ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

Επιτέλους εμφαίνεται πολιτική βούληση να γίνουν τα αυτονόητα για την ενίσχυση του ΕΟΦ

Επιτέλους εμφαίνεται πολιτική βούληση να  γίνουν τα αυτονόητα για την ενίσχυση του ΕΟΦ

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 

Έστω και ως εξαγγελία -χωρίς να υπάρχουν λεπτομέρειες για το πότε, σε ποιον βαθμό- το γεγονός ότι ακούστηκε από το στόμα του Υπουργού Υγείας η ενίσχυση του προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων  ως ένας από τους 4 στόχους που έχουν τεθεί προκειμένου να στηριχθεί ο κρίσιμος για το φάρμακο αυτός φορέας δεν θα μπορούσε να μην γίνει ξεχωριστό θέμα για το DailyPharmaNews, ένα μέσο ενημέρωσης που έχει αναφερθεί πολλές φορές στις διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών αλλά και των άλλων κρίκων της αλυσίδας του φαρμάκου στη χώρα μας –με αφορμή κατά κύριο λόγο το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων- για τις αδυναμίες του ΕΟΦ να εκπληρώσει την πολύπλευρη αποστολή του.

Πολύ περισσότερο όταν ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθύνοντας χαιρετισμό σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, στα γραφεία του Οργανισμού έθεσε ακριβώς  μαζί με την ενίσχυση του ΕΟΦ σε προσωπικό ως ένα δεύτερο από στόχους τη λειτουργία του μηχανισμού καταγραφής των ελλείψεων.

Οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο Υπουργός Υγείας είναι ενδεικτικές της σημασίας που φαίνεται να αποδίδει στον ΕΟΦ  καθώς μίλησε για έναν «κρίσιμο Οργανισμό»  ο οποίος «πραγματεύεται κάτι πολύτιμο, το φάρμακο».

Η ενίσχυση και αναβάθμισή του, περνά μέσα από την επαρκή στελέχωσή του και στη λογική αυτή εξήγγειλε προσλήψεις, προκειμένου να στελεχωθούν κρίσιμες θέσεις όπου υπάρχουν ελλείψεις, ώστε να αναβαθμιστεί το παραγόμενο έργο.   

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό καταγραφής των ελλείψεων των φαρμάκων ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ουσιαστικά η δημιουργία του θα βοηθήσει ώστε «με τρόπο διαφανή και απόλυτα συμφέροντα για την ελληνική κοινωνία να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή με πρώτο τον ΕΟΦ που είναι η «μήτρα» του φαρμάκου, σε όλη τη γραμμή παραγωγής και διακίνησης του φαρμάκου, τι υπάρχει ή δεν υπάρχει στην αγορά».

Αυτά λέγονται σ΄ ένα χρονικό διάστημα που στην ειδησεογραφία  έχουν τεθεί με ένταση ζητήματα που αφορούν τον ΕΟΦ και δεν είναι τυχαίο που ο  Αντιπρόεδρος Α΄ του Οργανισμού, Διομήδης Λυμπέρης, ο οποίος ήταν και στο προηγούμενο Δ.Σ σημείωσε μεταξύ άλλων πως, όλοι μαζί, «το Δ.Σ και το προσωπικό του ΕΟΦ θα καταβάλουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ώστε να υλοποιηθεί ο κυβερνητικός προγραμματισμός στον χώρο του φαρμάκου και να αναδειχθεί περαιτέρω το κύρος του Οργανισμού, όπως επιτάσσουν οι καιροί. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σημαντικές».

Και βέβαια είναι όταν όπως είπε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), κ. Χρήστος Δαραμήλας καταγγέλλει ότι τη στιγμή που άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ ψάχνουν να βρουν από φαρμακείο σε φαρμακείο τα νέα καινοτόμα φάρμακα GLP-1 για τη ρύθμιση της νόσου τους τη στιγμή που στις αποθήκες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) “λιμνάζουν” εδώ και σχεδόν 6 μήνες περίπου 5.500 σκευάσματα GLP-1 με τη δραστική ουσία σεμαγλουτίδη (Ozempic).

Το θέμα του Ozempic που είχε αναδείξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα αυτή τη φορά για να αναδείξει αδυναμίες του συστήματος που έχουν να κάνουν με τον ΕΟΦ και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας για το οποίο παρεπιπτόντως ανακοινώθηκε επίσης την Τρίτη 14 Νοεμβρίου το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο με Πρόεδρο τη κ. Νάντια Παπακώστα και Διευθύνουσα Σύμβουλο την κ. Ελευθερία Τοκατλίδη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iatropedia.gr (δες εδώ) τον περασμένο Μάϊο, περίπου 4.200 κουτιά των 0,5mg (μηνιαία θεραπεία) διανεμήθηκαν στα φαρμακεία και τους ασθενείς, ενώ τα υπόλοιπα 5.500 του 1 mg (τριμηνιαία θεραπεία) από τον περασμένο Ιούνιο παραμένουν αδιάθετα για … αδιευκρίνιστους λόγους.

To θέμα είναι ότι, σύμφωνα με τον κ. Δαραμήλα υπόθεση έχει “κολλήσει” στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με τον ίδιο τον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη αλλά και την Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Κ. Θεανώ Καρποδίνη να δηλώνουν ότι δεν πήραν ποτέ απάντηση για παροχή διευκρινήσεων πάνω στο θέμα από την προηγούμενη διοίκηση του ΕΟΦ.

Δυστυχώς παρόμοιο πρόβλημα φαίνεται πως υπήρξε και με μία μεγάλη ποσότητα αντιβιοτικών που αγοράστηκαν από το ΙΦΕΤ από το εξωτερικό αλλά επίσης παραμένουν αδιάθετα γιατί δεν έβγαλε ο ΕΟΦ όπως συνέβη και με το OZEMPIC  ετικέτες διανομής με τις νέες τιμές διάθεσής τους στην ελληνική αγορά.

Ας ελπίσουμε ότι πράγματι θα γίνει μία καινούργια αρχή…