Το να μην λειτουργούν ορθά στο θέμα της τεκμηρίωσης: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση κατανοούν τη σημασία της ακριβούς τεκμηρίωσης στη φροντίδα των ασθενών. Διατηρούν λεπτομερή και ενημερωμένα αρχεία, διασφαλίζοντας ότι ένα πλήρες ιστορικό ασθενούς είναι διαθέσιμο για αναφορά.
  9. Το να είναι άκαμπτοι: Ενώ είναι σίγουροι για τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους, οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση παραμένουν επίσης ανοιχτοί σε νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Αποφεύγουν να είναι άκαμπτοι ή να αντιστέκονται στην αλλαγή, αναγνωρίζοντας ότι η υγειονομική περίθαλψη είναι ένας δυναμικός τομέας.
  10. Το να διαχειρίζονται άσχημα το χρόνο τους: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση διαχειρίζονται αποτελεσματικά το χρόνο τους για να παρέχουν άμεση και ακριβή εξυπηρέτηση στους ασθενείς. Αποφεύγουν την αναβλητικότητα και βάζουν σε προτεραιότητα τις εργασίες τους για να αποτρέψουν το περιττό άγχος και τα λάθη.
  11. Το να αγνοούν την ανατροφοδότησή τους μέσα από σχόλια: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση αναζητούν ανατροφοδότηση από ασθενείς και συναδέλφους για να βελτιώνουν συνεχώς την πρακτική τους. Αυτά τα άτομα είναι ανοιχτά σε εποικοδομητική κριτική και τη χρησιμοποιούν ως ευκαιρία για ανάπτυξη.
  12. Το να αποτυγχάνουν στην αυτοφροντίδα τους: Οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση κατανοούν τη σημασία της αυτοφροντίδας τους για την πρόληψη της επαγγελματικής τους εξουθένωσης και τη διατήρηση της αυτοπεποίθησης και της αποτελεσματικότητάς τους. Δίνουν προτεραιότητα στη σωματική και ψυχική τους ευεξία.

Αποφεύγοντας αυτές τις συνήθειες, οι φαρμακοποιοί με αυτοπεποίθηση μπορούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή τους και να παρέχουν καλύτερη φροντίδα στους ασθενείς τους διατηρώντας παράλληλα τα υψηλότερα δυνατά επαγγελματικά πρότυπα.