NEA

«Έλα Κοντά»: Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και αντιμετωπίζεται

«Έλα Κοντά»: Η ψωρίαση δεν μεταδίδεται και αντιμετωπίζεται

Με τίτλο: «Έλα Κοντά», μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης, πρωτοβουλία της Amgen Hellas υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας «ΕΔΑΕ» και του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών «Επιδέρμια», θέτει τον ασθενή στο επίκεντρο και προτρέπει το κοινό να ενημερωθεί σωστά και να μην αφήνει τις προκαταλήψεις και την ελλιπή πληροφόρηση για την ψωρίαση να βάζουν αποστάσεις στη ζωή του.

 

Από τη Ρούλα Σκουρογιάννη

 

Το μήνυμα «Έλα Κοντά»

Η νέα καμπάνια της Amgen Hellas, με το μήνυμά της, υπενθυμίζει:

  • στο γενικό κοινό ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, ώστε να μην κρατούν αποστάσεις από πάσχοντες με ψωρίαση και
  • στους ασθενείς με ψωρίαση ότι αντιμετωπίζεται και τους προτρέπει να έρθουν κοντά με τον δερματολόγο τους, να συζητήσουν μαζί του και να επιλέξουν τον κατάλληλο τρόπο αντιμετώπισής της, ώστε να απολαμβάνουν τη ζωή χωρίς περιορισμούς.

 

H ψωρίαση

Είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος που δεν μπορεί ακόμη να ιαθεί πλήρως. Επηρεάζει εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, φολίδες και προεξέχουσες κοκκινισμένες περιοχές του δέρματος εξωτερικά. Η πραγματική νόσος όμως ξεκινά μέσα στο σώμα, λόγω μίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και μακροπρόθεσμα μπορεί να συνδεθεί και με άλλα νοσήματα όπως το μεταβολικό σύνδρομο. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ψωρίαση δεν μεταδίδεται, ενώ με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, αντιμετωπίζεται και οι ασθενείς μπορούν να έχουν πολύ καλή ποιότητα ζωής.

 

Ενημέρωση για την καμπάνια

Η Amgen Hellas, θέλοντας να επικοινωνήσει το μήνυμα της καμπάνιας στους υγειονομικούς συντάκτες, διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023 στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Στην εκδήλωση, έγινε η παρουσίαση της καμπάνιας «Έλα κοντά», παράλληλα με ενδιαφέρουσες ομιλίες από την πλευρά της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και του Πανελληνίου Συλλόγου ασθενών «Επιδέρμια».

 

Όταν είσαι ενημερωμένος για την ψωρίαση, δεν φοβάσαι να έρθεις κοντά!

Στην ενδιαφέρουσα συζήτηση με τοποθετήσεις από εκπροσώπους της εταιρείας, ο Danny Donkers, ο νέος Country Lead της Amgen Hellas, μέσα από μία βιωματική ιστορία, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η ψωρίαση είναι μία πολύ σοβαρή νόσος, παρόλο που δεν είναι θανάσιμη ασθένεια. Οι επιπτώσεις, όμως, στην κοινωνική, επαγγελματική, προσωπική και ψυχολογική ζωή του πάσχοντα είναι τόσο σοβαρές ώστε το ψυχολογικό βάρος της επίπτωσής τους και η επιβάρυνση στην ποιότητα ζωής συγκρίνονται με τις πιο επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενή νόσους.

«Σχεδιάσαμε την καμπάνια «Έλα Κοντά» για να ενδυναμώσουμε το μήνυμά μας τόσο στους νοσούντες, όσο και στο ευρύτερο κοινό, ότι η ψωρίαση είναι μια ασθένεια μη μεταδοτική και αντιμετωπίσιμη», δήλωσε ο Value, Access & Policy Lead της Amgen Hellas, Χρήστος Μπούκης. Σε συνεργασία με το δερματολόγο μας, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για αυτή την ασθένεια ενώ συζητώντας μαζί του μπορούμε να διερευνήσουμε τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές, για να έχει η ζωή μας την ποιότητα που της αξίζει».

«Η ψωρίαση είναι μία χρόνια δερματική πάθηση που εμφανίζεται σε διάφορες μορφές. Δεν είναι μεταδοτική και μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία. Μαζί με την Amgen, φιλοδοξούμε να ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερους ασθενείς να ενημερωθούν για την ψωρίαση, να μην φοβηθούν να έρθουν κοντά με τον γιατρό τους και να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά», ανέφερε ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΑΕ.

Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη νόσο και τις επιπτώσεις της αλλά και τις εξελιγμένες θεραπευτικές επιλογές έκανε ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Κλινικής Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», Παντελής Παναγάκης, Ειδικός Γραμματέας ΔΣ ΕΔΑΕ, ο οποίος τόνισε ότι περίπου 250 χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας πάσχουν από τη νόσο ενώ αναφέρθηκε και στην πρώιμη και όψιμη έναρξη της ασθένειας, καθώς και στους παράγοντες που προκαλούν την εκδήλωση της νόσου.

 

Τι προβληματίζει τους ασθενείς

«Οι ασθενείς με ψωριασική νόσο καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πολλές και διαφορετικές προκλήσεις. Οι διακρίσεις που βιώνουμε, η ανασφάλεια για την πρόοδο της νόσου μας και η ψυχοκοινωνική επιβάρυνση είναι μερικά από τα προβλήματα στα οποία καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία με το θεράποντα γιατρό μας, επιδιώκοντας μία σχέση εμπιστοσύνης και καλύτερη διαχείριση της νόσου. Ο σύλλογος Επιδέρμια εκπροσωπώντας τους ασθενείς, διεκδικεί τα δικαιώματα τους και συνεργάζεται με την ιατρική κοινότητα στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών», δήλωσε ο κ. Ρένος Βαμβακούσης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Επιδέρμια.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τους παρευρισκόμενους περίμενε μια αποκάλυψη, καθώς κατά την έξοδό τους από το αμφιθέατρο του μουσείου, βρέθηκαν μπροστά σε ένα διαφορετικό έκθεμα, έναν άνθρωπο με εμφανή σημάδια ψωρίασης στο σώμα του, ο οποίος στεκόταν σε ένα βάθρο. Στο βάθρο υπήρχε το μήνυμα «Μπορείτε να αγγίξετε ελεύθερα το έκθεμα», θέλοντας με αυτόν τον συμβολικό τρόπο να τονίσει ακόμα περισσότερο το κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας, ότι η ψωρίαση είναι μια ασθένεια που δεν μεταδίδεται, αντιμετωπίζεται και δεν πρέπει να βάζει αποστάσεις στη ζωή μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ψωρίαση αλλά και την καμπάνια «Έλα Κοντά», επισκεφθείτε το www.elakonta.gr