ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Τρεις απόπειρες απάτης μέσω email σε φαρμακεία των Χανίων

Τρεις απόπειρες απάτης μέσω email σε φαρμακεία των Χανίων

Από το ένα αφαίρεσαν χιλιάδες ευρώ

 

Προσπάθειες ενημέρωσης από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, τον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο αλλά και το Γενικό Επιτελείο Στρατού

 

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Χιλιάδες ευρώ αφαίρεσαν από το λογαριασμό φαρμακοποιού στα Χανιά επιτήδειοι μέσω phishing όπως είναι ο διεθνής όρος που χρησιμοποιείται –και έχει επικρατήσει- για την απάτη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο flashnews.gr ο 66χρονος ιδιοκτήτης φαρμακείου, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον δράστη, ο οποίος συστήθηκε ως υπάλληλος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.), ζητώντας από τον επιχειρηματία χρήματα για “δαπάνες”, καταφέρνοντας, έτσι, να του αποσπάσει 4,120€.

Ο φαρμακοποιός αντιλήφθηκε ότι έπεσε θύμα απάτης και κατήγγειλε το περιστατικό στις αστυνομικές αρχές.

Από την εμπεριστατωμένη έρευνα και προανάκριση του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου και ύστερα από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του 19χρονου Έλληνα δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, ο οποίος διαμένει στα Ιωάννινα.

Άμεσα, κατόπιν παραγγελίας στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (08.11.2023) ο δράστης συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου.

Δυστυχώς το περιστατικό αυτό ηλεκτρονικής απάτης μέσω email δεν ήταν μεμονωμένο καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Μανόλης Κατσαράκης μιλώντας στο DailyPharmaNews είναι επανειλημμένες οι περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης που καταγράφονται. «Επανειλημμένα έχουν γίνει προσπάθειες εξαπάτησης και στα φαρμακεία του νομού Χανίων είτε τηλεφωνικά είτε με άλλο ηλεκτρονικό τρόπο, όπως για παράδειγμα με email όπου γίνεται παρότρυνση για κοινοποίηση των ατομικών ή εταιρικών κωδικών με πρόσχημα την επιστροφή στον φαρμακοποιό χρημάτων ή την καταβολή χρηματικών ποσών έναντι παραγγελιών. Έχουμε ενημερώσει τα μέλη μας να μην δίνουν σε καμία περίπτωση αυτούς τους κωδικούς αλλά σε οποιαδήποτε περίπτωση τους ζητούνται κωδικοί να ενημερώνουν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν επανειλημμένα την ιδιότητα μέλους μονάδων όλων των Σωμάτων Στρατού, γι’ αυτό άλλωστε  το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης έχει στείλει στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο επίσημο έγγραφο το οποίο έχουμε κοινοποιήσει στους φαρμακευτικούς συλλόγους όλης της χώρας σχετικά με την προσπάθεια εξαπάτησης παρόχων υγείας – και φαρμακοποιών - καταγράφοντας σε αυτό το έγγραφο και συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί στο ΥΠΕΘΑ».

Σε ό,τι αφορά τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Χανίων χθες 8 Νοεμβρίου έγιναν τρεις τέτοιες προσπάθειες εξαπάτησης με ισάριθμα τηλεφωνήματα σε φαρμακεία και μάθαμε σήμερα από το αστυνομικό ρεπορτάζ ότι ένα άλλο φαρμακείο έπεσε τελικά θύμα αυτής της απάτης.

Γιατί όμως οι φαρμακοποιοί πέφτουν θύματα αυτής της προσπάθειας εξαπάτησης; Κατά την άποψη του κ. Κατσαράκης το γεγονός ότι στα Χανιά υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί σχηματισμοί παίζει έναν ρόλο. «Η αλήθεια είναι ότι αυτή η διαδικασία του να απευθυνθούν όσοι προσπαθούν να εξαπατήσουν κάποιον με τέτοιο τρόπο, στα φαρμακεία εδώ στα Χανιά που έχουμε αρκετές μονάδες Ενόπλεων Δυνάμεων ζητώντας προσφορές, δεν είναι ξένη. Συνήθως αυτοί που παίρνουν τηλέφωνο και λένε “ετοιμάστε μία προσφορά και θα περάσουμε να την πάρουμε” χρησιμοποιούν έναν λογικοφανή τρόπο προσέγγισης προκειμένου να μπερδέψουν τον φαρμακοποιό. Υποτίθεται ότι δεν είναι κάποιος οποιοσδήποτε αυτός που μας καλεί, χρησιμοποιούν πάντα την υποτιθέμενη ιδιότητα ενός αξιωματούχου Μονάδας του Στρατού. Κι εδώ στα Χανιά έχουμε και Ναύσταθμο, έχουμε πεδίο βολής, έχουμε αεροπορία, την 115 Πτέρυγα Μάχης, έχουμε την 5η Μεραρχία Στρατού, οπότε καταλαβαίνετε ότι εκείνος που ακούει κάποιον που χρησιμοποιεί κάποια σχετική ιδιότητα, έχει μεγάλη πιθανότητα να πείσει τον φαρμακοποιό να ανταποκριθεί».

Σε κάθε περίπτωση ο ΦΣ Χανίων με e-mail προς τα φαρμακεία – μέλη του το οποίο απέστειλε αμέσως μετά την πρώτη καταγγελία που έφτασε σε γνώση του, τα ενημερώνει ότι «ΟΠΩΣ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΕΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ, ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ E-BANKING ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!!».

Για το εν λόγω θέμα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προώθησε προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους όλης της χώρας email που έλαβε από το Ελεγκτήριο Δαπανών Υγειονομικής Περίθαλψης της Μεραρχίας Υποστήριξης του Γενικού Επιτελείου Στρατού το οποίο αναφέρει τα εξής:

 

Αξιότιμοι κύριοι/-ες

Σας γνωρίζουμε ότι το Ελεγκτήριο Δαπανών Υγειονομικής Περίθαλψης της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ/ΔΥΓ/ΕΔΥΠ), έγινε αποδέκτης καταγγελιών από συμβεβλημένους ιατρούς ή εν γένει παρόχους υπηρεσιών υγείας για απόπειρα εξαπάτησης μέσω τηλεφώνου και μέσω κακόβουλου email εξαπάτησης (phishing) με την παρότρυνση για πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω e-banking για την (ψευδώς) επιστροφή/καταβολή χρηματικού ποσού.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται, τουλάχιστον, από τους αριθμούς κινητού
6908221264 & 6992447978 με (ψευδές προφανώς) όνομα καλούντος "Μάρκος Αντωνίου" όπου σε ερωτήσεις ενδέχεται να παρουσιάζεται ως δήθεν εξωτερικός συνεργάτης της ΜΕΡΥΠ.

Για δε τα στοιχεία κακόβουλου (phishing) email έχουν ως ακολούθως:

meryp.army.logistirio@gmail.com" ως ΜΕΡΥΠ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ

Συναφώς σας ενημερώνουμε ότι το Ελεγκτήριο Δαπανών Υγειονομικής Περίθαλψης της Μεραρχίας Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ/ΔΥΓ/ΕΔΥΠ), διαθέτει μόνο ένα έγκυρο email από τον server του ΓΕΣ ήτοι merypedyp@army.gr

Παρακαλούμε για την ενημέρωση τουλάχιστον των μελών σας που είναι συμβεβλημένα με το ΥΠΕΘΑ και την, κατά την κρίση σας ενημέρωσή μας ή/και καταγγελία των υπόψη κακόβουλων ενεργειών στην Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.