NEA

Ανεβάζει ταχύτητες η Αριστοτέλους για την ανακουφιστική φροντίδα

Ανεβάζει ταχύτητες η Αριστοτέλους για την ανακουφιστική φροντίδα

Έως το τέλος του έτους στα χέρια του ΚΕΣΥ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης - Ποιοι θα είναι οι βασικοί πυλώνες

 

Της Τάνιας Η. Μαντουβάλου

 

Τους στόχους του υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας στη χώρα, το συντομότερο δυνατό, έθεσαν τόσο ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο Υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά το χαιρετισμό που απηύθυναν στην πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη 9 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τονίστηκε επανειλημμένως η φράση, να περάσουμε το γρηγορότερο στη φάση της υλοποίησης. Ο πρώτος στόχος της Αριστοτέλους που τέθηκε από τους δύο υπουργούς είναι η κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης στο ΚΕΣΥ έως το τέλος του έτους, έτσι ώστε στη συνέχεια να δημοσιευθεί από το υπουργείο, προκειμένου να επισπευσθεί η υλοποίηση.

Το εν λόγω σχέδιο θα περιλαμβάνει τις φάσεις ανάπτυξης του μοντέλου ανακουφιστικής φροντίδας, που αφορά ασθενείς με χρόνιες σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, (όπως πχ καρκίνος, καρδιαγγειακά, άνοια, πνευμονοπάθειες), αλλά και τους φροντιστές τους. Επίσης θα περιλαμβάνει τις δράσεις που απαιτούνται, οι οποίες θα είναι και κοστολογημένες. Στη συνεδρίαση έγινε ανασκόπηση του έργου της προηγούμενης Επιτροπής, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει βάση, για την περαιτέρω εργασία της τωρινής επιτροπής.

 

Δημιουργία υποεπιτροπών για κάθε σημαντικό ζήτημα

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ομότιμη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Ε.Κ.Π.Α Δανάη Παπαδάτου, έθεσε το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η Εθνική Επιτροπή . Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, θα δημιουργηθούν υποεπιτροπές και κάθε υποεπιτροπή θα ασχοληθεί με διαφορετικά θέματα όπως π.χ. εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, παιδική ανακουφιστική φροντίδα, πρότυπα για την ανάπτυξη των δομών, κοστολόγηση υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας και ο τρόπος αποζημίωσης τους από το κράτος, ή από τους ασφαλιστικούς φορείς, κλπ. Θεματολογία που αποτελεί άλλωστε και μέρος από τους βασικούς πυλώνες που θα στοιχειοθετήσουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Ένα σημαντικό κομμάτι αφορά στις δομές, τι είδους δομές θα πρέπει να αναπτυχθούν, και σε ποιες περιοχές στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι ανακουφιστική φροντίδα παρέχεται τόσο κατ’ οίκον σε επίπεδο ΠΦΥ από διεπιστημονική ομάδα, όσο και σε ξενώνες, αλλά και εξωτερικά ιατρεία ή ομάδες ανακουφιστικής φροντίδας στα Νοσοκομεία, ή τμήματα εντός των Νοσοκομείων.

To υπουργείο Υγείας, για την επιτυχία του εγχειρήματος, φαίνεται να ποντάρει όχι μόνο στους εξειδικευμένους επιστήμονες από την Ελλάδα που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή, αλλά και στους δύο συμβούλους από το εξωτερικό, τον Δρ. Stephen Connor, Εκτελεστικό Διευθυντή της Παγκόσμιας Ένωσης Υπηρεσιών Ανακουφιστικής Φροντίδας (Worldwide Hospice Palliative Care Alliance) και την Ειδική Σύμβουλο για την Ανακουφιστική Φροντίδα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Ανακουφιστική Φροντίδα, Julie Lingk. Η κ. Lingk έχει εμπειρία από χώρες της Ευρώπης, ενώ ο Dr Connor έχει εμπειρία από όλες τις χώρες παγκοσμίως που έχει αναπτυχθεί ανακουφιστική φροντίδα. Ο Dr Connor πρόκειται να είναι παρών στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής το Δεκέμβριο.