NEA

Τα νοσοκομεία της Γάζας που βρίσκονται στην καρδιά των συγκρούσεων

Τα νοσοκομεία της Γάζας που βρίσκονται στην καρδιά των συγκρούσεων

Τα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ανάμεσά τους το αλ Σίφα, το μεγαλύτερο του θύλακα, έχουν  βρεθεί τις τελευταίες ημέρες στον κλοιό των συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατηγορεί την παλαιστινιακή οργάνωση ότι κρύβει εκεί στρατιωτικές της υποδομές.

 

Νοσοκομείο αλ Σίφα

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας βρίσκεται στη συνοικία Ρίμαλ, στο δυτικό τμήμα της πόλης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, κατασκευάστηκε το 1946 και έκτοτε έχουν γίνει πολλές επεκτάσεις.

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την περασμένη νύκτα «στοχευμένη επιχείρηση» στο εσωτερικό του νοσοκομείου.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη έκανε λόγο για μια ομάδα 400 υγειονομικών που εργάζονται στο νοσοκομείο, όπου 3.000 άμαχοι έχουν βρει καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς.

Ο υφυπουργός Υγείας της Χαμάς δήλωσε την Κυριακή στο AFP ότι ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα «κατέστρεψε εντελώς» το κτίριο του καρδιολογικού τμήματος του νοσοκομείου.

«Ζωτικής σημασίας υποδομές», όπως οι δεξαμενές νερού, υλικό της μαιευτικής κλινικής και το κέντρο αποθήκευσης ιατρικού οξυγόνου, έχουν υποστεί ζημιές μετά την έναρξη του πολέμου, επεσήμανε την Κυριακή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha), προσθέτοντας ότι τρεις νοσηλευτές έχουν σκοτωθεί.

Ασθενοφόρο που έβγαινε από το νοσοκομείο αυτό έγινε στόχος στις αρχές Νοεμβρίου ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι. Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «χρησιμοποιούσε» το ασθενοφόρο.

 

Νοσοκομείο αλ Κουντς

Ξεκίνησε τη λειτουργία του στην αρχή της δεκαετίας του 2000 και μετρά περίπου 100 κλίνες.

Σταμάτησε να λειτουργεί την Κυριακή, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, που το διαχειρίζεται. Τα αποθέματα σε καύσιμα, απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, είχαν εξαντληθεί.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι εκκένωσε το νοσοκομείο, «που πολιορκείται εδώ και περισσότερες από δέκα ημέρες», δίνοντας στη δημοσιότητα εικόνες από την άφιξη ασθενών και γιατρών στην πόλη Χαν Γιούνις, πιο νότια.

Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός είχε αναφέρει ανταλλαγές πυρών μεταξύ των στρατιωτών του και ενόπλων που είχαν λάβει θέσεις στην είσοδο του νοσοκομείου, διευκρινίζοντας ότι «21 τρομοκράτες σκοτώθηκαν».

Σύμφωνα με το Ocha, από την αρχή του πολέμου έως και 14.000 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο νοσοκομείο αυτό.

Το αλ Κουντς έγινε στόχος αεροπορικών πληγμάτων στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009. Το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου, όπως και άλλα τμήματά του, ανοικοδομήθηκαν, κυρίως χάρη σε γαλλικούς πόρους.

 

Ινδονησιακό νοσοκομείο

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2015 με χρηματοδότηση της Ινδονησίας και βρίσκεται στον Τζαμπαλίγια, τον τεράστιο καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Άτεφ αλ Κάχλοτ διαθέτει 110 κλίνες.

Όπως επεσήμανε η κυβέρνηση της Χαμάς, 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτό το νοσοκομείο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Στις 28 και 29 Οκτωβρίου, έπειτα από τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού να εκκενωθεί, ο χώρος γύρω από το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε, σύμφωνα με το Ocha.

Στις 5 Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τα υπόγεια του ινδονησιακού νοσοκομείου χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως κέντρο διοίκησης και ελέγχου. Το παλαιστινιακό κίνημα το διέψευσε.

Επίσης ο στρατός παρουσίασε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν μια εγκατάσταση εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς 75 μέτρα από το νοσοκομείο.

 

Νοσοκομείο αλ Ραντίσι

Το παιδιατρικό νοσοκομείο αλ Ραντίσι βρίσκεται κοντά στο αλ Σίφα.

Τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στο νοσοκομείο και δήλωσε ότι εντόπισε έναν υπόγειο χώρο ο οποίος χρησίμευε ως «κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς», προσθέτοντας ότι βρήκε εκεί πολλά όπλα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εξάλλου υποψίες ότι στο υπόγειο αυτό κρατούνταν κάποιοι από τους ομήρους που έπιασε η Χαμάς κατά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Το παλαιστινιακό κίνημα κατήγγειλε τις «σκηνοθετημένες» κατηγορίες.

Το Σάββατο ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον Άχμεντ Σιάμ, «έναν διοικητή της Χαμάς», ο οποίος «κρατούσε ομήρους περίπου 1.000 κατοίκους της Γάζας στο νοσοκομείο αλ Ραντίσι».

Στη συνέχεια, τη Δευτέρα, επεσήμανε ότι απομάκρυνε τους τελευταίους ασθενείς «προς ένα πιο ασφαλές νοσοκομείο».

Ο διευθυντής νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας Μοχάμεντ Ζακούτ έκανε λόγο για ασθενείς «στον δρόμο, χωρίς φροντίδα», μετά «τις αναγκαστικές εκκενώσεις» των δύο παιδιατρικών νοσοκομείων αλ Νασρ και αλ Ραντίσι.

Το 2009 το αλ Ραντίσι απέκτησε μονάδα παιδιατρικής ογκολογίας – τη μοναδική στη Λωρίδα της Γάζας—που χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από αμερικανική οργάνωση αρωγής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ